Čo je holistická medicína? Je rovnako účinná ako bežná medicína?

Čo je holistická medicína? Je rovnako účinná ako bežná medicína?
  • 24.02.2023
  • Lenka Biba Slovak

Holistická medicína je skôr postojový prístup k zdravotnej starostlivosti než konkrétny súbor techník. Venuje sa psychologickým, rodinným, spoločenským, etickým a duchovným, ako aj biologickým rozmerom zdravia a choroby. Holistická medicína je forma liečenia, ktorá berie do úvahy celého človeka – telo, myseľ, ducha a emócie, a to pri hľadaní optimálneho zdravia a pohody.

Podľa filozofie holistickej medicíny môže človek dosiahnuť optimálne zdravie, čo je hlavný cieľ praxe holistickej medicíny, a to práve získaním správnej rovnováhy v živote. Praktici celostnej medicíny veria, že celý človek sa skladá zo vzájomne prepojených častí a ak jedna časť nefunguje správne, budú ovplyvnené všetky ostatné časti.

Týmto spôsobom, ak ľudia majú nerovnováhu (fyzickú, emocionálnu alebo duchovnú) vo svojom živote, môže to negatívne ovplyvniť ich celkové zdravie.

Holistický prístup

Holistický lekár môže na liečbu pacienta použiť všetky formy zdravotnej starostlivosti, od konvenčných liekov až po alternatívne terapie.

Napríklad, keď osoba trpiaca migrénovými bolesťami hlavy navštívi holistického lekára, namiesto toho, aby chodila von len s liekmi, lekár sa pravdepodobne pozrie na všetky potenciálne faktory, ktoré môžu spôsobovať bolesti hlavy, ako sú:

  • iné zdravotné problémy,
  • stravovacie a spánkové návyky,
  • stres,
  • osobné problémy,
  • preferované duchovné praktiky.

Liečebný plán môže zahŕňať lieky na zmiernenie symptómov, ale aj úpravu životného štýlu, aby sa zabránilo opakovaniu bolestí hlavy.

Odporúčame: Nepravidelná menštruácia: Čo všetko ovplyvňuje menštruačný cyklus?

Celostná medicína a jej princípy

Celostná medicína je tiež založená na presvedčení, že bezpodmienečná láska a podpora je najmocnejším liečiteľom a človek je v konečnom dôsledku zodpovedný za svoje zdravie a pohodu.

Princípy celostnej medicíny:

  • Všetci ľudia majú vrodené liečivé schopnosti.
  • Pacient je osoba, nie choroba.
  • Liečenie využíva tímový prístup zahŕňajúci pacienta a lekára a rieši všetky aspekty života človeka pomocou rôznych postupov zdravotnej starostlivosti.
  • Liečba zahŕňa odstránenie príčiny stavu, nielen zmiernenie symptómov.

Holistická medicína

Holistickí lekári používajú rôzne liečebné techniky, aby pomohli svojim pacientom prevziať zodpovednosť za svoje vlastné blaho a dosiahnuť optimálne zdravie.

V závislosti od školenia odborníka môže holistická medicína zahŕňať:

  • Vzdelávanie pacientov o zmenách životného štýlu a starostlivosti o seba na podporu zdravia – ako napríklad diéta, cvičenie, psychoterapia, vzťahové a duchovné poradenstvo a podobne.
  • Doplnkové a alternatívne terapie – ako je akupunktúra, fyzioterapia, homeopatia, masáže a podobne.
  • Postupy klasickej medicíny a prípadné chirurgické zákroky.

Liečba celého tela

V srdci holistickej medicíny je myšlienka spojenia mysle a tela. V podstate to znamená, že myšlienky a pocity môžu pozitívne alebo negatívne ovplyvniť naše fyzické zdravie. Väčšina lekárskych rád, ktoré dostávame, je zameraná na telo – jedzte správne, cvičte a doprajte si dostatok spánku.

Ale aj keď robíte všetky tieto veci správne, stres, úzkosť a depresia môžu mať stále negatívne účinky na vaše zdravie. Funguje to aj naopak – zlý fyzický stav môže mať negatívny vplyv aj na vaše duševné zdravie. Holistický lekár berie tento komplexný vzťah medzi mysľou a telom do úvahy, aby svojim pacientom poskytol komplexný liečebný plán.

Holistická medicína ako alternatívna liečba

Keďže sa holizmus stáva čoraz populárnejším konceptom, jeho kritici ho skresľujú. Tendencie prirovnávať holizmus iba k terapii a s tým spojené údajné zanedbávanie zdravia pre jednostranný dôraz na individuálnu zodpovednosť a odmietanie vedeckej metódy, dlhodobo brzdili jej pokrok.

Ortodoxné a alternatívne prístupy a techniky by mali byť v budúcnosti vnímané ako doplnkové časti väčšej syntézy, ktorá si skutočne zaslúži názov holizmus.

Neprehliadnite: Sérotonín v tabletkách sa užíva aj ako antidepresívum - je to ale bezpečné?

Holistický prístup vo vzťahu k starostlivosti o pacienta

Keď lekári vo svojej každodennej praxi uplatňujú holistický prístup, prináša to množstvo výhod pre pacientov aj lekárov.

  • Personalizovaná starostlivosť – holistická medicína zohľadňuje všetky aspekty zdravia pacienta, nielen jeho fyzické symptómy. To pomáha lekárom robiť personalizovanejšie odporúčania.
  • Vzťah založený na dôvere – holistickí lekári majú empatický prístup k starostlivosti a zaobchádzajú s pacientmi ako s jednotlivcami, nielen so zoznamom symptómov.
  • Táto filozofia pomáha vytvárať vzťah pacient – lekár založený na dôvere.
  • Posilnenie pacienta – holistický prístup v starostlivosti umožňuje pacientom prevziať kontrolu nad vlastným zdravím. Každý vie, že by sa mal stravovať zdravšie a viac cvičiť, ale v skutočnosti je ťažké zaviazať sa k tomuto plánu. Holistickí lekári tomu rozumejú. Namiesto vymenovania odporúčaní zapoja pacienta do rozhovoru, aby zistili, aké zmeny životného štýlu sú pre neho najlepšie.

„Holistický“ neznamená „antivedecký“

Najbežnejšou mylnou predstavou o holistickej medicíne je, že ide o náhradu tradičnej medicíny. Sú však aj lekári, ktorí používajú tradičné aj holistické liečby.

Holistická medicína by mala pracovať s tradičnými liečebnými metódami podporovanými výskumom, nie proti nim alebo namiesto nich.

Odporúčame aj: Narkolepsia: Ako sa prejavuje táto spánková porucha?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní