Avokádo si i v našich končinách získava čoraz viac fanúšikov a stále viac jedincov ho zaraďuje do bežnej stravy. Asi najznámejším pokrmom z avokáda je takzvané guacamole. Ide o mexický dip či omáčku, do ktorej sa často namáčajú tortilla čipsy. Okrem toho sa dá z avokáda poľahky pripraviť aj chutná a zdravá nátierka. Zrelé avokádo stačí roztlačiť, pridať nadrobno nakrájanú cibuľku a dochutiť soľou, korením a citrónovou šťavou. Táto nátierka dokonale vynikne napríklad na celozrnnej hrianke. Z avokáda sa však dá toho pripraviť omnoho viac. Ak s obľubou skúšate nové chute, neváhajte si pripraviť i nasledujúce pochúťky. Vyskúšate avokádovú polievku či muffiny, alebo začne vaše ráno zapekaným avokádom s vajíčkom?
Prečo zaradiť do jedánička avokádo?
Ak sa obávate vyskúšať nejaké pokrmy z avokáda, možno vás presvedčia jedinečné účinky tohto ovocia. Je mnoho dôvodov, prečo jesť avokádo a prečo ho pravidelne zaraďovať do jedálnička. V prvom rade môžeme spomenúť, že vo veľkom množstve obsahuje hlavne zdravé tuky, a to nenasýtené mastné kyseliny. Je však bohaté aj na mnohé ďalšie živiny, vitamíny či minerály. V avokáde nájdeme draslík aj vitamíny K a E, luteín či betakarotén. Jeho konzumáciou môžeme podporiť dobrú hladinu krvného tlaku, zdravie srdcovo-cievneho systému aj pravidelné vyprázdňovanie. Avokádo dokonca radíme aj medzi antistresové potraviny. Tak, ktorú pochúťku z neho vyskúšate najskôr?