Rozprávanie sa so sebou: Neuveríte, čo samovrava dokáže!

Rozprávanie sa so sebou: Neuveríte, čo samovrava dokáže!

Samovrava bola odjakživa odsudzovaná ako niečo neprirodzené, ako niečo nenormálne, no a človeka, ktorý ju praktizoval, považovali skôr za blázna. Dnes je však všetkému inak. Rozprávanie sa so sebou je podľa odborníkov zdravé a má podľa nich pozitívny vplyv na budovanie osobnosti. Aj rozprávanie sa so sebou má svoje pravidlá, ktoré musíte dodržiavať, aby ste z neho profitovali.

Hlavne pozitívne

Akokoľvek samovravu praktizujete, má jednu hlavnú zásadu — vždy musí byť pozitívna. Negatívne rozprávanie sa so sebou robí viac škody ako úžitku. Práve pozitívna samovrava môže podľa výskumov pozdvihnúť vaše sebavedomie, nakopnúť vašu produktivitu a v neposlednom rade vás prijme myslieť pozitívnejšie a všetky negatívne myšlienky vytláča von. Negatívna samovrava môže byť ako snehová guľa. Začne to malým problémom, o ktorom premýšľate stále dookola a k tomu sa prirodzene pridávajú ďalšie problémy. Ku koncu dňa nemáte v hlave nič len zlé myšlienky.

Inšpiruj sa: Hľadáte prírodný liek na ženské problémy? Skúste čaj z tejto buriny!

ako odstrániť negatívne myšlienky

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to?

Ak neviete, kde a ako s rozprávaním sa so sebou začať, čítajte ďalej a postupujte podľa jednotlivých bodov nižšie.

  1. V prvom rade sa odporúča hovoriť o sebe v tretej osobe, teda „ona“ alebo „on“. Možno to znie bláznivo, ale používať „ja“ sa nevypláca. Môžete ale použiť svoje meno.
  2. Zo začiatku len počúvajte svoje vnútorné myšlienkové pochody a identifikujte, či sú viac na pozitívnej alebo negatívnej strane. Každú negatívnu myšlienku, ktorá sa opakuje, si zapíšte a neskôr rozanalyzujte (pýtajte sa sami seba, či ste náhodou nepreháňali, nedomýšľali si, neboli na seba príliš tvrdí a podobne).
  3. Každú negatívnu myšlienku pretransformujte na pozitívnu. Ak vám napríklad v hlave beží, že ste niečo pokazili, pomyslite si skôr, že nabudúce to spravíte inak, lepšie.
  4. Keď dokážete takto negatívne veci prehodnotiť, začnite s pozitívnym rozprávaním sa so sebou. Rozprávajte o čomkoľvek, čo vám beží v hlave, no a rozhodne niekde, kde je vám to pohodlné, napríklad doma. Nezabudnite sa oslovovať v tretej osobe alebo menom.
  5. Pri rozprávaní sa so sebou neexistujú limity. Robte to koľko chcete a ako chcete, nezabúdajte však na pozitivitu, ktorá by mala postupne v dobrom zmysle obrátiť váš pohľad na svet.

Vyskúšaj: Anaeróbne cvičenie: Pomáha nám chudnúť alebo budovať svalstvo?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní