Zdravé čučoriedkové muffiny zo špaldovej múky

Zdravé čučoriedkové muffiny zo špaldovej múky

Máte radi čučoriedky? Ak áno, určite vás poteší, ak vám povieme, že ich konzumáciou robíte pre svoje zdravie skutočne veľa. Zaradiť ich totiž pokojne môžeme medzi najzdravšie druhy ovocia, ktoré si vieme na našom území a v našom podnebí dopestovať. Tieto bobuľové plody typickej sýtomodrej farby so sviežou sladkastou chuťou sú priam nabité mnohými rôznorodými živinami. Čučoriedky radíme k najlepším zdrojom cenných antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred poškodením zo strany voľných radikálov. Nájdeme v nich farbivá antokyány, ktoré patria medzi flavonoidy a ktoré sú známe svojou antioxidačnou silou. Hrsťou čučoriedok vieme svojmu telu taktiež doplniť veľké množstvo vitamínu C, ako aj vitamínov skupiny B a horčíka, fosforu či mangánu.

Pre naše zdravie sú dokonca prospešné aj čučoriedkové listy. Odvar z týchto listov má priaznivý vplyv na močové cesty, tráviaci trakt aj hladinu cukru či cholesterolu v krvi. Späť však k chutným čučoriedkam. Hoci sú tieto plody lahodné i samotné, bola by škoda nepripraviť z nich rôzne dobroty. Milovníkov modrých bobúľ dozaista poteší aj na pohľad obyčajná čučoriedková bublanina. Ak si však chcete nejaký koláčik pripraviť v zdravšej verzii, určite neprehliadnite nasledujúci recept na čučoriedkové muffiny zo špaldovej múky s tvarohom.

Vyskúšajte aj: Recept na tekvicové muffiny z ovsených vločiek: Budete ich milovať!

čučoriedkové muffiny s tvarohom

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 2 šálky celozrnnej špaldovej múky
  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 šálku čerstvých čučoriedok
  • 1/3 šálky trstinového cukru (prípadne kokosového alebo iného)
  • 1 šálku mlieka
  • 1 vajíčko
  • 1 zrelý banán
  • 1 prášok do pečiva

Postup prípravy:

  • Ako prvé si v miske zmiešame suché ingrediencie, a teda múku, cukor a prášok do pečiva.
  • Následne do sypkej zmesi pridáme mlieko s tvarohom a vajíčkom. Premiešame a pridáme rozpučený banán. 
  • Vymiešame cesto a na záver doň zľahka primiešame aj čerstvé čučoriedky.
  • Cestom naplníme plech na muffiny vystlaný papierovými košíčkami alebo silikónovými formičkami na muffiny. Košíčky alebo formičky plníme len do 2/3 výšky, pretože v rúre sa pekne zdvihnú. 
  • Muffiny pečieme pri teplote 180 °C asi 25 až 30 minút. Pred vybratím skontrolujeme cesto špajdľou. Ak sa na ňu cesto nelepí, muffiny sú hotové.
  • Po vybratí ich necháme mierne ochladnúť a môžeme degustovať. Dobrú chuť!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní