Lososa môžeme zaradiť k veľmi obľúbeným rybám. Niet sa však čomu čudovať, kedže ide o zdravú a aj skutočne chutnú rybu. V kuchyni sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. Perfektne chutí aj pripravený na pare s obľúbenou prílohou. Skvelý je však aj pečený či grilovaný losos. Na jeho dochutenie možno použiť len trochu soli či obľúbené bylinky, prípadne sa tiež oplatí vyskúšať lososa marinovaného v rôznych omáčkach a marinádach. To sú však všetko tradičné a overené spôsoby prípravy tejto lahodnej ryby. Čo tak vyskúšať aj nejaké netradičnejšie pokrmy z lososa? Možno ste ani netušili, čo všetko sa z tejto ryby dá pripraviť.
Prečo zaradiť lososa do jedálnička?
Losos je skutočne vítanou potravinou v našej strave. Patrí medzi najzdravšie ryby, ktoré majú nášmu telu čo ponúknuť. V prvom rade je potrebné spomenúť, že losos je bohatý na zdravé tuky, napríklad omega-3 mastné kyseliny. Zdravé tuky sú pritom nesmierne dôležité pre kardiovaskulárny systém aj pokožku. V tele podporujú vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch, čo sú vitamíny A, D, E a K. Losos má výrazne priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu, vďaka čomu prospieva cievam a srdcu.
Losos je tiež jedným z najlepších potravinových zdrojov vitamínu D. Tento vitamín sa tvorí v koži vplyvom slnečného žiarenia, no v zime ho môžeme mať nedostatok. Vďaka tejto rybe je však možné D-éčko telu doplniť aj prostredníctvom stravy. Losos ďalej obsahuje aj viaceré vitamíny skupiny B, draslík, fosfor či selén. Pozitívne vplýva na nervový systém, kosti i pokožku a vlasy. Ak ste už vyskúšali rôzne recepty z lososa, tak neváhajte vyskúšať aj losovové rizoto, nátierku a fašírky. Recepty nájdete v galérii.