Ako sa zbaviť negatívnych myšlienok? Toto pomáha!

Ako sa zbaviť negatívnych myšlienok? Toto pomáha!

Vo svojom živote by sme sa mali snažiť o čo najviac slnečných, šťastných a radostných dní, ktoré skrátka stoja za to. Žijeme predsa len raz, tak by sme si ten život mali užívať plnými dúškami. A to ide najlepšie jednoznačne s optimistickou a pozitívne nastavenou mysľou. Samozrejme, dobré dni v živote z času na čas vystriedajú aj horšie a ťažšie dni. Naša myseľ tiež neraz prepadne negatívnym myšlienkam. Tým by sme však nemali dať šancu. Problém totiž môže nastať, ak sa negatívnymi myšlienkami necháme unášať a zožierať stále dokola. Takéto myšlienky bránia tomu, aby sme boli v živote spokojní, šťastní, napredovali a plnili si sny. Ako môžeme zabojovať proti stále sa opakujúcim negatívnym myšlienkam?

Hľadanie príčiny

Ak chceme účinne bojovať proti negatívnym myšlienkam a čo najviac ich zo svojho života eliminovať, je potrebné zamyslieť sa nad tým, odkiaľ pochádzajú, čiže hľadať ich príčiny. Musíte zistiť, kde pramení táto negativita v živote. Točia sa negatívne myšlienky vo vašej hlave stále okolo zlých rozhodnutí, nejakých negatívnych udalostí či zhoršenej životnej situácii? V tomto momente je možné vybrať sa dvomi cestami. V prvom rade je možné hľadať riešenie daných problémov, podniknúť nejakú potrebnú zmenu, skrátka urobiť niečo, čo zlepší situáciu a odstráni tým aj negatívne myslenie. Ak však riešenie nie je možné, alebo sa napríklad myšlienky stále točia okolo niečoho, čo sa stalo v minulosti a čo už nie je možné ovplyvniť, v tom prípade je nevyhnutné si uvedomiť, že danú vec nie je možné zmeniť. Nemá zmysel dlhodobo sa trápiť niečím, čo nezmeníme. 

Odporúčame: Ako sa motivovať? Získajte stratenú motiváciu a napredujte!

negatívne myslenie

Zdroj: Shutterstock®

Odpustenie

Niekedy nám úľavu od stále prúdiacich negatívnych myšlienok v mysli prinesie odpustenie, či už odpustenie sebe samému, alebo niekomu inému. Ak sme príčinou negatívnych myšlienok my sami, naše zlé rozhodnutia či chyby, ktoré sme urobili, musíme si ich priznať a snažiť sa odpustiť si ich. Ľudia sú omylní a robia chyby. Ak si však vieme odpustiť, spravidla nám to aj prinesie úľavu. Z chýb sa následne môžeme poučiť, čo prispieva k tomu, aby sme ich už neopakovali. Odpustenie však vie byť nápomocné i v prípade, že vaše negatívne myšlienky sú spojené s aktom, správaním či konaním inej osoby, respektíve sú spojené s osobou, ktorá vám ublížila. Odpustiť takémuto človeku môže byť niekedy náročné. Pomôcť môže, ak sa na začiatku budeme snažiť pochopiť motívy správania danej osoby. 

Znižovanie nárokov

Za negatívnym myslením a opakujúcimi sa negatívnymi myšlienkami neraz stoja naše nesplniteľné očakávania a ciele, vysoké nároky, ktoré na seba kladieme a dokonalosť, o ktorú sa bezpodmienečne snažíme. Je úplne v poriadku, byť do určitej miery perfekcionalistom a snažiť sa stále napredovať. Problémom však je, ak človek nepociťuje uspokojenie ani z naozaj dobre vykonanej práce. Takíto ľudia sú veľmi často hnaní obavami a úzkosťami z neúspechu a zlyhania. Ak človek kladie na seba prehnané nároky a dáva si nedosiahnuteľné ciele, výsledkom môžu byť pocity neschopnosti a viny za to, čo človek nedokázal. Preto znížte svoje nároky a zadávajte si reálne ciele. Tešte sa zo svojich úspechov, i tých najmenších. Verte si, nehľadajte dokonalosť, oceňte svoje silné stránky a za úspechy sa odmeňte. Negatívnym myšlienkam tak nedáte šancu.

vyčistenie mysle

Zdroj: Shutterstock®

Upriamenie pozornosti na niečo iné

Pre okamžitú elimináciu negatívnych myšlienok skúste svoju myseľ lepšie zamestnať a upriamte pozornosť na niečo iné. Robte niečo, čo vám je príjemné a čo vás baví, najlepšie niečo, čo si vyžaduje plné sústredenie. Pri niektorých činnostiach totižto môže robiť telo a ruky jednu vec a myseľ úplne inú vec. Môže to tak byť napríklad pri pozeraní televízora. Sledujete film a zrazu zistíte, že mu vôbec nevenujete pozornosť a myšlienkami ste niekde úplne inde. Lepšie funguje čítanie kníh. Mnohým tiež pomáha kreslenie či počúvanie hudby, nápomocné sú tiež pohybové aktivity. Taký beh či náročnejšia turistika skvelo dokážu prečistiť myšlienky a upokojiť myseľ. 

spánok

Zdroj: Shutterstock®

Pozitívne okolie

Ak sa vám zdá, že vás čoraz častejšie dobiehajú nejaké negatívne myšlienky, neváhajte sa obklopovať tými správnymi ľuďmi. Skvelým bojovníkom proti negatívnym myšlienkam je rozhovor s blízkou osobou, s ktorou sa pokojne môžete porozprávať aj o problémoch, ktoré vás trápia. Dobrá rada od priateľa je na nezaplatenie. Čo najviac sa obklopujte pozitívne mysliacimi a dobre naladenými osobami, to je totižto presne to, čo potrebujete. Stretávajte sa s ľuďmi, ktorí vás nabijú pozitívnou energiou, a nie s osobami, ktoré vás o ňu oberajú. Trávte čas s rodinou a skutočnými priateľmi, ktorých prítomnosť vo vás vyvoláva dobré pocity a vďaka ktorým je vaše myslenie čisté, otvorené a pozitívne naladené.

Odporúčame: Ako sa zbaviť trémy? Takto sa s ňou naučíte pracovať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní