Tipy na skladovanie potravín: Uschovávate ich správne?

Tipy na skladovanie potravín: Uschovávate ich správne?

Vďaka správnemu skladovaniu potravín dokážeme výrazne predĺžiť ich trvanlivosť a zabezpečiť ich dobrú kvalitu a nezávadnosť počas dlhšej doby. Naopak, nevhodné uskladnenie rozličných potravín a surovín vedie neraz k ich rýchlemu znehodnocovaniu. Následne potraviny končia v koči, čo v mnohých prípadoch predstavuje úplne zbytočné plytvanie jedlom, ktorému sa dalo predísť. V dnešnom článku vám preto prinášame zopár tipov na správne skladovanie potravín. Čo patrí do chladničky, čo možno zmrazovať a čo umiestniť v chladnejšej komore?

Čo držať v chladničke a čo tam nepatrí?

Mohlo by sa zdať, že ak niečo umiestnime v chladničke, tak je to určite v poriadku. Veď predsa chlad zabezpečí, aby potravina rýchlo nepodľahla skaze. Vo väčšine prípadov to tak je, no nie vždy. Do chladničky určite patrí surové mäso a iné mäsové výrobky, ktoré sa chystáme v najbližšej dobe spracovať a spotrebovať. Zároveň je potrebné zabezpečiť, aby surové mäso nedošlo do kontaktu s inými potravinami, a to najmä potravinami, ktoré budú konzumované bez tepelnej úpravy. Mohlo by dôjsť ku kontaminácii. Mäso a mäsové výrobky je vhodné umiestniť do spodnej časti chladničky, kde je teplota najnižšia.

Do chladničky ďalej patrí mlieko (s výnimkou neotvoreného trvanlivého mlieka), syry a mliečne výrobky, ktoré môžete umiestňovať do prostrednej časti chladničky a, samozrejme, i vajíčka či rôzne vážené a balené šaláty. V horných častiach chladničky, kde je teplota najvyššia, je vhodné uskladňovať zvyšky jedla. Zo zeleniny je možné v chladničke držať špenát či hlávkový šalát, koreňovú zeleninu, karfiol, brokolicu, špargľu, artičoky, z ovocia zase bobuľové ovocie, kivi, hrozno a mnohí odporúčajú aj citrusy. V chladničke je tiež vhodné skladovať čerstvé bylinky a huby. Niektoré potraviny však do chladničky nepatria. Takéto uskladnenie nepotrebujú zemiaky, cibuľa ani cesnak. Do chladničky tiež neumiestňujeme banány, avokádo a najmä paradajky, ktoré v chlade strácajú farbu a chuť.

Odporúčame: TOP bylinky proti únave: Tieto dokonale povzbudia organizmus!

mrazenie potravín

Zdroj: Shutterstock®

Čo možno zmrazovať?

Zmrazovanie potravín predstavuje skvelý spôsob, ako ich uchovávať v dobrom stave počas veľmi dlhej doby, a to v niektorých prípadoch aj počas celého roka. Ak teda nebudú potraviny v najbližšej dobre konzumované, je vhodné ich umiestniť v mrazničke. Samozrejme, zmrazovať nie je možné úplne všetko. Do mrazničky v prvom rade patria všetky mrazené produkty, ktoré už v obchode nájdeme v mraziarenských boxoch, vrátane hotových jedál, rozličných polotovarov, zmrzliny a podobne. Vhodným kandidátom na uskladnenie v mrazničke je surové mäso, ktoré pokojne takto vydrží do jedného roka. V mrazničke si nájdu miesto aj ryby a morské plody

Podobne je to v prípade ovocia a zeleniny. Mraziť možno karfiol, brokolicu, mrkvu, hrášok, zelenú fazuľku, bobuľové ovocie, ananás, slivky, marhule dokonca i bylinky. V mrazničke je však možné si tiež urobiť zásoby masla, tvrdého syra či pečiva, problémom tiež nie je uskladňovanie hotových jedál, napríklad omáčok či polievok. Na mrazenie sa veľmi nehodia zemiaky, uvarená ryža či cestoviny, mäkké syry, smotana či jogurty. Do mrazničky by sme tiež nemali umiestňovať plody s vysokým podielom vody, a to najmä paradajky, uhorky, citrusy, melóny a podobne.

skladovanie potravín v špajze

Zdroj: Shutterstock®

Skladovanie v suchu, chlade a tme alebo pri izbovej teplote

Mnohé potraviny nepotrebujú chladničku na to, aby dlho vydržali. Postačí im len primeraný chlad, sucho a tma. Tieto požiadavky vie potravinám poskytnúť klasická špajza, komora či pivnica. V takýchto podmienkach je ideálne skladovať zemiaky, cibuľu, cesnak, jablká či hrušky. Ak máte chladnú a suchú špajzu, miesto si v nej nájde aj koreňová zelenina, ktorá v tom prípade nemusí byť umiestnená v chladničke. Primerané chladné miesto je vhodné pre paradajky, papriku či cukety. Paradajky či tekvice však nebudú mať problém ani s bežnou izbovou teplotou. V špajze či komore je ďalej možné skladovať prakticky všetky suché potraviny, vrátane strukovín, ryže, múky, cestovín, kávy, cukru, taktiež rôzne trvanlivé potraviny, konzervy a zaváraniny, džemy a podobne. V špajze sa dajú tiež skladovať minerálne vody, limonády alebo aj džúsy.

Otvorené ovocné šťavy, konzervy alebo džemy je však potrebné premiestniť do chladničky a spotrebovať v najbližších dňoch. Na obale produktu je spravidla uvedené, do koľkých dní po otvorení je potrebné potraviny skonzumovať. Ryžu, strukoviny, cukor a iné suché potraviny je však možné skladovať aj v kuchynských skrinkách pri bežnej teplote. Mnohým čerstvým potravinám prospieva skladovanie pri bežnej izbovej teplote. Ide napríklad o spomínané banány. Zabaľte im stopku do potravinovej fólie a predĺžite tak ich čerstvosť. Aj nedozretému ovociu sa bude viac dariť pri izbovej teplote. A čo chlieb a pečivo? Ideálne je skladovanie v utierke či plátenom vrecku v chlebníku. Ak viete, že chlieb pred jeho skazou nestihnete skonzumovať, šup s ním do mrazničky!

čerstvé potraviny

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie tipy na skladovanie

Na záver môžeme spomenúť ešte zopár tipov na skladovanie potravín, ktoré pomôžu predĺžiť ich trvanlivosť. Napríklad brokolicu, karfiol či špargľu môžete skladovať v pohári vody, vďaka čomu vám tieto druhy zeleniny vydržia oveľa dlhšie. Karfiol a brokolicu je rovnako možné dlhšie skladovať zabalené vo vlhkej utierke. Aj ošúpaný a očistený stopkový zeler, mrkvu či reďkovky môžete skladovať v chladničke ponorené vo vode. Predĺžiť čerstvosť stopkového zeleru tiež môžete jeho zabalením do alobalu. Rôznu listovú zeleninu je vhodné natrhať na jednotlivé listy, zabaliť do papierového obrúska a zavrieť do dobre uzatvárateľnej nádoby či vrecka. Takto budú listy chránené pred vlhkosťou a vydržia dlhšie čerstvé a chrumkavé.

Papierová utierka ochráni pred vlhkosťou, ktorá môže podporiť rozvoj plesní, aj iné plody, napríklad bobuľové ovocie. Môžete ho skladovať podobne ako listovú zeleninu. Veľkým pomocníkom vo všeobecnosti sú pri skladovaní potravín rozličné dobre uzatvárateľné a vzduchotesné nádoby a misky, ktoré je možné využívať na bezpečné skladovanie potravín v chladničke aj špajze. Ako posledné ešte môžeme spomenúť, že dôkladné umývanie a čistenie ovocia a zeleniny pred ich uskladnením nie je úplne ideálne. Umytím je totiž rovnako odstránená aj ich prirodzená obrana a ochrana proti hnilobe a plesniam. Plody preto v prípade potreby len pretrite suchou handričkou a umývajte ich až pred použitím. 

Odporúčame: Sú vo vašom jedálničku konopné potraviny? Týmto povedzte áno!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní