Trojmesačná kolagénová kúra – aké benefity prinesie kráse a zdraviu a prečo je potrebné užívať kolagén dlhší čas?

Ľudské telo sa v priebehu starnutia mení. Starnutie predstavuje úplne fyziologický proces, ktorý v podstate nevieme zastaviť. Naše kosti krehnú, zhoršuje sa kvalita ciev, pričom sa v nich ukladá viac cholesterolu, znižuje sa funkcia sluchu, zhoršuje sa zrak a pamäť, spomaľuje sa metabolizmus, znižuje sa imunita, klesá tiež produkcia kolagénu v tele. 

Takéto zmeny súvisiace so starnutím sa nemusia u každého objaviť v rovnakom veku a v rovnakej miere. Aj starnutie je veľmi individuálny proces, ktorý je síce nepretržitý a nezvrátiteľný, no je možné ho rozhodne spomaliť, a to vhodným spôsobom života.

Zdravá a vyvážená strava, dostatok cvičenia, eliminácia alkoholu a cigariet, eliminácia stresu, kvalitný spánok – to všetko môže myť vplyv na naše telo a môže ovplyvniť procesy starnutia. Správnymi opatreniami možno dlhodobo podporovať svoju pamäť, posilňovať imunitu či znižovať mieru poškodenia ciev. 

A napríklad s klesajúcim kolagénom v tele nám pomôžu i kvalitné doplnky stravy, ktoré prispejú k prevencii alebo aj riešeniu problémov s nedostatkom tejto dôležitej bielkoviny. Kedy je čas telu dopĺňať kolagén a ako dlho je to potrebné, aby sme videli výsledky? Prečo je dobrou voľbou intenzívna 3-mesačná kúra s kolagénom? Zistite viac!

Následky nedostatku kolagénu v ľudskom tele

Kolagén je telu vlastná látka, ktorú radíme medzi stavebné látky ľudského organizmu. Predstavuje základný prvok spojivových a podporných tkanív v ľudskom tele. Asi 25 až 30 % všetkých proteínov (bielkovín) nášho tela tvoria kolagény rôzneho typu. Kolagény sú zložkou medzibunkovej hmoty, nachádzajú sa v pokožke, vlasoch, nechtoch, kĺboch a iných tkanivách.

Naše telo je schopné si kolagén produkovať samo. Avšak, to do akej miery telo produkuje kolagén a vek sú úzko späté. Už po 25. roku života sa produkcia znižuje a spomaľuje jeho obnova a už okolo štyridsiatky je produkcia kolagénu v tele veľmi nízka. Ako sme spomenuli v úvode, aj tento proces je súčasťou fyziologického procesu starnutia. 

Kolagén je dôležitý pre naše zdravie a krásu. Jeho nedostatok má negatívny vplyv na pokožku tela, pleť, vlasy, nechty, pohybový aparát. Ak telu chýba kolagén, spájať sa to môže napríklad aj s nasledujúcimi problémami:

  • zhoršenie štruktúry pleti, pokles elasticity a pevnosti,
  • suchá pleť a pokožka,
  • vznik vrások a ich následné prehlbovanie,
  • nedostatočná regenerácia pleti,
  • vypadávanie vlasov alebo spomalenie ich rastu,
  • zhoršená kvalita vlasov, ich lámanie a štiepenie,
  • suché vlasy bez lesku,
  • oslabenie nechtov, ich štiepenie,
  • zhoršená štruktúra kĺbovej chrupavky,
  • bolesti kĺbov a zhoršenie ich mobility. 

Odporúčame: ​Už ste vyskúšali kurkumový čaj? Zistite, pri ktorých neduhoch sa ho oplatí popíjať!

užívanie kolagénu

Zdroj: Depositphotos

Kedy je čas doplniť telu kolagén a ako na to?

Získavanie dostatku kolagénu zo stravy nie je úplne jednoduché. Najúčinnejšiu metódu predstavuje kvalitný výživový doplnok. Rozhodne nejde o náhradu rozmanitej stravy, no na druhú stranu ide o skutočne efektívny spôsob dopĺňania tejto dôležitej látky.

To, kedy začať s užívaním kolagénu, môže byť rozdielne. Ako sme spomenuli v úvode, aj proces starnutia je veľmi individuálnou záležitosťou. Avšak, keďže produkcia kolagénu klesá už po 25. roku života, vo všeobecnosti sa odporúča po kolagénových doplnkoch stravy obzerať okolo tridsiatky. Práve v tomto veku sa napríklad aj začínajú na pleti viac objavovať vrásky.

Na druhú stranu platí, že v prípade intenzívnej fyzickej záťaže, napríklad pri aktívnom športe, možno prípravky užívať už skôr. Dermatologička Jana Molčanová z kliniky Medoderm tiež udáva: „Najmä po 40. roku života je vhodné užívanie výživových doplnkov s obsahom kolagénových peptidov. Najlepšie sú tie prípravky, ktoré obsahujú celý komplex kolagénových peptidov.“

Ako dlho je potrebné užívať kolagén, kým spozorujeme účinky?

Ak sa rozhodnete užívať kolagén a zaradiť jeho dopĺňanie do svojej každodennej rutiny, isto vás bude zajímať, ako dlho vlastne treba takýto prípravok užívať, aby sa dostavili nejaké viditeľné výsledky. Kolagénové doplnky stravy nefungujú ako tabletka proti bolesti, ktorá prinesie účinok v priebehu pár desiatok minút.

Ak užívame akékoľvek výživového doplnky, ktoré majú ovplyvniť naše vlasy, nechty, pleť či kĺby, je nutné dať tomu čas. Naše telo sa dokáže dobre regenerovať a obnovovať, ak mu na to dáme podmienky a budeme trpezliví.

Mesačná kúra nemusí hneď priniesť také výsledky, aké by sme očakávali, i keď platí, že telo každého z nás je unikátne a funguje skrátka trošku inak. Čo sa kolagénových výživových doplnkov týka, podľa overených štúdií môžeme vplyv užívaného kolagénu na pleť pozorovať zhruba po 4 až 12 týždňoch užívania.

3-mesačná kolagénová kúra – aké benefity prinesie?

Výrobca kvalitného morského kolagénu Inca Collagen, vychádzajúc z doterajších poznatkov, odporúča práve trojmesačnú kolagénovú kúru, či už v rámci počiatočného užívania kolagénového doplnku, alebo ako opakovanú kúru v priebehu roka, napríklad 2-krát ročne. Hoci, ako sme spomenuli, výsledky užívania kolagénu môžu byť individuálne, vo všeobecnosti môžu byť účinky kolagénovej kúry v priebehu troch mesiacov nasledovné:

  • redukcia menších vrások na pleti,
  • zmiernenie prehlbovania väčších vrások,
  • spevnená pokožka, zlepšená pružnosť pleti,
  • zlepšenie vzhľadu pleti,
  • zníženie vypadávania vlasov,
  • lepší rast vlasov,
  • zvýšenie lesku vlasov,
  • zvýšená pevnosť nechtov,
  • zníženie lámanie nechtov,
  • zmiernenie bolestí pohybového aparátu.

Pre ešte lepšiu účinnosť kolagénových výživových doplnkov sa odporúča zabezpečiť telu vitamín C v dostatočnej miere. Tento vitamín totiž podporuje tvorbu vlastného kolagénu v tele. Po trojmesačnej kúre s kolagénom nie je potrebné s jeho užívaním úplne skončiť. Ide o telu vlastnú látku, ktorú je možné dopĺňať dlhodobo. Ak by sme telo prestali zásobovať kolagénom, jeho hladina v tele by sa postupom času opäť výrazne znížila.

Je viacero možností, ako ďalej postupovať. Napríklad si môžete dať mesačnú pauzu a následne sa opäť vrhnúť do intenzívneho dopĺňania kolagénu. Tiež sa dajú znížiť denné dávky. Výrobca kolagénu Inca Collagen odporúča po trojmesačnej intenzívnej kúre s kolagénom prejsť na akúsi udržiavaciu kúru, počas ktorej telu dopĺňame kolagén 2 až 3 razy týždenne. 

Odporúčame: ​TOP potraviny znižujúce krvný tlak – pri vysokom tlaku zaraď do jedálnička týchto 10 potravín

TIP redakcie: Prečo zvoliť práve morský kolagén Inca Collagen?

Aby sa po užívaní kolagénového výživového doplnku dostavila spokojnosť, je dôležitá nielen trpezlivosť, teda dostatočne dlhé užívanie, ale aj voľba správneho kolagénového doplnku. Kolagén, ktorý sa rozhodneme začať užívať, by mal byť 100 % čistý (iba kolagénové peptidy, bez príchutí, farbív), bioaktívny, ľahko vstrebateľný a dostupný pre telo. Kvalitný zdroj kolagénu predstavuje spomínaný výživový doplnok Inca Collagen, prémiový kolagén z Čiech.

Výhody Inca Collagen:

  • Inca Collagen je morský kolagén z overených zdrojov, ktorý sa vyrába z častí morských živočíchov.

  • Inca Collagen je bioaktívny morský kolagén, pri výrobe a spracovaní ktorého sú dodržiavané prísne kontroly.
  • Inca Collagen sa pripravuje bez tepelných úprav, ktoré by mohli narušiť molekuly kolagénu.
  • Inca Collagen je čistý hydrolyzovaný kolagén, ktorý je dobre rozpustný vo vode a hlavne dobre vstrebateľný v ľudskom tele (je biologicky dostupný).
  • Inca collagen obsahuje kolagény typu I, II a III (trojzložkový kolagén).
  • Jedno balenie obsahuje až 3000 mg kolagénu, pričom naše telo ho dokáže efektívne využiť, kde je potreba.
  • Je certifikovaný anti-dopingovým laboratóriom Deutsche Sporthochschule v Kolíne, takže je bezpečný a nezávadný na použitie u športovcov.

Inca Collagen, ako aj ďalšie informácie o ňom, nájdete na www.incacollagen.sk.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE