Feniklový čaj je skutočný všeliek: Odstráni týchto 7 neduhov!

Feniklový čaj je skutočný všeliek: Odstráni týchto 7 neduhov!

Fenikel obyčajný je až 2 metre vysoká liečivá rastlina z okolia Stredozemného mora, ktorá je pestovaná ako liečivá bylinka aj korenina. Charakteristická je mohutnou rozkonárenou stonkou a listami, ktoré sú mnohonásobne perovito delené na nitkové útvary. Kvety sú drobné, žlté, voňavé a usporiadané do okolíkov.

Jej plodom sú visiace dvojnažky. Táto rastlina okrem uplatnenia v gastronómii našla svoje miesto i v tradičnej ľudovej medicíne. Feniklový čaj je skutočne známy a mnohí naň nedajú dopustiť. Je prírodným liekom na viaceré neduhy.

S ktorými zdravotnými problémami si hravo poradí, to vám prezradíme v nasledujúcom článku. Feniklový čaj chutí veľmi príjemne a má veľa zdravotných účinkov, priaznivo podporená je ním tráviaca sústava, tiež je vhodný na detské problémy či respiračné ochorenia. Zistite viac a objavte vlastnosti feniklového čaju!

Ako pripraviť feniklový čaj?

Na prípravu feniklového čaju možno použiť klasické čajové vrecko. Nálevové vrecúško nechajte lúhovať podľa odporúčania výrobcu. Ak používate porciovaný čaj, voľte kvalitný čaj. 

Na prípravu čaju však možno použiť aj feniklové semienka. Ako na to? Ak používate celé semená feniklu, jemne ich rozdrvte v mažiari alebo na doske pomocou valčeka.

Tým sa uvoľnia éterické oleje a zvýši sa aróma čaju. Dajte 1 až 2 čajové lyžičky rozdrvených semienok feniklu do šálky a zalejte vriacou vodou. Nechajte lúhovať 5 až 10 minút a sceďte. Možno osladiť medom a pridať aj citrónovú šťavu.

Bude vás zaujímať: Terapia hudbou: Naozaj hudba dokáže liečiť a zlepšiť zdravie?

detská kolika

Zdroj: Shutterstock®

7 zdravotných účinkov feniklového čaju:

1. Upraví zlé trávenie a nadúvanie

Kedy si dopriať feniklový čaj? Feniklový čaj je známy v prvom rade svojím pozitívnym vplyvom na tráviaci systém človeka. Poradí si s nadmernou plynatosťou a nepríjemným nadúvaním a podporí dobré trávenie.

Tento čaj podporujúci trávenie si doprajte pri bolestiach brucha, zápche, zlom trávení či pokazenom žalúdku. Feniklový čaj podporuje činnosť čriev aj tvorbu žlče a pôsobí dezinfekčne a protizápalovo.

2. Detský feniklový čaj pomôže pri detskej kolike

Čaj z feniklu je tradičným prírodným liekom i na tráviace problémy u malých detí. Má blahodarný vplyv na trávenie dojčiat a môže byť užitočný pri detských kolikách.

Podávanie feniklového čaju malým deťom je vhodné prekonzultovať s lekárom. Vždy voľte detský bylinný čaj určený deťom. Spomenúť ešte môžeme fakt, že tento nápoj podporuje a zvyšuje produkciu materského mlieka.

3. Feniklové semienka na respiračné ťažkosti

Okrem tráviacich ťažkostí feniklový čaj pomáha aj respiračnému ústrojenstvu. Uvoľňuje hlieny, eliminuje kašeľ a nádchu. Čaj podporuje normálne funkcie a prečistenie dýchacích ciest.

Domáce feniklové čaje sú vhodné na podporu liečby ochorení respiračného systému, akým je napríklad bronchitída. Taktiež môže pomôcť upokojiť podráždené hrdlo.

Odporúčame: Zákerná rakovina jazyka: Koho postihuje najčastejšie a prečo?

akné

Zdroj: Shutterstock®

4. Bylinný čaj možno použiť na zapálené oči

Chutný čaj z feniklu pomáha nielen zvnútra, ale možné je i používanie feniklového čaju. Osožný totiž môže byť napríklad pri probléme so zapálenými očami, kedy sa odporúča oči pravidelne premývať feniklovým záparom.

5. Pomôže pri akné

Zvonka je možné feniklový čaj používať aj pri liečbe kožných ťažkostí, a to najmä nepríjemného akné. Pri zapálených vyrážkach a nadmernej produkcii mazu aplikujte zápar na pleť vo forme obkladov ako akési feniklové tonikum.

Feniklový čaj však môžete využiť aj ako pleťovú vodu a pokožku tváre tak prečistiť pomocou vatových tampónov. Liečbu akné a zdravie pokožky však môžete podporiť aj pitím feniklového čaju.

Odporúčame: Hrozba mužskej neplodnosti: Čo je varikokéla?

6. Obmedzí zadržiavanie vody v organizme

Ak vás trápi nadmerné zadržiavanie vody v organizme, pitie feniklového čaju je dobrý spôsob, ako tento problém zmierniť či dokonca úplne eliminovať.

Zápar z feniklu má močopudné účinky, odvádza z tela nadbytočnú vodu a zároveň prečisťuje obličky a močové cesty.

7. Aromatický feniklový čaj zmierni menštruačné ťažkosti

Feniklový čaj priaznivo pôsobí pri menštruačných ťažkostiach. Feniklový čaj ocenia ženy, ktoré trápia žalúdočné a brušné kŕče a bolesť a kŕče počas menštruácie. Fenikel totiž napomáha uvoľňovať sťahy maternice. Okrem toho môže pomôcť i s nevoľnosťou.

Článok aktualizovaný 29.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní