TOP 7 dôvodov, prečo jesť čerešne: Milujete toto sladučké ovocie i vy?

TOP 7 dôvodov, prečo jesť čerešne: Milujete toto sladučké ovocie i vy?

Prvé čerešne sa objavujú spravidla v máji. Sladučké, niekedy mierne kyselkavé a hlavne šťavnaté a osviežujúce čerešne milujú mnohí z nás. Reč je pritom o plodoch čerešne vtáčej, čo je strom z čeľade ružovité. Po odkvitnutí bielych až ružovkastých kvetov na čerešňových stromoch vznikajú malé zelené bobule, ktoré rastú. Zrelý plod má krásnu červenú až bordovú farbu, ružovkastú dužinu a kôstku uprostred. Pôvodom pochádzajú čerešne údajne z oblastí Malej Ázie, no poznali ich už aj Rimania. I dnes sa u nás hojne pestujú. A prečo sa oplatí pravidelne si pochutnať na lahodných čerešniach?

1. Sú bohaté na vitamíny a minerály

Ako prvé musíme spomenúť, že čerešne predstavujú veľmi výživné ovocie, ktoré telu doplní množstvo dôležitých látok. Ukrývajú vitamíny C, A aj E, taktiež viaceré vitamíny skupiny B, napríklad tiamín a riboflavín. Z minerálnych látok a stopových prvkov zase do tela dopravia fosfor, horčík, draslík, vápnik aj zinok. Obsahujú menšie množstvo bielkovín, taktiež vlákninu a, samozrejme, ovocné cukry.

Odporúčame: Aké sú účinky ľanového oleja? Tu je 5 dôvodov, prečo ho používať!

vitamíny v čerešniach

Zdroj: Shutterstock®

2. Podporujú imunitu

Čerešne majú priaznivý vplyv na činnosť imunitného systému. Obsahujú totiž slušnú dávku dôležitého a nenahraditeľného vitamínu C. Ten zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti infekčným a vírusovým chorobám. Vitamín C je zároveň silným antioxidantom, ktorý chráni bunky tela pred voľnými radikálmi a predčasným starnutím. Taktiež je dôležitý pre tvorbu kolagénu, hojenie rán či zdravie ďasien.

3. Pomôžu pri zápche

Čerešne sa oplatí pravidelne jesť aj pre podporu správnej činnosti tráviaceho systému. Pomáhajú prečistiť črevá a tráviaci trakt a hlavne podporujú pravidelné vyprázdňovanie. Majú mierne laxatívne účinky, a tak môžu byť skvelým prírodným pomocníkom pri problémoch so zápchou.

zdravé vlasy

Zdroj: Shutterstock®

4. Zabezpečia zdravé vlasy i pleť

Vlasy aj pokožka potrebujú nielen starostlivosť zvonka, ale hlavne i vnútornú výživu. A aj tú im zabezpečíte vďaka konzumácii chutných čerešní. Spomínané antioxidanty v čerešniach napomáhajú spomaľovať procesy starnutia pleti. Čerešne na pleť pôsobia omladzujúco a skrášľujúco. Vlasom zase dodajú potrebné vitamíny, zabezpečia ich hydratáciu a podporia zdravý rast.

5. Sú prospešné pre cievy

Čerešne majú priaznivý vplyv na imunitu, trávenie, vlasy, kožu a taktiež cievy. Obsiahnuté antioxidanty prispievajú k ochrane kardiovaskulárneho systému. Čerešne je však vhodné zaradiť do jedálnička aj pri problémoch s vysokým cholesterolom. Zlý cholesterol má škodlivý vplyv na stav ciev a prispieva k zvyšovaniu rizika vzniku vážnych srdcovo-cievnych ochorení, preto ho neradno podceňovať.

chudnutie

Zdroj: Shutterstock®

6. Sú vhodné pri diéte

Čerešne je do jedálnička možné zaradiť aj pri diéte a redukcii váhy. Z veľkej časti sú totižto tvorené len vodou, a to až z približne 80 %. Čerešne sú skutočne nízkokalorické, majú okolo 50 až 60 kcal na stogramovú porciu. Pôsobia detoxikačne a telu doplnia množstvo dôležitých látok, takže sú pri redukcii hmotnosti viac než vítanou súčasťou každého jedálnička. Čerstvá hrsť chutných čerešní môže predstavovať zdravú desiatu. Čerešne navyše napomáhajú telu zbavovať sa prebytočnej vody, ktorá je neraz dôvodom prebytočných kíl.

7. Majú protizápalové a protikŕčové účinky

Nakoniec ešte môžeme spomenúť, že čerešne majú i protizápalové a protikŕčové účinky. Ich konzumácia sa odporúča pri zápalových ochoreniach, napríklad artritíde. Čerešne vďaka svojmu zloženiu zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov, rovnako prispievajú k prevencii podobných zdravotných ťažkostí. Taktiež môžu byť nápomocné pre jedincov trpiacich dnou.

Odporúčame: Viete, prečo jesť reďkovky pravidelne? Toto robia pre naše zdravie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní