Potraviny zvyšujúce krvný tlak – čo jesť pri nízkom tlaku a čomu sa vyhýbať pri hypertenzii?

Potraviny zvyšujúce krvný tlak – čo jesť pri nízkom tlaku a čomu sa vyhýbať pri hypertenzii?

Pre správnu funkciu nášho organizmu je dôležité, aby boli hladiny krvného tlaku v norme. Vysoký krvný tlak nebolí, no prestavuje v prvom rade obrovské riziko pre krvné cievy, ktoré môže z dlhodobého hľadiska poškodzovať. Vysoký tlak sa spája s vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Liečbu hypertenzie preto neradno podceňovať.

Nízky krvný tlak spravidla nie je tak závažným problém, no môže sa spájať s nepríjemnosťami, ako sú napríklad mdloby. Na hladinu krvného tlaku pritom má vplyv aj naša strava. Je dokonca známych niekoľko potravín, ktoré môžu zvyšovať jeho úroveň. Takéto potraviny môžu pomôcť pri hypotenzii, pri vysokom tlaku si ale treba na ne dávať pozor. O aké potraviny ide?

Optimálny krvný tlak

Za normálny krvný tlak je považovaná hodnota 120 mmHg na 80 mmHg (milimetrov ortuťového stĺpca) u dospelého jedinca v pokojovej polohe. Prvé číslo predstavuje systolický krvný tlak, čo je tlak počas kontrakcie srdca, druhé číslo je diastolický tlak, čo je tlak pri uvoľnení srdcových komôr.

Drobné odchýlky od uvedených hodnôt sú spravidla normálne. V súvislosti s tlakom krvi odchádza spravidla k dvoch hlavným problémom – hypertenzii a hypotenzii. Prvý termín označuje vysoký krvný tlak, druhý zase nízky krvný tlak.

Čo spôsobuje vysoký krvný tlak?

O vysokom krvnom tlaku (hypertenzii) hovoríme v prípade stúpania hodnôt tlaku nad 140/90 mmHg. Na vznik hypertenzie môže mať vplyv mnoho rôznorodých faktorov, vrátane genetickej predispozície. Vyššie riziko tohto problému môže byť prítomné u starších jedincov, u osôb s nadváhou alebo tých, pre ktorých je príznačný sedavý spôsob života.

Životný štýl vo všeobecnosti ovplyvňuje krvný tlak v nemalom rozsahu. Rolu môže zohrávať vplyv životosprávy – nezdravá strava s vysokým príjmom sodíka, nadmerná konzumácia alkoholu. Okrem toho patrí k rizikovým faktorom aj stres. V niektorých prípadoch môže byť za hypertenziu priamo zodpovedné nejaké ochorenie, napr. porucha obličiek alebo rôzne endokrinné poruchy.

Diagnóza nízky krvný tlak

Ak hodnoty krvného tlaku klesajú pod 90/60 mmHg, hovoríme o hypotenzii, teda nízkom krvnom tlaku. Vo vyššej miere problémy s nízkym tlakom trápia napríklad osoby s nízkou hmotnosťou, staršie osoby, tiež tehotné ženy, ale jedincov v puberte. Mnoho ľudí má prirodzene nižší tlak, pričom im nespôsobuje prakticky žiadne ťažkosti.

Avšak, u niektorých sa môže spájať so sprievodnými ťažkosťami. Medzi príznaky nízkeho krvného tlaku patria mdloby, závraty, nevoľnosť, pocity slabosti. Bežná je bledosť v tvári či bolesť hlavy, pridať sa môže zahmlené videnie či šum v ušiach. Prudký a závažný pokles krvného tlaku môže predstavovať život ohrozujúci stav a môže viesť k šoku.

Odporúčame: ​Recepty s pomelom – zdravé pomelo v 9 fantastických pochúťkach!

Potraviny zvyšujúce krvný tlak

Ktoré potraviny môžu priaznivo ovplyvniť nízky krvný tlak, čiže zabezpečia jeho mierne zvýšenie? Je známych niekoľko potravín, ktoré môžu spôsobiť nárast hladín krvného tlaku. Tieto potraviny sú do istej miery nápomocné pri hypotenzii, pri hypertenzii si na ne treba dávať naopak pozor. Ktoré to sú?

1. Soľ a potraviny s vyšším obsahom sodíka

Soľ a rôzne iné potraviny s vyšším obsahom sodíka (napr. slané pochutiny, konzervy) majú zásadný vplyv na hladinu krvného tlaku. Mnohí jedinci reagujú na prísun soli, resp. sodíka veľmi citlivo, a to zvýšením krvného tlaku. V prípade problémov s nízkym krvným tlakom preto nie je potrebné soľ a potraviny bohaté na sodík vo väčšej miere obmedzovať.

Pravidelné solenie môže jedincom s hypertenziou pomáhať. Samozrejme, zároveň to s ňou rozhodne netreba preháňať, pretože môže mať zase negatívny vplyv na obličky. Pri hypertenzii si však treba dávať na prísun soli obzvlášť veľký pozor.

2. Alkohol

Aj alkohol po konzumácii krátkodobo zvyšuje krvný tlak. Preto by si na jeho príliš častú konzumáciu mali dávať pozor osoby s hypertenziou. Pri vysokom krvnom tlaku je ideálne alkoholické nápoje úplne obmedziť, alebo aspoň maximálne minimalizovať.

A ako je to v prípade hypotenzie? Ani pri nízkom krvnom tlaku sa rozhodne neodporúča konzumovať alkohol vo väčšej miere. Avšak, keď človek pociťuje mdloby, závraty, slabosť alebo iné ťažkosti z dôvodu nižšieho krvného tlaku, tak pohárik kvalitného červeného vína môže mať v tomto smere len a len prospešný vplyv.

3. Kofeínové nápoje

Aj kofeínové nápoje sa odporúča piť na zvýšenie krvného tlaku. Ak máte hypotenziu a pohár červeného vína pre vás nie je cestou, pripravte si šálku silnejšej kávy. Aj káva krátko po konzumácii vedie k zvýšeniu krvného tlaku.

Kofeín nájdeme aj v energetických nápojoch a v menšej miere aj v kolových nápojoch. Pre vysoký obsah cukrov je však na zvýšenie nízkeho tlaku lepšou voľbou práve pohár čiernej kávy. Na druhú stranu sa menovaným nápojom treba vyhýbať pri vysokom tlaku, alebo aspoň ich nadmernej konzumácii.

4. Čierny čaj

Ak mávate problém s nízkym tlakom, no nie ste práve fanúšikom kávy, zaraďte do svojho jedálnička pravidelne čierny čaj, aby ste zvýšili svoj nízky krvný tlak. Aj v čiernom čaju nájdeme určité množstvo spomínaného kofeínu. Pokojne si doprajte aj dve šálky kvalitného čierneho čaju denne.

Ak vás naopak trápi vysoký krvný tlak, ideálne je nekonzumovať viac ako jednu šálku čierneho čaju denne. Lepšou voľbou je však pre vás zelený alebo biely čaj, ktoré majú len nízky obsah kofeínu.

5. Rozmarín

Pri problémoch s nízkym krvným tlakom pomáha regulovať krvný tlak aj rozmarín. Ako jedna z mála rastlín práve rozmarín vplýva na zvýšenie krvného tlaku. Zlepšuje krvný obeh, dokonca zmierňuje nervové vyčerpanie. Tradičná medicína odporúča rozmarín pri hypotenzii.

Možno ho používať ako koreninu v kuchyni, tiež si ho možno dopriať formou čajov či tinktúr. Dobré je vyskúšať aj rozmarínové víno alebo rozmarínový olej. Pri hypertenzii si naopak na túto rastlinku dávajte pozor.

Odporúčame: Domáce bylinkové medy – 6 bylinných kombinácií proti prechladnutiu, zažívacím ťažkostiam aj stresu

6. Sladké drievko a pelendreky

Medzi potraviny na zvýšenie krvného tlaku môžeme ešte zaradiť sladké drievko, latinsky Glycyrrhiza glabra. Osoby s vysokým krvným tlakom, ale aj tehotné ženy či osoby po mozgovej porážke a osoby s glaukómom by sa sladkému drievku v rôznych formách mali úplne vyhýbať. Naopak pre osoby s hypotenziou môže byť napríklad tinktúra zo sladkého drievka nápomocná.

Okrem iného koreň tejto rastliny vďaka svojmu zloženiu podporuje vyplavovanie hormónov nadobličiek, ktoré zadržiavajú v tele sodík a podporujú vylučovanie draslíka, čo vedie k zmenám hospodárenia tela s vodou a k zvýšeniu tlaku. Ak sa u vás objavia ťažkosti spôsobené nízkym tlakom, skúste žuť pelendrek, v ktorom je extrakt zo sladkého drievka taktiež prítomný.

Čo ešte pridať do jedálnička pri nízkom krvnom tlaku?

  • dostatočné množstvo vody
  • dobré zdroje bielkovín – mäso, syry, vajcia, strukoviny
  • sacharidy v menšej miere (ryža, zemiaky)
  • dostatok čerstvej zeleniny
  • zdroje vitamínu B12 – mäso, ryby a morské plody, živočíšne vnútornosti, vajcia
  • zdroje železa – mäso, živočíšne vnútornosti, šošovica
  • zdroje zdravých tukov – ryby, avokádo, orechy a olivový olej
  • potraviny bohaté na flavonoidy – tmavá čokoláda, bobuľové ovocie

Čo v jedálničku minimalizovať pri vysokom tlaku?

  • vysokokalorické nezdravé potraviny
  • potraviny s vysokým obsahom nezdravých nasýtených tukov a transmastných kyselín – smažené pokrmy, mastné druhy mäsa, tučné mliečne výrobky,
  • fastfood, vysoko priemyselne spracované potraviny, polotovary
  • instantné jedlá (majú spravidla vysoký podiel sodíka)
  • potraviny s vysokým obsahom pridaného cukru

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní