Ktorý druh alkoholu nie je škodlivý? Pohárik tohto vám neuškodí, práve naopak!

Ktorý druh alkoholu nie je škodlivý? Pohárik tohto vám neuškodí, práve naopak!
  • 23.11.2020
  • Radka Vargová

Z času na čas si každý z nás chce dopriať niečo na upokojenie alebo uvoľnenie. A pri týchto potrebách väčšina z nás siahne práve po alkohole. To, či popíjanie pohárika denne je alebo nie je prejavom alkoholizmu, nech si uváži každý sám. Názory sa líšia. No ak chcete popíjať zodpovednejšie (aj keď to sa nedá nikdy), vyberajte alkohol, ktorý vám neuškodí, ale naopak, v minimálnom množstve môže aj pomôcť. Siahnite teda po poháriku tohto alkoholu.

Biele víno

Možno vás teraz prekvapíme, ale fakt je, že pravidelné popíjanie pohára bieleho vína má na človeka v podstate zázračné účinky. A nie, nemyslíme otupenie mysle a úsudku. Biele víno je bohatým zdrojom flavonoidov, ktoré sú efektívnou prevenciou, napríklad proti rakovine. A dokonca, práve biele víno možno považovať aj za konkurenciu kávy, pretože preukázateľne povzbudzuje. Tu však benefity bieleho vína pre telo človeka nekončia. B12 či železo sú tiež látky, ktoré môžete nájsť v pohári bieleho vína. Ale pozor, bavíme sa tu len o minimálnom množstve, čo sú teda dve deci vínka. Ak to prekročíte, napríklad si dáte tri poháre, všetky prospešné veci, ktoré vám víno môže dať, sa vynulujú. 

Venujte však veľkú pozornosť výberu, pretože nie je víno ako víno. V tomto prípade platí jedno – kvalita stojí viac, ale vypláca sa najviac. 

Pozri tiež: Stres a pokožka: Viete, ako veľmi ju ovplyvňuje a čo jej spôsobuje?!

čo obsahuje biele víno

Zdroj: Shutterstock®

Červené víno

Za bielym vínom nijako nezaostáva ani červené. O jeho vynikajúcich vplyvoch na ľudský organizmus už určite mnohí viete. Viete však, koľko si môžete denne dať, aby ste vyťažili z červeného vína maximum? 1,5 pohára. Maximálne! Ak to dodržíte, vaše telo nabijete vysokou dávkou antioxidantov, ktoré tlmia vírusy a zápaly v tele, no zároveň môžete zregenerovať unavené oči a opuchy na tvári, na ktoré má tento nápoj taktiež značný vplyv. Pozor však na prekročenie limitu. Červené víno vo veľkej miere dokázateľne zvyšuje depresie, cukrovku aj demenciu. 

Vodka

Aké benefity môže mať vodka? Divili by ste sa. Napríklad veľké antiseptické účinky alebo prevencia voči Alzheimerovi. Samozrejme, pri občasnej konzumácii. Na rozdiel od vína, ktoré je prospešné pri poháriku denne, vodku by ste mali konzumovať skôr výnimočne ako pravidelne. Ale ak náhodu držíte diétu a ocitnete sa na narodeninovej oslave s chuťou na jeden pohárik, tak práve vodka je cesta. Pozor však, ako ju budete piť. Miešané sladké drinky majú stopku, namiesto toho skúste vodku s limetkou a so sódou. Nemusíte sa báť žiadnych kalórii. Pri vodke však musíte byť obzvlášť opatrní. Človek si vie vytvoriť aj veľmi rýchlo závislosť na tento nápoj. 

prečo nepiť šumivé alkoholické nápoje

Zdroj: Shutterstock®

Zabudnite na bublinky

Ak je nejaký alkohol, na ktorý by ste si mali dať pozor, či už kvôli zdraviu, alebo figúre, je to práve šampanské či prosecco. Obľúbené šumivé drinky sú síce lahodné, ale na dne pohárika vás zväčšia čaká bolesť hlavy, nevoľnosti a zbytočné kalórie. Oproti spomínaným druhom výrazne zaostáva, teda čo sa týka benefitov. Preto na to myslite, keď sa najbližšie vyberiete zháňať nejakú fľašu na večerné posedenie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní