Ako formulovať novoročné predsavzatia? 7 tipov, ako to urobiť správne, aby mali zmysel

Ako formulovať novoročné predsavzatia? 7 tipov, ako to urobiť správne, aby mali zmysel

Mnoho ľudí si s príchodom nového roka zadáva rozličné novoročné predsavzatia. Medzi najobľúbenejšie novoročné predsavzatia rozhodne patrí napríklad zdravá stravovanie, vyššia fyzická aktivita a celkovo zdravý životný štýl. Neraz sa však stane, že tieto predsavzatia zostanú v priebehu roka len nenaplnenými želaniami. 

Podľa mnohých sú preto novoročné predsavzatia úplne zbytočné a dávanie si predsavzatí, napríklad ohľadom schudnutia, pravidelného cvičenia, odvykania fajčenia či učenia sa nového jazyka, je stratou času. Pravdou je, že môžu mať zmysel, ak si ich v prvom rade zadáme správne. Hlavným problémom takýchto novoročných cieľov je, že sú nereálne, nesplniteľné či zle formulované.

V dnešnom článku máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu so správnou formuláciou novoročných predsavzatí, vďaka čomu bude oveľa jednoduchšie sa ich počas roka držať a napĺňať ich. Pri predsavzatiach je dôležitá motivácia a ciele, ale aj odmeny a trpezlivosť. Ako na to?

1. Zadávajte si reálne ciele

Ak si zadávate s príchodom nového roka novoročné predsavzatia, ubezpečte sa, že ide o reálne ciele. Každý stanovený cieľ skrátka musí byť realistický a dosiahnuteľný v určitom časovom úseku. Nie je nič zlé na tom, mieriť vysoko, no zadávať si príliš veľké ciele môže byť skôr na škodu, ešte horšie, ak ich chceme dosiahnuť v čo najkratšom čase. 

Tadiaľto cesta nevedie. Rovnako to platí o počte daných predsavzatí. Neskúšajte si tvoriť dlhý zoznam veľkých cieľov a dúfať, že niektoré si budete môcť počas roka odškrtnúť. Radšej sa rozhodnite pre menší počet predsavzatí, napríklad jedno či dve väčšie, ale dosiahnuteľné, alebo tri či štyri menšie. 

Odporúčame: Rozprávanie sa so sebou: Neuveríte, čo samovrava dokáže!

2. Formulujte konkrétne ciele

Zadávané predsavzatia by mali byť nielen realistické a skutočne dosiahnuteľné, ale aj konkrétne a čo najpresnejšie formulované. Veľmi všeobecne zadané ciele nemusia fungovať.

Ak si napríklad človek na začiatku roka povie, že tento rok konečne schudne, ide o veľmi všeobecný cieľ, ktorý je v mnohých prípadoch už vopred odsúdený na neúspech. Miesto toho je vhodné si napríklad určiť, koľko kilogramov chceme zhodiť a najlepšie aj dokedy.

Podobne to funguje aj pri zadávaní iných predsavzatí. Nehovorte, že sa tento rok naučíte nový jazyk, ale presne si stanovte, o aký jazyk pôjde, akú úroveň chcete pri učení dosiahnuť, alebo napríklad to, či sa prihlásite na nejaký kurz alebo budete samouk. Skrátka, s konkrétnymi cieľmi to pôjde ľahšie.

3. Uvedomte si význam svojho predsavzatia

Ak si myslíte, že ste si zadali primeraný počet realistických, dosiahnuteľných a konkrétne formulovaných predsavzatí, ešte najskôr porozmýšľajte o ich význame, o tom, čo pre vás konkrétne znamenajú. Prečo chcete tento rok dosiahnuť presne tento cieľ? Čo tým dosiahnete a získate? Je dobré, aby ste mali konkrétny dôvod, prečo si dané predsavzatie dávate.

Chcete schudnúť alebo sa pustiť do zdravšieho spôsobu života? Chcete prestať fajčiť či zlepšiť svoju kondíciu? Chcete tento rok ušetriť nejaké peniaze, naučiť sa taliansky či inak sa vzdelávať? Chcete sa zamerať na vývoj osobnosti či podporu svojho duševného zdravia alebo rozvinúť kreatívne záľuby?

Pýtajte sa, prečo to tak chcete. Je to pre vás spôsob, ako zlepšiť svoj život, alebo to robíte kvôli niekomu inému? Ak pochopíte dôvody, pre ktoré si dávate konkrétne novoročné predsavzatie, budete vedieť, na ktorých cieľoch skutočne záleží. Vďaka tomu si dáte skutočne dobré predsavzatia, ktoré budete chcieť v novom roku naplniť. Vedomosť, že to naozaj chcete a robíte to pre seba, bude pre vás najlepšou motiváciou

Odporúčame: Spielberg, Aniston či Ali: Aká choroba spája známe celebrity?

4. Plánujte a vytvorte si aj časový harmonogram

Keď už máte jasne zadefinované tie správne predsavzatia, presuňte sa na plánovanie. I to vám pomôže k tomu, aby ste svoje predsavzatia skutočne naplnili. Je potrebné si presne naplánovať, ako chcete postupovať pri plnení si svojich novoročných cieľov a čo všetko pre to musíte urobiť.

Najlepšie je, ak si hlavný cieľ akoby rozkúskujete a vytvoríte menšie čiastkové ciele, ktoré sa budú ľahšie napĺňať, ale ktoré vás nakoniec privedú k hlavnému cieľu. Taktiež je vhodné si presne stanoviť časový harmonogram. Určte si, čo chcete splniť alebo dosiahnuť a do akého termínu.

Takýto presný plán vám pomôže ľahšie sa držať svojich predsavzatí. Okrem toho tiež pomáha, ak všetko nedržíte len vo svojej hlave, ale niekde to zaznamenáte, napríklad v diári. Vďaka tomu budete mať prehľad o tom, čo vás čaká, ale tiež uvidíte, čo všetko ste už na ceste za svojím cieľom dosiahli. 

5. Zapojte svoje okolie

V prípade, že máte stanovené dobré predsavzatia aj plán a časový harmonogram ich napĺňania, neváhajte a nahlas rozprávajte o svojich cieľoch. Je vhodné, ak vaši najbližší, či už rodina alebo priatelia, vedia o vašich plánoch a o tom, čo vás všetko čaká a čo chcete dosiahnuť v najbližšom roku.

Z okolia totižto môžete získať obrovské množstvo podpory, ktorá vám opäť raz pomôže pri plnení si novoročných predsavzatí. O to viac vám to môže pomôcť, ak napríklad nemáte úplne pevnú vôľu. Ak totiž o svojich predsavzatiach a cieľoch dáte vedieť svojim najbližším, budete o to viac bojovať, aby ste pri ich plnení nezlyhali, ako keby ste svoje predsavzatia mali len vo svojej hlave.

Pri napĺňaní predsavzatí človeka môže navyše ľahko zasiahnuť nejaká kríza. Práve podpora najbližších, ktorí o vašich cieľoch vedia, vás môže popohnať vpred a ochrániť pred neúspechom. 

Odporúčame: Správny výber školy a kariéry: 5 krokov, ktoré ukážu smer

6. Odmeňte sa

Pri formulovaní novoročných predsavzatí nezabúdajte ani na odmeny. Najväčšou odmenou, samozrejme, je pre človeka samotné naplnenie predsavzatia a to, čo s tým súvisí, čiže napríklad krajšia postava, zdravšie telo, nová vedomosť, nejaký zážitok, postup v kariére a podobne.

Veď to je predsa to, prečo sme sa rozhodli zadať si konkrétne predsavzatie. Nie je však nič zlé na tom, ak si pripravíme aj nejaké drobné odmeny, napríklad za naplnenie jednotlivých čiastkových cieľov.

Môže to byť aj úplná maličkosť, no táto maličkosť zároveň môže pre nás predstavovať formu motivácie, zároveň nám bude pripomínať, čo ďalšieho sme na ceste za dosahovaním hlavného cieľa zvládli. Samozrejme, ak chcete, taktiež si môžete pripraviť nejakú veľkú odmenu za naplnenie hlavného cieľa. 

7. Nezabúdajte na trpezlivosť

Ak už máte skutočne správne sformulované a určené novoročné predsavzatia, máte plán ich napĺňania, konzultovali ste svoje ciele s najbližšími a máte určené i odmeny, ktoré vás čakajú, nezabudnite sa obrniť trpezlivosťou.

Je potrebné si uvedomiť, že zmeny sa nekonajú zo dňa na deň. Ani svoje novoročné predsavzatia nenaplníte počas prvých dvoch týždňov nového roka. Ak však máte svoje novoročné predsavzatia formulované správne, sú reálne, dosiahnuteľné a majú pre vás a váš život skutočný význam, určite pri ich napĺňaní v novom roku nezlyháte. 

Prečo zlyhávame s novoročnými predsavzatiami?

Aj keď sme si priebežne o nejakých nástrahách v súvislosti so zlyhaním s novoročnými predsavzatiami hovorili, môžeme si to pre poriadok celé zhrnúť. Zlyhanie v novoročných predsavzatiach môže byť spôsobené mnohými faktormi. Tu sú niektoré z najčastejších dôvodov, prečo ľudia nedosiahnu svoje ciele:

  • Nerealistické ciele: Nastavenie príliš vysokých alebo nerealistických cieľov môže byť demotivujúce, keď si uvedomíte, že sú nedosiahnuteľné alebo vyžadujú omnoho viac úsilia, než ste očakávali.
  • Nedostatok konkrétnosti: Vágne predsavzatia ako "chcem byť štíhlejší" alebo "chcem byť šťastnejší" bez konkrétnych plánov a krokov na dosiahnutie môžu byť ťažko realizovateľné.
  • Nedostatok motivácie alebo záujmu: S plynutím času môže klesať pôvodná motivácia, najmä ak predsavzatie nebolo dostatočne dôležité alebo osobné.
  • Neodolávanie pokušeniam: Každodenný stres, spoločenské tlaky alebo jednoducho zvyky môžu ľudí vrátiť späť k starým vzorcom správania.
  • Nedostatok podpory: Bez podpory od rodiny, priateľov alebo komunity môže byť ťažké zostať motivovaný a na správnej ceste.
  • Nečakané prekážky: Životné udalosti, zmeny v osobnom alebo profesionálnom živote môžu zasiahnuť a vykoľajiť vás od vašich predsavzatí.
  • Nedostatočné sledovanie pokroku: Bez pravidelného hodnotenia a prispôsobovania cieľov a stratégií na ich dosiahnutie môže byť ťažké vidieť pokrok a zostať motivovaný.
  • Vysoké očakávania a tlak: Niekedy môžu byť vlastné očakávania príliš vysoké, alebo vnútorný a vonkajší tlak môže byť taký silný, že vedie k frustrácii a rezignácii na cieľ.
  • Moc zvykov: Staré zvyky a rutiny sú ťažko meniteľné a môžu ľudí ľahko vrátiť späť k predchádzajúcemu správaniu.

Článok aktualizovaný 1.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní