TOP 3 tradičné recepty z borievok: Pripravte si liek z fialových bobúľ!

TOP 3 tradičné recepty z borievok: Pripravte si liek z fialových bobúľ!

I koniec leta a začiatok jesene je vhodným obdobím na zber mnohých byliniek a plodov. V septembri sa začína napríklad i zber borievok, ktorý trvá zvyčajne až do novembra. Predmetom zberu sú práve tmavomodré až fialové plody, ktoré sa využívajú nielen ako korenina či prísada na výrobu borovičky, ale uplatnenie našli i v ľudovej medicíne. V nasledujúcom článku vám predstavíme či pripomenieme tradičné recepty z borievok. V pohodlí domova si totižto z týchto bobúľ môžete pripraviť nejeden prírodný liek na mnohé neduhy!

Poznáte borievku obyčajnú?

Borievka obyčajná, latinsky Juniperus communis a ľudovo jalovec, je vždyzelený ker s typickými ihlicovými pichľavými listami. Kvitne prevažne od apríla do júna a na jeseň na ňom dozrievajú guľaté plody tmavomodrej farby s voskovým povlakom, ktoré sa sušia v tenkej vrstve pri teplote do 35 °C. Borievka obyčajná je značne rozšírená najmä v podhorskom až vysokohorskom pásme, pričom obľubuje suchšie vápencové pôdy. Nájdete ju na kamenistých stráňach, okrajoch lesov aj lúkach. Pri trhaní borievok sa však uistite, že nezbierate v chránených oblastiach. Ak sa vám ich nepošťastí nájsť v prírode, nezúfajte. Po sušených plodoch borievky obyčajnej sa môžete poobzerať i v lekárni, na internete či v predajniach so zdravými potravinami.

Odporúčame: Farba a tvar stolice – čo napovedajú o našom zdraví?

- Galéria
1 z 3

1. Borievkový čaj

V plodoch borievky sa ukrývajú triesloviny, vitamín C, glykozidy či pektíny. Asi najľahším a najjednoduchším spôsobom, ako ich využiť pre svoje zdravie, je príprava čaju. Na šálku vriacej vody vám postačí jedna lyžička sušených borievok. Nápoj nechajte lúhovať 15 minút a po scedení ho oslaďte medom. Borievkový čaj môžete využiť na prečistenie organizmu. Priaznivo vplýva na funkciu obličiek a močových ciest. Taktiež si ho môžete pripraviť pri dusivom kašli, poruchách látkovej premeny alebo ak vás trápi nadmerné zadržiavanie vody v organizme, nepravidelná menštruácia či nadúvanie.

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní