Pamäť a zabúdanie: Čo môže byť jeho príčinou? Budete prekvapení!

Pamäť a zabúdanie: Čo môže byť jeho príčinou? Budete prekvapení!
  • 17.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

„Kto nemá v hlave, má v nohách." S týmto sa každý z nás už určite stretol, niekto veľmi často, iný ešte častejšie. Čo je toho príčinou a prečo zabúdame na to, čo sme chceli alebo pre čo sme išli iba do vedľajšej miestnosti?

Zabúdanie je nepríjemný fenomén v našich každodenných životoch. Častokrát pripisujeme príčinu zabúdania napríklad únave alebo veľkému psychickému vypätiu.

Prečo sa nám ale stáva, že zabúdame? Mali by sme sa obávať toho, či náš mozog pracuje správne? Máme pre vás informácie, ktoré vám tieto otázky zodpovedajú.

Zabúdanie - problém každého z nás

Ak idete z jednej miestnosti do druhej a zrazu si uvedomíte, že ste zabudli, prečo ste tam išli, na vine je takzvaný „efekt dverí". Podľa psychológov ide ale o úplne bežný mechanizmus, s ktorým sa skôr či neskôr stretne v živote každý z nás.

Odporúčame: Psychická záťaž je sprievodným javom duševnej práce: Nepodceňujte odpočinok!

Efekt dverí

Efekt dverí vysvetľujú psychológovia a vedci nasledovne:

  • náš mozog reaguje primárne na zmenu prostredia,
  • tým sa prispôsobuje novej situácii,
  • to má za následok, že predchádzajúce „údaje" a podnety vytesní.

Nejde o nič neobvyklé a taktiež by sme sa efektu dverí nemali obávať. Vo zvýšenej miere je takzvaný efekt dverí prítomný vtedy, ak sme pracovne veľmi vyťažení alebo máme veľa starostí a povinností.

Prechodom dverí či už doma alebo v práci sa ocitáme v inom prostredí, na čo náš mozog niekedy zareaguje tak, že zabudneme, čo sme to chceli.

Ako sa vyvarovať efektu dverí?

Aby ste sa vyhli tomu, že zabudnete, kvôli čomu ste odišli z miestnosti, mali by ste sa naplno sústrediť iba na danú úlohu, až kým ju nesplníte. Sami dobre vieme, že nie vždy je to jednoduché, pretože pod vplyvom povinností častokrát myslíme na veľa vecí naraz.

Ak ale prechádzate do nového prostredia, musíte sa sústrediť a prispôsobiť. Pretože v prípade nebezpečenstva mozog intuitívne vyhodnocuje prostredie, do ktorého ste vstúpili. Po preskúmaní nového prostredia si taktiež ale aj môžete opäť spomenúť na to, čo ste vlastne chceli.

Čo vyvoláva efekt dverí?

Efekt dverí môžu vyvolávať nasledujúce skutočnosti:

  • multitasking – keď sa snažíte robiť a myslieť na viacero vecí naraz, tak pamäť sa jednoducho preťaží a na niektoré veci zabudne,
  • zaťaženie mozgovej aktivity,
  • únava a stres,
  • zaneprázdnenosť.

Neprehliadnite: Nedostatok pohybu telo ničí. Tu je 10 signálov, že sa týka aj vás!

Efekt dverí je aj predmetom výskumu

Efekt dverí je zaujímavý aj pre vedcov či psychológov. Tento jav sa aj preto stal predmetom výskumu a jednej štúdie, do ktorej sa zapojilo niekoľko desiatok dobrovoľníkov. Postup výskumu bol nasledovný:

  • dobrovoľníci sa mali pohybovať prostredníctvom virtuálnej reality po rôznych miestnostiach,
  • v každej nasledujúcej miestnosti si mali spomenúť na špecifické predmety, ktoré sa nachádzali v predchádzajúcej miestnosti,
  • dobrovoľníci najskôr nerobili veľké chyby a na predmety si spomínali celkom presne,
  • potom im ale vedci vymysleli dodatočné špecifickejšie úlohy, ktoré museli pri prechode do iných miestností aj plniť, pričom toto väčšie zaťaženie mozgovej kapacity a pamäte sa začalo prejavovať práve predmetným efektom dverí.

Odporúčame aj: Baba ghanoush – dokonalá baklažánová nátierka, ktorú musíte skúsiť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní