Každodenné návyky poškodzujúce zdravie – ktoré z týchto 12 vecí robíte denne aj vy?

Každodenné návyky poškodzujúce zdravie – ktoré z týchto 12 vecí robíte denne aj vy?

Zdravie rozhodne nie je samozrejmosť. Mnohí z nás si ani neuvedomujú, že zdravie môže byť veľmi krehké a náš zdravotný sa môže zmeniť z minúty na minútu. Je obrovské množstvo faktorov, ktoré majú negatívny vplyv na naše zdravie a môžu ho skôr či neskôr narúšať. 

Človek v dnešnej dobe napríklad často zabúda aj na to, ako veľmi dokáže nášmu telu škodiť napríklad dlhodobý stres. Rôzne stresové podnety negatívne vplývajú nielen na duševné zdravie, ale môžu poškodzovať aj fyzické zdravie a telesné funkcie. Zvyšuje sa riziko rôznych závažných zdravotných problémov, ako sú napríklad aj srdcovo-cievne ochorenia. 

Aj rôzne bežné návyky a činnosti, ktoré robíte takmer každý deň, môžu negatívne ovplyvňovať naše zdravie a ani o tom nemusíme vedieť. V článku nižšie sa pozrieme na 12 bežných aktivít, ktoré možno aj vy robíte každý jeden deň. Prečo je lepšie sa týmto zlozvykom vyhýbať a ako dokážu ovplyvniť naše zdravie?

Ktoré každodenné činnosti majú negatívny vplyv na naše zdravie?

1. Používame na zuby špáradlo

Aj vy na dočistenie zubov, resp. vtedy, keď cítite, že vám uviazlo niečo medzi zubami, používate klasické drevené špáradlo? V tom prípade je potrebné s ním narábať veľmi opatrne. Pokojne si s ním totiž môžeme spôsobiť ranku v ústach alebo poškodiť ďasná. Ranky v ústach sa následne spájajú s vyšším rizikom infekcie.

Klasické špáradlá sa o to viac neodporúča používať v prípade nejakej úpravy zubov, napríklad pri nosení faziet alebo výplniach. Vždy je lepšou voľbou uvoľnenie zaseknutého kúsku jedla pomocou zubnej nite alebo medzizubnej kefky, ktoré lepšie prečistia medzizubný priestor. 

2. Hryzieme tvrdé predmety zubami

Pri zuboch ešte zostaneme. Patríte aj vy k ľuďom, ktorí neustále niečo obhrýzajú zubami alebo používajú zuby napríklad na otvorenie silno zatiahnutých uzáverov? Zuby by sme mali vždy používať len na to, na čo sú určené, teda hryzenie, resp. mechanické spracovanie potravy.

Otváranie vrchnáku od fľaše zubami, otváranie uzatvorenej pistácie zubami, chrúmanie nevypukanej kukurice, hryzenie kocky ľadu alebo tvrdých cukríkov, obhrýzanie ceruzky alebo pera, hryzenie nechtov – to všetko má výrazne negatívny vplyv na stav našich zubov. Hrozí poškodenie zubnej skloviny a pokojne aj odlomenie zo zuba. Pre zdravé a krásne zuby by sme to rozhodne nemali robiť a nemali by sme zabúdať ani na preventívne prehliadky.

Odporúčame: Ako na správne rozmrazovanie mäsa – aké sú možnosti a ktoré chyby určite nerobiť?!

3. Odkladáme močenie

Patríte k chronickým odkladačom malej toalety? Neustále a opakované odkladanie močenia má negatívny vplyv na našu vylučovaciu sústavu. Zvyšuje sa tlak v močovom mechúre, čo zvyšuje riziko vzniku problémov s únikom moču. Zadržiavanie moču sa taktiež spája s vyšším rizikom infekcií močových ciest.

Moč, ktorý zostáva v močovom mechúre pridlho, vytvára prostredie pre množenie baktérií. V najzávažnejších prípadoch si odkladom malej toalety koledujeme až o problémy s obličkami. Občasné odkladanie vyprázdnenia mechúra, ak je to nevyhnutné, sa nemusí spájať so žiadnymi ťažkosťami, no nemalo by to byť každodennou rutinou.

4. Odkladáme vyprázdňovanie stolice

A negatívne ovplyvňovať naše zdravie môže aj zadržiavanie stolice, ktoré sa nám môže skutočne nepríjemne vypomstiť. Ak pociťujeme nutkanie na vyprázdnenie stolice, mali by sme to urobiť čo najskôr. Keď to odkladáme, stolica sa pomaly vysúša a stáva sa tvrdšou (vzniká zápcha) a postupne aj ťažšou na vylúčenie, nehovoriac o tom, že sa môžu dostaviť bolesti brucha a nafukovanie.

Ak vyprázdnenie stále odkladáme, môže sa nutkanie pomaly zmierniť, čo ale znamená, že v nasledujúcich hodinách už môže byť vyprázdňovanie stolice veľmi ťažké. Môže byť bolestivé a sprevádzané vznikom trhlín na konečníku a krvácaním. Z dlhodobého hľadiska sa týmto zvyšuje riziko hemoroidov či nádorov konečníka.

5. Sedíme na záchode s mobilom v ruke

Pri toalete ešte zostaneme. Aj vy chodíte na toaletu s mobilom a pri sedení na záchode surfujete na internete? S týmto návykom sa spájajú hlavne dva zásadné problémy. V prvom rade obvykle hranie sa na mobile predlžuje čas sedenia na záchode, čo sa ale spája s tým, že vzniká väčší tlak na žili v nohách aj oblasti konečníka.

Týmto zlozvykom si v postate koledujeme o hemoroidy. Druhým problémom je fakt, že pri používaní telefónu na toalete sa naň môže dostať obrovské množstvo patogénov, ktoré si následne roznášame po byte, kancelárii a podobne.

6. Zadržiavame kýchanie

Ako sme spomenuli, zadržiavanie stolice a močenia nie je práve najzdravšie, no do tretice by sme nemali brániť ani kýchaniu. Ak je kýchnutie v danom momente naozaj nevhodné, napríklad v spoločnosti, tak občasné zadržanie kýchnutia tým, že si chytíme a zatlačíme nos, nemusí predstavovať vážnejší problém.

Avšak, mali by sme myslieť na to, že kýchanie je obranným reflexom nášho tela, vďaka ktorému sa zbavuje baktérií, vírusov, prachu a iných drobných častíc v nose. Nosová dutina sa teda takýmto spôsobom očisťuje, čo je proces, ktorému by sme asi nemali pravidelne brániť. 

Odporúčame: Odstránenie prsníkov alebo mastektómia – kedy ide o nevyhnutný zákrok a kedy sa robí aj preventívne?

7. Veľkú časť dňa presedíme

Nedostatok pohybu je v súčasnosti celosvetovým problémom. Obrovské množstvo ľudí má dnes sedavé zamestnanie. A sedíme aj mimo práce – cestou v dopravnom prostriedku, pri jedení, doma pri sledovaní televízora a podobne. Mnohí skutočne presedenia obrovskú časť dňa.

Ak nie je nedostatok pohybu kompenzovaný vo voľnom čase, koledujeme si o nemalé zdravotné problémy. Relaxácia a oddych sú dôležité, no nedostatočná fyzická aktivita má zasadne negatívny vplyv na telesné funkcie, na stav nášho pohybového aparátu. Koledujeme si o problémy s chrbticou, kĺbmi, ale aj srdcom, cievami. Zvyšuje sa riziko nadváhy či cukrovky.

8. Pri sedení si prekladáme nohy cez seba

A ešte jeden zlozvyk ohrozujúci naše zdravie, ktorý súvisí so sedením. Samozrejme, extrémne škodlivý vplyv má nesprávne sedenie, teda napríklad hrbenie sa za počítačom. Avšak, pozor by sme si mali dávať aj na každodenné prekladanie nôh cez seba pri sedení.

Pri sedení s prekríženými nohami sa spája s nerovnomerným zaťažovaním jednej zo strán tela. Vzniká svalová dysbalancia – keďže je jedna noha pri takomto sedení vyššie, vnútorný stehenný sval sa skracuje a vonkajší zase naťahuje. Takéto sedenie škodí aj kĺbom dolných končatín a chrbtici.

9. Pijeme, až keď cítime smäd

Mnoho ľudí predpokladá, že napiť sa stačí v momente, keď začneme pociťovať smäd. Avšak, smäd už patrí k prvým príznakom dehydratácie a zanedbaného pitného režimu. Tekutiny treba prijímať pravidelne a priebežne počas celého dňa.

Dehydratácia spôsobuje únavu, problémy s koncentráciou a pamäťou, bolesti hlavy, suché sliznice, dokonca môže viesť k zápche a tráviacim ťažkostiam. Nedostatočný príjem tekutín má škodlivý vplyv na obličky, srdce, krvný obeh, mozog. Najdôležitejšia je čistá voda, alkoholické nápoje sa do pitného režimu rozhodne narátajú. 

Odporúčame: Už ste vyskúšali kurkumový čaj? Zistite, pri ktorých neduhoch sa ho oplatí popíjať!

10. Surfujeme pred spaním na internete

Dnes už si náš život ani nevieme predstaviť bez moderných technológií. Avšak, v niektorých prípadoch by sme ich používanie mali skutočne obmedzovať. Patríte k tým, ktorý večer zaspávajú s mobilom v ruke a surfujú na internete a sociálnych sieťach? A viete, prečo to nie je najlepší nápad?

Obrazovky našich smartfónov sú zdrojom takzvaného modrého svetla, ktoré narúša v našom tele tvorbu melatonínu, ktorý má vplyv na reguláciu spánkového cyklu. Pre dobrý spánok je celkovo lepšie vyhýbať so vo večerných hodinách zdrojom modrého svetla.

11. Rýchlo jeme

Vieme, že zdravá strava má veľmi priaznivý vplyv na naše zdravie. Avšak, pri strave zohráva rolu aj to, ako ju konzumujeme. Mnohých sa týka jeden zásadný zlozvyk súvisiaci s príjmom potravy – rýchle jedenie. Ak potravu do seba hlceme bez poriadneho požutia, v prvom rade si koledujeme o nepríjemnosti, ako je nevoľnosť či bolesti brucha.

Na druhú stranu sa tu črtá problém s prejedaním sa. Ak rýchlo jeme, naše telo nestihne zaregistrovať, že sme už zjedli dostatok jedla. Rýchle jedenie sa spája aj so skonzumovaním väčšieho množstva jedla. Ak konzumáciu spomalíme a budeme dôkladne prežúvať, dokážeme sa nasýtiť aj s menším množstvom jedla.

12. Čistíme si uši vatovými tyčinkami

Aj vy si stále po sprche čistíte uši vatovými tyčinkami? Už dávno odborníci tento spôsob čistenia učí neodporúčajú. Pri čistení učí tyčinkou si totiž ušný maz zatláčame hlbšie do ušného kanálika, kde sa následne môže zhromažďovať. Rastie riziko infekcií, upchatia bubienka ušným mazom a vzniku ďalších problémov.

Naše uši majú v podstate samočistiacu schopnosť, preto nie je nevyhnutne potrebné im v tom pomáhať. V prípade potreby sa odporúča očistiť vonkajšiu časť ucha uterákom. Na prečistenie vnútorných častí možno použiť sprej na čistenie uší. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Kristína Mušková 14.12.23 11:36

KM
karma
-1.00

Všetky informácie veľmi užitočné, ale najviac nezneziem keď si niekto špara v ústach so špáradlom

  • 0
Odpovedať

Alena Kmecová 15.12.23 18:46

karma
-1.00

Pravdaže som sa našla v zlozvykoch, aj možno v štyroch. Čo som ja dlho netušila, kým som nečítala pribeh jednej pani, že silené zadržanie kychania jej spôsobilo prasknutie cievky v hlave, ale dokáže poškodiť i ušný bubienok.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní