Toto sú účinky kofeínu! Pôsobí na naše telo pozitívne alebo škodlivo?

Toto sú účinky kofeínu! Pôsobí na naše telo pozitívne alebo škodlivo?

S pojmom kofeín sa stretol pravdepodobne každý. Všetci poznáme túto látku hlavne ako zložku kávy, ktorá nám vždy dodá energiu, vyjasní myseľ a zaženie únavu. Tento vysoko povzbudzujúci nápoj je milovaný prakticky po celom svete. Kofeín sa však ani zďaleka neukrýva len v semenách kávovníka. 

Rovnako je potrebné zmieniť, že nemá na naše telo len pozitívne účinky. Najmä vo veľkých množstvách totiž môže pôsobiť i škodlivo. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, čo to vlastne kofeín je, ako sa správa v našom tele, aké sú pozitívne aj negatívne účinky kofeínu a kde všade ho nájdeme.

Čo je kofeín?

Pod pojmom kofeín rozumieme xantínový alkaloid, nachádzajúci sa v rozličných častiach mnohých rastlín. Tu si plní okrem iného hlavne funkciu prírodného pesticídu, ktorý rastlinu chráni pred škodlivým hmyzom.

Kofeín však u ľudí pôsobí ako stimulant centrálnej nervovej a obehovej sústavy. Je klasifikovaný ako povolená droga, pričom je využívaný pri výrobe nealkoholických nápojov aj rôznych liekov. Je potrebné spomenúť, že ide o návykovú látku. Nie je však vnímaný ako droga, pretože na naše telo pôsobí inak, ako ostatné drogy.

Podobá na adenozín, ktorý telu za bežných okolností oznamuje, že je na čase si oddýchnuť. Kofeín však v receptoroch obsadí jeho miesto a telo tak nedostane podnet na odpočinok. Kofeín radíme medzi značne preskúmané zložky potravy.

Jeho účinky už potvrdilo množstvo štúdií, i keď neustále sa objavujú nové vedecké poznatky. V prípade prijímania kofeínu v zdravých dávkach môže človek pociťovať množstvo benefitov tejto látky. Príjem do 200 až 300 mg kofeínu denne nie je považovaný za škodlivý. Nadmerný príjem tejto látky naopak môže spôsobiť viaceré vedľajšie účinky až zdravotné problémy.

Odporúčame: Toto sú najlepšie potraviny na večeru. Nebojte sa večerného jedenia!

vplyv kofeínu na človeka

Zdroj: Shutterstock®

Ako pôsobí na ľudské telo?

Ako sme už načrtli v úvode, kofeín môže byť akýmsi pomocníkom, no rovnako môže škodiť. Preto je vhodné poznať všetky jeho účinky. Kofeín sa do krvného obehu vstrebe v priebehu asi 30 minút. V prvom rade stimuluje centrálnu nervovú  aj obehovú sústavu. Pôsobí tak na duševnú aj telesnú výkonnosť. Napomáha človeku udržiavať si pozornosť a koncentráciu počas dlhšej doby.

Kofeín a únava

Zlepšuje niektoré kognitívne funkcie i vnímavosť. Krátkodobo potláča pocity únavy a dobíja človeka energiou. Kofeín zlepšuje krátkodobú pamäť a posledné výskumy ukazujú aj jeho pozitívny vplyv v rámci prevencie Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Tiež dočasne zvyšuje krvný tlak, čo môže byť nápomocné pre ľudí trpiacich na nízky tlak. Kofeín ďalej zvyšuje metabolizmus aj športový výkon jedinca.

Kofeín a dehydratácia organizmu

Rovnako uvoľňuje hladké svalstvo, ktoré človek vedome neovláda. To je príčinou toho, že niektorí pociťujú po káve potrebu ísť na toaletu. Kofeín však nezvyšuje tvorbu moču ani nedehydratuje. Na druhú stranu je však nevyhnutné udržiavať príjem kofeínu v rôznych formách v norme. V opačnom prípade sa môžu dostaviť nežiaduce účinky.

Kofeín a krvný tlak

Keďže zvyšuje tlak, pozor by si naň mali dávať tí, ktorí sa liečia na vysoký krvný tlak. Rovnako platí, že kofeínu by sme sa mali vyhýbať počas stresového obdobia. Nie je totiž pravda, že tento alkaloid by stres znižovať, naopak nie je v takomto prípade žiaduci. Vysoké dávky tohto alkaloidu môžu ďalej spôsobiť nespavosť, nervozitu, nepokoj, podráždenosť, búšenie srdca, svalové napätie či žalúdočné problémy.

zdroje kofeínu

Zdroj: Shutterstock®

Kde všade sa kofeín ukrýva?

To, ako kofeín pôsobí na jednotlivé osoby, môže byť značne odlišné. Existujú totiž určité rozdiely medzi ľuďmi, čo sa citlivosti na kofeín týka. Zároveň platí, že kofeín viac pôsobí na príležitostných konzumentov nápojov a jedál s obsahom tohto alkaloidu.

Naopak, u pravidelných kávičkárov sa stimulačné účinky kofeínu prejavujú v menšej miere. A kde všade sa kofeín ukrýva? Áno, asi jeho najznámejším zdrojom je káva, respektíve semená kávovníka. Nachádza sa však aj v rastlinách, v ktorých by ste ho možno nečakali.

Čajové listy a kofeín

Medzi zdroje kofeínu radíme i čajové listy. Dávku kofeínu tak telu dodávame aj šálkou zeleného či čierneho čaju. Kofeín obsahujú aj listy cezmíny paraguajskej, z ktorých sa pripravuje maté. Tento stimulant obsahujú aj kakaové bôby, takže je ho možné nájsť v kvalitnej čokoláde i kakau. Ďalej je kofeín súčasťou nealkoholických kolových či energetických nápojov.

Obsah kofeínu v jednotlivých surovinách, respektíve nápojoch sa značne mení. Kým šálka kávy môže obsahovať aj cez 80 mg kofeínu, v prípade rôznych typov čajov je to aj o vyše polovicu menej.

Za odborné informácie k článku ďakujeme Monike Matúšovej, baristke zo Slovenskej remeselnej pražiarne kávy Zlaté zrnko.

Aktualizovaný článok: 27.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Chromíková 22.01.20 10:16

MC
karma
109.00

Mne kofeín pomáha...

  • 4
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní