Účinky horkej čokolády: 8 spôsobov, ako podporí naše zdravie

Účinky horkej čokolády: 8 spôsobov, ako podporí naše zdravie

Keď sa povie zdravá potravina, každý si hneď predstaví pravdepodobne nejaký druh zeleniny či ovocia, ryby, oriešky či rozličné semienka a obilniny. A čo taká čokoláda? Má nejaké zdravé účinky?

Táto na pohľad nezdravá maškrta vie výrazne ovplyvniť ľudské zdravie, a to v pozitívnom smere. Treba si však vybrať tú správnu čokoládu. Mliečnym či bielym čokoládam s najrozličnejšími náplňami a hordami cukru je vhodné sa skôr vyhnúť. 

My však hovoríme o horkej čokoláde s vysokým podielom kakaa (kakaovej hmoty), ktorá má skutočnú kakaovú chuť. To, aké má účinky na náš organizmus a zdravie, sa viac dozviete v našom článku! Aké má kvalitná horká čokoláda výživové hodnoty a aké sú jej pozitívne účinky ako súčasti zdravého životného štýlu?

Aké zdravotné benefity prináša kvalitná horká čokoláda?

1. Je bohatá na minerálne látky

Aké sú nutričné výhody horkej čokolády? Kvalitná horká čokoláda s vysokým podielom kakaa je výborným zdrojom mnohých cenných látok, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu. Obsahuje bielkoviny aj zdravé tuky v podobe omega-3 a omega-6 mastných kyselín. 

Okrem toho ukrýva celý rad minerálov a stopových prvkov. Doplní vám napríklad potrebný vápnik, horčík aj draslík. Taktiež je bohatá na zinok, železo, fosfor či mangán. A čo vitamíny? Môžeme v nej nájsť vitamín K aj niektoré z vitamínov skupiny B. To je celkom slušná nálož telu prospešných látok, nie?

Odporúčame: Ako si udržať cievy zdravé? Zabráňte vzniku kŕčových žíl, praskaniu cievok a iných ťažkostí!

ochrana srdca

Zdroj: Shutterstock®

2. Podporuje zníženie krvného tlaku a zdravie srdca

Tá správna čokoláda vie pozitívne vplývať aj na zdravie a stav kardiovaskulárneho systému. Flavonoidy, ktoré sú v nej obsiahnuté, dobre pôsobia proti vzniku krvných zrazenín, a tým dochádza aj k zníženiu rizika upchávania ciev. Konzumácia kvalitnej čokolády môže pomáhať zvyšovať v tele hladiny dobrého HDL cholesterolu a znižovať naopak škodlivý LDL cholesterol.

Cievy sú navyše vďaka mnohým cenným látkam chránené pred oxidatívnym stresom. Trápi vás vysoký krvný tlak? Určite vás poteší správa, že podporuje aj zníženie krvného tlaku. Takéto pôsobenie zabezpečuje, že sa znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

3. Je zdrojom antioxidantov

Je získavanie antioxidantov z ovocia a zeleniny jedinou cestou, ako telu dopriať tieto cenné látky? Rozhodne nie! Okrem mnohých minerálov a vitamínov sa v horkej čokoláde skrývajú aj antioxidanty.

Tieto látky napomáhajú chrániť telo pred škodlivým vplyvom voľných radikálov, ktoré môžu podnecovať rozvoj ochorení a urýchľujú starnutie buniek, pokožky a prakticky celého organizmu. Taktiež môžeme zmieniť, že čokoláda pozitívne vplýva aj na imunitný systém či metabolizmus a proces trávenia.

Pozri aj: Ako podporiť liečbu ochorení močových ciest? Skúste tento prírodný liek

stres

Zdroj: Shutterstock®

4. Pomáha zvládať stres a depresie

Aké sú ďalšie benefity horkej čokolády? Známa je aj schopnosť čokolády potláčať stres. Ak sa musíte často vysporadúvať s náročným a stresovým obdobím, pokojne si pravidelne doprajte kocku kvalitnej horkej čokolády, aspoň 85-percentnej. Táto pochúťka pôsobí ako prírodné antidepresívum a pozitívne vplýva na nervový systém človeka.

5. Zlepšuje náladu

Horká čokoláda obsahuje fenyletylamín (PEA), ktorý pomáha zlepšovať náladu tým, že podporuje výrobu endorfínov v mozgu. Taktiež obsahuje malé množstvá kofeínu, ktorý môže zlepšiť bdelosť a koncentráciu. Zahrňte túto superpotravinu do každodennej stravy.

6. Preventívne pôsobí proti vzniku inzulínovej rezistencie

Konzumácia horkej čokolády môže mať priaznivý vplyv na inzulínovú citlivosť a môže pomôcť znižovať riziko vzniku diabetu typu 2 (cukrovka) u ľudí, ktorí ju konzumujú v moderovaných množstvách. Doprajte si kúsok horkej čokolády aspoň párkrát týždenne.

Odporúčame: TOP potraviny pre zdravé kosti: Predíďte zlomeninám a iným problémom!

7. Zdravé účinky čokolády na zlepšenie mozgovej funkcie

Navyše, vedeli ste o jej schopnosti podpory mozgovej funkcie? Táto superpotravina podporuje prekrvenie mozgu aj zlepšenie mozgových funkcií. Dodáva energiu a vitalitu. Dokonca môže byť nápomocná pri zmierňovaní migrén a iných druhov bolestí.

8. Má zdravé účinky na pokožku

Aký vplyv má na pokožku horká čokoláda? Vďaka mnohým obsiahnutým látkam má horká čokoláda s vysokým podielom kakaa aj ochranný vplyv na našu pokožku. Ukázalo sa, že táto pochúťka môže byť užitočná pri ochrane kože pred poškodením spôsobeným slnečným žiarením, a to vďaka látkam patriacim medzi flavonoidy.

Okrem roho tiež podporuje jej hydratáciu a zlepšuje prekrvenie. Taktiež môžeme nakoniec zmieniť, že kvalitná tmavá čokoláda má blahodarný vplyv aj na kvalitu vlasov a nechtov.

Článok aktualizovaný 22.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Tonhauserová 01.06.19 10:57

karma
104.00

Milujem horkú čokoládu , najmä tú s čili, je vynikajúca

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní