Čo je základom bezpečného a zdravého opaľovania? Nikdy nepodceňte jednu vec!

Čo je základom bezpečného a zdravého opaľovania? Nikdy nepodceňte jednu vec!

Život na Zemi je nepredstaviteľný bez Slnka. Prirodzené svetlo je totižto pre nás kľúčové, nakoľko ovplyvňuje naše zdravie, ale aj psychiku a duševnú pohodu. V zásade platí, že slnečné svetlo pomáha regulovať prirodzené rytmy nášho tela a tak môže jeho nedostatok prekvapivým spôsobom ovplyvniť naše zdravie.

Na jednej strane sa hovorí, že nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu môže poškodiť našu pokožku, ale na strane druhej, môže byť pre nás aj prospešné. Ak sa teplým slnečným lúčom vystavujeme s rozumom a mierou, môže nám pomôcť vyliečiť rôzne kožné ochorenia, zlepšiť náladu, doplniť vitamín D a pod. V takomto prípade hovoríme o akejsi slnečnej terapii, ktorej účinky sa využívajú už od staroveku, a to v boji proti rôznym chorobám.

Avšak, skôr, než sa rozhodnete rozprestrieť si uterák na trávu alebo piesok, ľahnúť si a začať chytať bronzové opálenie, mali by ste poznať niekoľko základných faktov, aby ste vy i vaša pokožka boli v bezpečí. Síce opálená pokožka počas leta vyzerá krásne, nie je na nej nič zdravé! Vystavovaním sa slnečnému žiareniu sa totižto vystavujete aj vyššiemu riziku poškodenia pokožky a vzniku rakoviny kože s melanómom. Aby ste boli v bezpečí, musíte poznať svoj fototyp pokožky a rovnako tak aj zásady letného slnenia sa.

Odporúčame: Trápia vás rôzne neduhy? Vyrobte si harmančekovú masť, balzam či pleťovú vodu

fototyp pokožky

Zdroj: Shutterstock®

Aký máte fototyp pokožky?

Keď hovoríme o fototype pokožky, na mysli máme predovšetkým precitlivenosť kože na slnečné žiarenie, čo sa odráža na jej začervenaní alebo zhnednutí po vystavení sa slnečnému žiareniu. V jednoduchosti povedané, fototyp označuje reakciu kože pri dopade slnečných lúčov na jej povrch.

Rozoznávame 6 fototypov pokožky – u nás sa však vyskytujú predovšetkým 4 základné.

  • FOTOTYP I – ak máte svetlú pokožku, viditeľné pehy, modré oči a ryšavé vlasy, patríte do tohto prvého fototypu pokožky. Pôsobením slnečného žiarenia vaša pokožka sčervenie a spáli sa, čo neraz býva bolestivé a nepríjemné. U vás platí, že bez krému na opaľovanie by ste nemali vychádzať z domu. Ideálne je siahnuť po opaľovacom kréme s SPF 50 +.
  • FOTOTYP II – o niečo miernejší fototyp I, pričom aj títo jedinci sa vyznačujú svetlou pleťou a svetlými vlasmi. Po slnení vaša koža sčervenie, no možno na nej bádať jemné náznaky hnedého opálenia. Aby ste sa nespálili a pokožka vás nepálila, mali by ste používať opaľovací krém s SPF 30 a vyššie.
  • FOTOTYP III – pre majiteľov tohto fototypu sú príznačné hnedé vlasy, svetlohnedá pleť a hnedé alebo sivé oči. Ľahko sa opálite dohneda, aj keď sa občas môže stať, že vaša pokožka chytí červený nádych – najmä, ak to s pobytom na slnku preženiete, v dôsledku čoho sa vám môže pokožka začať rýchlo olupovať. Odporúča sa používať krém na opaľovanie s SPF 20 a vyššie.
  • FOTOTYP IV – žiadne pehy, tmavá pleť i vlasy, tmavé oči. Ľudia s týmto fototypom nemajú najmenšie problémy s opaľovaním sa dohneda. Na druhej strane sú náchylnejší na vznik pigmentových škvŕn. Môžete si dovoliť siahnuť aj po opaľovacích krémoch s nižším ochranným faktorom, a to s SPF 15.

Spomenúť môžeme aj ďalšie 2 fototypy pokožky – fototyp V prislúcha Arabom a fototyp VI mávajú ľudia s tou najodolnejšou pleťou – najmä černosi. Tieto fototypy sú údajne také odolné, že nepotrebujú používať ochranné krémy. Ak už, tak len s najnižším SPF faktorom.

Má vystavovanie sa slnečnému žiareniu pre nás nejaké výhody?

Blíži sa leto a čas dovoleniek, čo značí, že si mnohí budeme užívať pár dní niekde pri mori alebo pri bazéne. Budeme chytať letný bronz a nasávať vitamín D či vitamín „more“. Zaslúžený oddych padne každému vhod. Samozrejme, v takom prípade netreba podceňovať slnečnú ochranu, ktorá je pri dlhšom pobyte na slnku nesmierne potrebná.

Avšak, kedy naposledy ste sa vyhrievali na slnku? Možno si len ťažko spomínate na deň, kedy ste 15 minút strávili na slnku bez použitia ochranného krému. Väčšinou už máme zaužívané, že sa pred odchodom z domu a pred pobytom na slnku natierame krémami, aby sme predišli spáleniu pokožky. Je to správne, nakoľko sa nik z nás nechce celú noc prehadzovať, pretože ho páli pokožka a na dotyk je bolestivá.

No je tu jedno ALE. Ochrannými krémami sa oberáme o vitamín D, ktorý v dôsledku ich pôsobenia nedokáže preniknúť do hlbších vrstiev pokožky. Samozrejme, nikoho nenavádzame, aby odhodil opaľovacie krémy a vystavil sa slnečnému žiareniu bez ochrany. Odborníci však odporúčajú aspoň krátky čas stráviť na slnku bez ochrany (po dobu 15 minút), aby sme prijali tento dar zdravia, ktorý nám dodáva slnečné žiarenie. Medzi jeho výhody môžeme zaradiť:

  • zlepšenie spánku,
  • podporu imunitného systému,
  • pomoc v boji proti depresii,
  • krvný tlak pod kontrolou,
  • „liečbu“ kožných problémov (psoriáza, akné, ekzém),
  • ochranu pred Alzheimerovou chorobou,
  • zlepšenie prekrvenia organizmu,
  • podporu pri vylučovaní toxínov z tela,
  • účinnosť pri vstrebávaní vápnika kosťami,
  • slnečné žiarenia údajne prečisťuje cievy.

Pozri aj: Melatonín a jeho účinky – prečo ho telo potrebuje a ako podporiť produkciu?

krém na opaľovanie

Zdroj: Shutterstock®

Zásady bezpečného opaľovania sa

Niekto slnečné žiarenie vyhľadáva a niekto sa pred ním skrýva. Ba dokonca niektorí nemajú veľmi na výber (napr. stavbári) a slnečnému žiareniu sú vystavovaní pri práci. Keď sa však rozhodnete chytať letný bronz, mali by ste poznať zásady bezpečného slnenia sa.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako aj Regionálne úrady verejného zdravotníctva jednotlivých miest a obcí na svojich stránkach každoročne zverejňujú odporúčania a zásady pre bezpečný pobyt na slnku. A to nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Medzi tieto zásady patrí:

  1. slňte sa primerane, pretože slnko má vplyv na predčasné starnutie pokožky, ale aj na vznik spálením či rakoviny kože. Nepodceňujte ochranu kože – čím vyšší SPF faktor použijete, tým lepšie.
  2. pri slnení nepodceňujte pokrývku hlavy. Tiež vsaďte na kvalitné slnečné okuliare so 100 % ochranou proti UV žiareniu, aby ste ochránili aj svoj zrak.
  3. pokožku na chytanie bronzu pripravte. Začnite ju slnečnému žiareniu vystavovať pozvoľna. Priamemu slnečnému žiareniu sa vyhýbajte v čase medzi 11. a 15. hodinou, kedy sú slnečné lúče najintenzívnejšie.
  4. neopaľujte sa veternom mieste, pretože si to ani neuvedomíte a môžete sa spáliť. V prípade spálenia pokožku schlaďte gélmi, pri pľuzgieroch na pokožke vyhľadajte lekára.
  5. počas slnenia sa natierajte aj viackrát denne. Dokonca aj po každom spotení a pobyte vo vode by ste mali pokožku nanovo nakrémovať, aby ochranné faktory krémov na opaľovanie na tvár či telo boli účinné. Pozor, bábätká by slnečnému žiareniu nemali byť vôbec vystavované!

Medzi ďalšie odporúčania patrí, samozrejme, pitný režim. Ten netreba podceňovať za žiadnych okolností. Počas horúcich dní hlavný hygienik SR odporúča vypiť najmenej tri litre vody. Vyhýbať by ste sa mali alkoholickým nápojom, kofeínu a sladeným nápojom. Zamerať by ste sa mali aj na ľahšiu stravu, nosiť ľahšie a vzdušnejšie oblečenie a zbytočne sa nevystavovať preklimatizovaným miestnostiam.

Ak sa vyberiete k vode a hlavne k rôznym vodným plochám, overte si ich nezávadnosť. UVZSR každý rok vydáva zoznam prírodných či umelých kúpalísk, v ktorých odporúčajú verejnosti kúpať sa (na základe monitoringu kvality vody).

Opaľovacie krémy sú nutnosťou! Ale koľko a kam ich aplikovať?

Opaľovacie krémy by mali byť samozrejmosťou počas celého roka a mali by nám robiť spoločnosť aj počas chladnejších mesiacov. O to viac ich však používame v letnom období, kedy je intenzita slnečného žiarenia viac cítiteľná. Je to správne, aj keď výber vhodného krému nemusí byť vôbec jednoduchý. Nech už si vyberiete drahý krém s tým najvyšším ochranným faktorom, alebo nejakú lacnejšiu variantu, majte na pamäti, že nebude účinný, keď ho nepoužijete v dostatočnom množstve.

Dospelý človek by mal pri jednej aplikácii použiť približne 30 ml opaľovacieho prípravku. Jedna sa približne o 2 polievkové lyžice krému, ktorý je potrebné poriadne rozotrieť, aby ste predišli vytvoreniu fľakov na pokožke. Mnohí majú tendenciu krém naniesť len na nohy, brucho, dekolt, chrbát, zadok a tvár. Avšak nemali by ste zabúdať ani na uši, pery, očné viečka, vlasovú pokožku, chodidlá či zadnú stranu kolien. Tieto miesta sú najnáchylnejšie na spálenie.

Neprehliadni: Lymfa v ľudskom tele – 5 spôsobov, ako podporiť jej správne prúdenie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní