TOP zdravé recepty z avokáda: Skúsite polievku či chutné muffiny?

TOP zdravé recepty z avokáda: Skúsite polievku či chutné muffiny?

    • Zdieľaj:
  • 50
  • 0

Avokádo si i v našich končinách získava čoraz viac fanúšikov a stále viac jedincov ho zaraďuje do bežnej stravy. Asi najznámejším pokrmom z avokáda je takzvané guacamole. Ide o mexický dip či omáčku, do ktorej sa často namáčajú tortilla čipsy. Okrem toho sa dá z avokáda poľahky pripraviť aj chutná a zdravá nátierka. Zrelé avokádo stačí roztlačiť, pridať nadrobno nakrájanú cibuľku a dochutiť soľou, korením a citrónovou šťavou. Táto nátierka dokonale vynikne napríklad na celozrnnej hrianke. Z avokáda sa však dá toho pripraviť omnoho viac. Ak s obľubou skúšate nové chute, neváhajte si pripraviť i nasledujúce pochúťky. Vyskúšate avokádovú polievku či muffiny, alebo začne vaše ráno zapekaným avokádom s vajíčkom?

Prečo zaradiť do jedánička avokádo?

Ak sa obávate vyskúšať nejaké pokrmy z avokáda, možno vás presvedčia jedinečné účinky tohto ovocia. Je mnoho dôvodov, prečo jesť avokádo a prečo ho pravidelne zaraďovať do jedálnička. V prvom rade môžeme spomenúť, že vo veľkom množstve obsahuje hlavne zdravé tuky, a to nenasýtené mastné kyseliny. Je však bohaté aj na mnohé ďalšie živiny, vitamíny či minerály. V avokáde nájdeme draslík aj vitamíny K a E, luteín či betakarotén. Jeho konzumáciou môžeme podporiť dobrú hladinu krvného tlaku, zdravie srdcovo-cievneho systému aj pravidelné vyprázdňovanie. Avokádo dokonca radíme aj medzi antistresové potraviny. Tak, ktorú pochúťku z neho vyskúšate najskôr?

- Recepty z avokáda
1 z 3

Pečené avokádo s vajcom

Potrebujeme: 1 zrelé avokádo, 2 vajcia, soľ a korenie

Postup: Avokádo rozrežeme na dve polovice a odstránime kôstku. Pomocou malej lyžičky dužinu avokáda trochu vydlabeme, respektíve zväčšíme jamku v mieste, kde bola kôstka. Do jamiek v oboch poličkách následne rozklepneme jedno vajce. Osolíme a okoreníme, uložíme do zapekacej misky či na menší plech s papierom na pečenie a dáme do rúry na asi 10 až 15 minút. Pečieme pri teplote 200 °C. Zapečené avokádo môžeme nakoniec posypať syrom, nakrájanou pažítkou alebo jarnou cibuľkou. Môžeme podávať s celozrnnou hriankou i pečivom.

Odporúčame: Chcete maškrtiť zdravo? Vyskúšajte recept na zdravý čokoládový koláč!

Zdroj: Shutterstock®


    • Zdieľaj:
  • 50
  • 0
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

LIEČBA

30-minútová hormonálna joga: Skvelý spôsob, ako podporiť hormonálnu rovnováhu!

  • 42
  • 0
  • 19.11.2020
LIEČBA

TOP bylinky na zvýšenie tvorby mlieka: Ktoré by mali dojčiace matky užívať?

  • 83
  • 0
  • 01.09.2020
LIEČBA

Aký je vplyv korčuľovania na telo? Ani by ste nepovedali, koľko má výhod!

  • 104
  • 0
  • 08.09.2020