TOP inšpirácie na zdravé recepty z lososa: Vychutnajte si ho netradične!

TOP inšpirácie na zdravé recepty z lososa: Vychutnajte si ho netradične!

Lososa môžeme zaradiť k veľmi obľúbeným rybám. Niet sa však čomu čudovať, kedže ide o zdravú a aj skutočne chutnú rybu. V kuchyni sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. Perfektne chutí aj pripravený na pare s obľúbenou prílohou. Skvelý je však aj pečený či grilovaný losos. Na jeho dochutenie možno použiť len trochu soli či obľúbené bylinky, prípadne sa tiež oplatí vyskúšať lososa marinovaného v rôznych omáčkach a marinádach. To sú však všetko tradičné a overené spôsoby prípravy tejto lahodnej ryby. Čo tak vyskúšať aj nejaké netradičnejšie pokrmy z lososa? Možno ste ani netušili, čo všetko sa z tejto ryby dá pripraviť.

Prečo zaradiť lososa do jedálnička?

Losos je skutočne vítanou potravinou v našej strave. Patrí medzi najzdravšie ryby, ktoré majú nášmu telu čo ponúknuť. V prvom rade je potrebné spomenúť, že losos je bohatý na zdravé tuky, napríklad omega-3 mastné kyseliny. Zdravé tuky sú pritom nesmierne dôležité pre kardiovaskulárny systém aj pokožku. V tele podporujú vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch, čo sú vitamíny A, D, E a K. Losos má výrazne priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu, vďaka čomu prospieva cievam a srdcu.

Losos je tiež jedným z najlepších potravinových zdrojov vitamínu D. Tento vitamín sa tvorí v koži vplyvom slnečného žiarenia, no v zime ho môžeme mať nedostatok. Vďaka tejto rybe je však možné D-éčko telu doplniť aj prostredníctvom stravy. Losos ďalej obsahuje aj viaceré vitamíny skupiny B, draslík, fosfor či selén. Pozitívne vplýva na nervový systém, kosti i pokožku a vlasy. Ak ste už vyskúšali rôzne recepty z lososa, tak neváhajte vyskúšať aj losovové rizoto, nátierku a fašírky. Recepty nájdete v galérii. 

- Recepty z lososa
1 z 3

Nátierka z lososa

Potrebujeme: 100 g údeného lososa, 130 g Lučiny (alebo iné syru podobného typu), 1 PL kyslej smotany, 1 ČL wasabi pasty (voliteľné), 1/2 ČL bieleho mletého korenia, soľ, 1 PL šťavy z citróna, štipku červenej papriky, kôpor na posypanie (voliteľné)

Postup: Ako prvé Lučinu s lososom, smotanou a wasabi pastou rozmixujeme v mixéri na hladkú zmes. Následne dochutíme bielym korením, citrónovou šťavou, červenou paprikou a soľou. Všetko dôkladne vymiešame a hotovú nátierku podávame s celozrnným pečivom. Môžeme posypať kôprom, prípadne ho môžete primiešať priamo do nátierky. 

Odporúčame: ​3 recepty na zdravé nátierky: Sú skvelé na raňajky aj olovrant!

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie fantastické recepty s lososom:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní