Trápi vás zadržiavanie vody v tele? Tu sú TOP byliny na odvodnenie!

Trápi vás zadržiavanie vody v tele? Tu sú TOP byliny na odvodnenie!

Viete, ako sa prejavuje zadržiavanie vody v tele? Na nadmerné zadržiavanie vody v tele upozorňujú zvyčajne výkyvy či prírastok váhy, opuch tela, napuchnuté nohy, opuch rúk, pocity ťažkých nôh aj nafúknutého brucha, človek sa tiež môže nadmerne potiť. 

So zadržiavaním vody majú pritom častejšie starosti osoby, ktoré vedú sedavý spôsob života v kombinácii s nezdravým stravovaním. Veľkú rolu v odstránení problému zohráva i zmena životného štýlu. Potrebný je dostatok pohybu a zdravé stravovanie. 

Zaradili ste do diuretické potraviny, resp. potraviny na odvodnenie? Takéto odvodňujúce vlastnosti má napríklad koreňová zelenina, špargľa, uhorka či brusnice. Pomôcť však môžu aj bylinky. Ktoré sú tie najúčinnejšie na odvodnenie organizmu? Objavte tie najlepšie bylinky na odvodnenie organizmu.

Prečo organizmus zadržiava vodu?

Čo všetko vedie k zadržiavaniu vody v tele? Príčiny zadržiavania vody sú rôzne. Medzi rizikové faktory radíme nadmerný príjem soli, nedostatočný pitný režim, nedostatok minerálov v strave a nevyvážené stravovanie či hormonálne zmeny. Zadržiavanie vody môže potrápiť tehotné ženy či ženy v období menopauzy.

Taktiež môže ísť o prejav nejakého ochorenia alebo vedľajší účinok užívaných liekov. Napríklad rôzne antipsychotiká a niektoré antiepileptiká môžu spôsobovať zadržiavanie vody v tkanivách. 

Pri dlhodobých problémoch s ukladaním vody v organizme, ak zdravý životný štýl nepomohol, je určite vhodné prekonzultovať zdravotný stav s lekárom, ktorý môže v prípade potreby predpísať lieky na odvodnenie.

Odporúčame: Ako sa prejavujú žalúdočné vredy? Neignorujte túto hrozbu pre zdravie!

pŕhľava dvojdomá

Zdroj: Shutterstock®

TOP bylinky, z ktorých si pripravíte čaje na odvodnenie organizmu:

1. Pŕhľava dvojdomá

Medzi tradičné močopudné bylinky na riešenie problému s nadmerným zadržiavaním vody v tele od nepamäti radíme pŕhľavu dvojdomú, čiže žihľavu. Pŕhľava ani zďaleka nie je obyčajnou burinou, ktorú nájdeme rásť na každom rohu.

Žihľavový čaj má výrazné diuretické účinky, čiže pôsobí močopudne, telo zbavuje prebytočnej vody a s ňou i škodlivín. Takýto čaj na odvodnenie tela je vhodný a prospešný i počas tehotenstva. Pŕhľava napomáha mierniť potenie, podporuje tvorbu mlieka, okrem toho prečisťuje močové cesty, pôsobí protizápalovo a povzbudzuje látkovú premenu.

Odporúčame: Ako odkysliť organizmus? Do jedálnička zaraďte tieto potraviny!

praslička roľná

Zdroj: Shutterstock®

2. Praslička roľná

Ďalšou bylinkou, ktorá sa v rámci tradičnej ľudovej medicíny uplatňuje aj na zavodnenie organizmu a vie si poradiť so zadržiavaním vody, je praslička roľná. Ide o prírodné diuretikum, ktoré je zdrojom draslíka, horčíka či kyseliny kremičitej.

Prasličková vňať je veľmi vhodná na prípravu močopudného čaju. Priaznivo pôsobí na činnosť obličiek a vďaka svojmu zloženiu pomáha tiež pri problémoch s pieskom a kamienkami v močových cestách. Blahodarný vplyv má aj na cievy.

3. Breza previsnutá

Ak telo zadržiava vodu, môžu pomôcť listy brezy previsnutej. Tie sú neraz súčasťou bylinných zmesí na prípravu čaju na odvodnenie organizmu. Breza má opäť výrazne diuretické vlastnosti a telu napomáha zbavovať sa toxínov.

Priaznivo vplýva na funkcie obličiek a močového mechúra, podporuje tiež činnosť potných žliaz. Droga z brezy pôsobí dezinfekčne, nedráždi obličky a je používaná aj pri problémoch s obličkovými kameňmi. Čaje s obsahom brezy previsnutej môžu výrazne pomáhať pri opuchoch nôh spôsobených dysfunkciou obličiek.

Odporúčame: Meditácia v pohybe: Zistite, čo ponúka meditačná chôdza!

borievka obyčajná

Zdroj: Shutterstock®

4. Borievka obyčajná

Zabudnúť nemôžeme ani na borievku obyčajnú, ktorej sa ľudovo hovorí aj jalovec. Na liečebné účely sa v tomto prípade využívajú sušené plody rastliny. Pripravuje sa z nich čaj, rovnako je možné zohnať tinktúry z borievkových plodov.

Borievka má dezinfekčné a močopudné účinky, podporuje činnosť a celkové zdravie močových ciest, napomáha prečistiť organizmus a povzbudzuje aj látkovú premenu. Využíva sa však aj na úpravu nepravidelnej menštruácie, taktiež pri reumatických problémoch či na podporu činnosti pečene.

5. Petržlenová vňať

Petržlen radíme medzi potraviny, ktoré sa pri problémoch so zavodneným organizmom rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Skvelým pomocníkom je však aj samotná petržlenová vňať, z ktorej je opäť možné pripraviť si čaj.

Odvar z petržlenovej vňate odstraňuje z organizmu nadbytočnú vodu spolu s toxínmi. Rovnako pôsobí protizápalovo a je vhodným podporným prostriedkom pri liečbe infekcií močových ciest. Petržlenová vňať tiež napomáha regulovať hladinu cukru v krvi, osožiť môže aj pri bolestivej či silnej menštruácii.

Recept: Čajová zmes – domáci liek na zavodnené telo

Čo potrebujeme na domáci prípravok na odvodnenie:

  • 1 diel púpavových listov (púpava lekárska)
  • 1 diel zádušníka brečtanového
  • 1 diel vňati zlatobyle
  • 1 diel mäty piepornej
  • 1 diel pŕhľavy dvojdomej

Postup: Bylinky v danom pomere zmiešame. Čaj pripravujeme z 1 až 2 ČL sušenej čajovej zmesi. Zalejeme 250 ml horúcej vody a necháme lúhovať 10 až 15 minút. Scedíme. Počas akútnych ťažkostí podávame 2 šálky denne. 

Článok aktualizovaný 15.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní