Chronická alebo akútna leukémia – aké prejavy poukazujú na rakovinu krvi?

Chronická alebo akútna leukémia – aké prejavy poukazujú na rakovinu krvi?

Oranžová stužka sa využíva okrem iného aj ako medzinárodný symbol na zvýšenie a upevnenie povedomia o zákernej leukémii. Toto ochorenie je jedným z typov rakoviny krvi. Pod pojmom rakovina krvi rozumieme celý rad nádorových ochorení, ktoré postihujú krv, ale aj kostnú dreň a lymfatický systém. Odborne tieto ochorenia nazývame hematologické malignity. Čo všetko by sme mali vedieť konkrétne o leukémii? Prečo sa toto ochorenie rozvíja a koho postihuje častejšie? Aké príznaky sa u pacienta objavujú a ako prebieha liečba?

Čo je leukémia?

Leukémia predstavuje zhubné ochorenie krvotvorných buniek. Toto ochorenie sa spravidla začína rozvíjať v kostnej dreni, kde dôjde k nadmernej tvorbe abnormálnych bielych krviniek. Abnormálne krvinky a ich nezrelé formy sa začnú množiť a hromadiť, čím postupne obsadzujú v kostnej dreni priestor a potláčanú normálnu krvotvorbu. Patologické krvinky, takzvané blasty, sa následne dostávajú do tela, infiltrujú orgány a vytláčajú normálne biele a červené krvinky aj krvné doštičky. 

Poznáme pritom rôzne druhy leukémie. Niektoré z nich radíme primárne medzi ochorenia detí a dospievajúcej mládeže, iné formy sa vyskytujú vo zvýšenej miere až vo vyššom veku. Niektoré druhy leukémií, najmä tie v detskom veku, o niečo častejšie postihujú mužské pohlavie, iné leukémie, najmä tie vo vyššom veku, sa zvyčajne vyskytujú bez rozdielu pohlavia.

Odporúčame: Otras mozgu: Ako vzniká a ako rozpoznať jeho príznaky?

čo je leukémia

Zdroj: Shutterstock®

Príčiny leukémie

 Presné príčiny rozvoja tejto choroby pritom nemožno presne stanoviť. Hovorí sa hlavne o rizikových faktoroch, ktoré môžu riziko vzniku leukémie zvyšovať. Vplyv môžu mať do menšej alebo väčšej miery nasledujúce faktory:

  • genetické faktory – rôzne genetické odchýlky a mutácie,
  • ionizačné žiarenie,
  • infekcie niektorými vírusmi,
  • znečistené životné prostredie – pesticídy, chemikálie, karcinogény,
  • obranné imunitné mechanizmy, autoimunitné poruchy, 
  • predchádzajúca protinádorová liečba.

Typy leukémie

Ako sme spomenuli, leukémiu môžeme charakterizovať skôr ako skupinu ochorení. Kategorizovať ju môžeme napríklad podľa priebehu ochorenia, ale aj podľa typu bielych krviniek, ktoré sú postihnuté.

Na základe charakteristického priebehu choroby rozlišujeme dva druhy leukémie:

  • akútna leukémia – typická rýchlym priebehom aj rýchlym nástupom prejavov, častejšia u ľudí vo vyššom veku, ohrozuje život pacienta v krátkom časovom horizonte,
  • chronická leukémia – nemá spravidla výrazné klinické príznaky, jej priebeh je výrazne pomalší.

Na základne druhu postihnutých krviniek rozlišujeme nasledujúce dva typy leukémie:

  • myeloidná leukémia – postihuje granulocyty a monocyty – chronická myeloidná leukémia CML alebo akútna myeloidná (myeloblastová) leukémia AML, 
  • lymfocytárna leukémia – postihuje lymfocyty – chronická lymfocytárna leukémia CLL alebo akútna lymfocytárna (lymfoblastická) leukémia ALL.

Odporúčame: Hlavné rizikové faktory rakoviny vaječníkov: Je zásadná dedičnosť?

rakovina krvi

Zdroj: Shutterstock®

Aké má leukémia príznaky?

Konkrétne prejavy leukémie často závisia od toho, o aký typ ochorenia ide. Chronické formy leukémie sú dlho bezpríznakové. Akútne formy sa môžu v krátkom časovom intervale od nástupu choroby prejavovať veľmi nešpecifickými príznakmi, ktoré sú neraz podobné prejavom chrípkového stavu. Objavuje sa slabosť, únava, horúčka, nechutenstvo či strata váhy. Vo všeobecnosti sa prejavy leukémie rozvíjajú najmä v dôsledku porúch krvotvorby, keďže tento proces narúšajú premnožené patologické krvinky. Pri rôznych typoch leukémií môžeme sledovať niektoré z nasledujúcich symptómov:

  • anémia, respektíve chudokrvnosť v dôsledku úbytku červených krviniek a prejavy s ňou súvisiace –  bledosť kože, studené končatiny, dýchavičnosť, točenie hlavy, búšenie srdca a únava,
  • krvácavé prejavy v dôsledku nedostatku krvných doštičiek – krvácanie z ďasien a nosa, tvorba modrín, silnejšia menštruácia, drobné bodky na koži (petéchie),
  • oslabená imunita a zvýšená náchylnosť na infekcie v dôsledku tvorby nefunkčných bielych krviniek,
  • zväčšenie lymfatických uzlín,
  • bolesť kostí a kĺbov,
  • brušný diskomfort, pocit plnosti v nadbrušku, pocity tlaku v brušnej dutine (pri napadnutí pečene a sleziny).
prejavy leukémie

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika leukémie

Pri výskyte vyššie spomínaných zdravotných ťažkostí je bezodkladne potrebné konzultovať zdravotný stav s lekárom. Najmä niektoré chronické formy leukémie sa však nemusia dlhodobo prejavovať žiadnymi viditeľnejšími sprievodnými príznaky, o to dôležitejšie je nepodceňovať význam pravidelných preventívnych prehliadok a rutinných vyšetrení, ktoré práve chronickú leukémiu odhalia často úplne náhodne. Včasná diagnostika ochorenia je pritom pre liečbu zásadná. 

Vo všeobecnosti sa pri diagnostike hematologických malignít využíva odber a následné vyšetrenie krvi. V krvnom obraze sa sleduje napríklad zvýšenie množstva bielych krviniek, taktiež sa stanovujú hodnoty červených krviniek a krvných doštičiek. Na diagnostiku leukémie a určenie konkrétneho typu ochorenia (ako aj na určenie toho, kam sa až ochorenie dostalo) sú spravidla potrebné mnohé ďalšie vyšetrenia a doplnkové testy, ako napríklad:

  • odber a cytologické, histologické aj imunofenotypizačné vyšetrenie kostnej drene,
  • vyšetrenie mozgovo­miechového moku,
  • genetické testy,
  • vyšetrenie očného pozadia,
  • sonografické vyšetrenie brušnej oblasti, 
  • RTG hrudníka,
  • magnetická rezonancia mozgu a ďalšie.

Odporúčame: Aké sú najčastejšie príčiny smrti? Je najväčším strašiakom rakovina?

liečba leukémie

Zdroj: Shutterstock®

Liečba akútnej a chronickej leukémie

Liečba leukémia závisí vždy od konkrétnej diagnózy. Lekár berie do úvahy konkrétny typ leukémie, ako aj štádium choroby, respektíve to, do ktorých častí tela sa stihla rakovina rozšíriť, vek pacienta, jeho celkový zdravotný stav, ako aj mnoho ďalších faktorov. Liečba je tak nastavená pre každého pacienta individuálne. Pri niektorých chronických formách a neinvazívnych druhoch leukémie sa v začiatkoch uplatňuje len pozorovanie zdravotného stavu a ďalšieho vývoja choroby. Okrem toho sa vo všeobecnosti pri liečbe leukémie uplatňuje transplantácia kostnej drene, chemoterapia, rádioterapia, ale aj rôzne nové metódy a postupy.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní