Ako oddialiť menštruáciu? Tu sú spoľahlivé metódy aj babské rady

Ako oddialiť menštruáciu? Tu sú spoľahlivé metódy aj babské rady

Menštruačný cyklus ženy trvá v ideálnom prípade 28 dní, počas ktorých sa vystrieda niekoľko fáz, vrátane menštruačného krvácania a ovulácie v strede cyklu. Cyklus presný ako hodinky však nemá každá žena, dokonca by sa dalo povedať, že u väčšiny žien sú prítomné isté odchýlky. Mnohé ženy majú o pár dní kratší cyklus, niektoré naopak dlhší a u nemalého percenta žien sa to z mesiaca na mesiac mení. 

No nebolo by to jednoduchšie, keby náš cyklus naozaj pracoval ako hodinky a my by sme vždy presne vedeli, kedy očakávať svoje dni? Ak žena neužíva hormonálnu antikoncepciu, málokedy si môže byť presne istá, kedy to príde. Niekedy sa objaví skôr, ďalší mesiac zase pár dní mešká. Ak by menštruácia chodila presne ako podľa rozvrhu, ľahšie by sme si naplánovali určité udalosti mimo nej, a to vrátane letných výletov a dovoleniek. 

Práve kvôli dovolenkám často ženy uvažujú o tom, ako svoju menštruáciu oddialiť, aby nezasahovala do naplánovaného cestovania. Pri zmenách prostredia sa mnohým ženám stáva, že menštruácia mešká, no asi nie je najlepšie sa na to spoliehať. Existujú nejaké účinné metódy na oddialenie menštruácie, vďaka ktorým si užijeme ničím nerušenú dovolenku alebo inú dôležitú udalosť? Máme pre vás niekoľko tipov!

Tabletka na oddialenie menštruácie

Ak si chcete byť isté, že cestovanie a dovolenku si užijete bez pravidelných návštev toalety kvôli výmene vložiek a tampónov, pričom neužívate hormonálne antikoncepčné tabletky, najlepšou metódou na oddialenie menštruácie bude pre vás použitie tabletiek priamo určených na posunutie krvácania. Tieto lieky sú na predpis, takže je nevyhnutné, aby ste pred dovolenkou navštívili gynekológa alebo sa s ním spojili telefonicky. 

Na trhu je niekoľko druhov hormonálnych liekov podobného druhu (napríklad aj Norethisteron), gynekológ pre vás vyberie tie najvhodnejšie a oboznámi vás s ich správnym použitím. V závislosti od konkrétneho druhu sa nasadzujú obvykle pár dní pred očakávaným príchodom menštruácie a následne sa užívajú počas celej doby, kedy nechcete, aby sa dostavilo menštruačné krvácanie. Po vysadení tabletiek (napríklad po návrate z dovolenky alebo po naplánovanej operácii) by sa menštruácia mala dostaviť do pár dní, obvykle to trvá 2 až 4 dni.

Lekár by vás však mal oboznámiť aj s nežiaducimi účinkami týchto liekov, keďže sa môžu objaviť. Pomerne častým problémom u mnohých žien, ktoré tablety na oddialenie menštruácie použili, býva, ako sa hovorí, rozhádzaný cyklus. Môže trvať pár mesiacov, kým sa dá všetko do poriadku. Ďalšie vedľajšie účinky môžu zahŕňať nevoľnosť, bolesti hlavy a brucha, bolestivosť prsníkov, zníženie libida, kožné prejavy a iné. 

Oddialenie menštruácie pomocou antikoncepčných tabletiek

Ak užívate hormonálne antikoncepčné tabletky, oddialiť menštruáciu si bez problémov môžete práve vďaka nim. Návod, ako na to, nájdete priamo v príbalovom letáčiku liekov, prípadne sa môžete poradiť s gynekológom. Obvykle sú však dostupné dve metódy posúvania menštruácie antikoncepciou.

  • Prvá možnosť: Po dobratí poslednej antikoncepčnej tabletky vynecháte 7-dňovú pauzu (počas ktorej sa malo dostaviť krvácanie) a začnete užívať nové balenie, pričom ho využijete úplne celé. Užitím dvoch balení tabletiek (21+21) dôjde teda k vynechaniu jedného cyklu, menštruácia sa objaví krátko po dobratí druhého balenia.
  • Druhá možnosť: Po dobratí poslednej antikoncepčnej tabletky vynecháte 7-dňovú pauzu (počas ktorej sa malo dostaviť krvácanie) a začnete užívať nové balenie, pričom využije len toľko tabletiek, koľko potrebujete, a to podľa toho, o koľko dní chcete posunúť menštruáciu (teda napríklad 7 tabliet z nového balenia pre oddialenie menštruácie o týždeň). Nasleduje 7-dňová pauza, po ktorej je potrebné už užívať tablety z nového celého balenia. Nevyužité balenie môžete vrátiť do lekárne. 

Možnosť oddialenia menštruácie konkrétnym druhom antikoncepcie si však vždy overte v príbalovom letáčiku, pretože pri niektorých druhoch liekov sa môže odporúčať jedna metóda, pri iných zase druhá. Takýto spôsob odďaľovania menštruácie je obvykle bezpečný a nespája sa s vedľajšími účinkami.

Pri užívaní antikoncepčných tabletiek aj tak nedochádza k menštruácii v pravom zmysle slova, preto nie je škodlivé, ak si žena krvácanie antikoncepciou z času na čas posunie (samozrejme, nie pravidelne). Avšak v prípade, že užívate celé dve balenia antikoncepcie za sebou bez 7-dňovej pauzy, môže sa ku koncu druhého balenia už objaviť dlhšie špinenie. 

Odporúčame: Perimenopauza – kedy nastáva a aké sú jej hlavné príznaky?

TOP babské rady na oddialenie menštruácie

Ak si chcete oddialiť menštruáciu, no neužívate antikoncepčné tabletky a nechcete hormonálne lieky na posunutie cyklu, veľa možností vám popravde nezostáva. Najúčinnejšie metódy, ktoré až na ojedinelé výnimky fungujú takmer na 100 %, sme spomenuli už vyššie. Vyskúšať môžete jedine rôzne babské rady na prirodzené oddialenie menštruácie bez použitia hormónov, no ich účinky prakticky nie sú nijak overené a preukázané. 

U niektorých žien môžu mať určitý účinok, na iné zase vplyv nemajú. Spoľahnúť sa na ne prakticky nemožno, no keďže nepredstavujú nejaký väčší negatívny zásah do tela a sú v podstate neškodné, nemusíte sa obávať vyskúšať ich. Tu sú najznámejšie babské rady na oddialenie menštruácie:

  • vysoký prísun vitamínu C – pár dní pred príchodom menštruácie sa odporúča výrazne zvýšiť príjem vitamínu C, a to napríklad výživovými doplnkami alebo stravou, často sa spomína priamo pitie väčšieho množstva citrónovej šťavy,
  • kapsička pastierska – čaj alebo tinktúra z tejto bylinky zastavuje rôzne druhy krvácania, preto sa ju odporúča užívať na posunutie krvácania aspoň o pár dní,
  • rebríček obyčajný – aj táto bylinka môže byť nápomocná, no nie tak, že oddiali začiatok menštruácie, ale ju môže značne zmierniť a skrátiť, rovnako ju možno užívať formou čajov alebo tinktúr,
  • vhodné a nevhodné potraviny – pre oddialenie menštruácie sa krátko pred jej začiatkom odporúča jesť veľa šošovice a piť tonik, naopak sa odporúča vyhýbať pikantným pokrmom a jedlám, ktoré v tele pôsobia hrejivo (koreňová zelenina, ananás, sezam, mango a iné),
  • nadmerná fyzická aktivita – aspoň 2 až 3 týždne pred neželanou menštruáciou sa odporúča zvýšiť fyzickú aktivitu, a to cvičením niekoľkokrát týždenne, táto metóda však môže mať pravdepodobne vplyv hlavne u žien, ktoré pravidelne necvičia. 

Odporúčame: Naozaj škodí čokoláda našej pleti? Alebo ide len o mýtus?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní