Viete, čo je kolostrum a ako dokáže pomôcť zdraviu? Objavte jeho účinky!

Viete, čo je kolostrum a ako dokáže pomôcť zdraviu? Objavte jeho účinky!

Imunitný systém človeka okrem iného zabezpečuje obranyschopnosť tela voči patogénom. Najdôležitejšie je, aby naša imunita pracovala tak ako má, pri jej poklese totiž ľahko hrozí napríklad vyššia náchylnosť na infekcie a vírusové ochorenia. Poznáme však mnoho prirodzených posilňovačov našej imunity. K podpore obranyschopnosti rozhodne slúži v prvom rade zdravá a pestrá strava, dostatok spánku a oddychu, ale aj dostatok pohybu a fyzickej aktivity. V prírode sa však ukrýva mnoho pomocníkov, ktorí môžu byť v prípade potreby veľmi užitoční. Jedným z nich je aj hliva ustricová, huba, ktorá sa na zvýšenie prirodzenej obranyschopnosti využíva už od nepamäti. Podobné účinky majú aj rôznorodé bylinky, napríklad echinacea. A čo také kolostrum? Už ste o ňom počuli? Čo to je, aké sú jeho účinky a ako ho využiť na podporu svojho zdravia?

Čo je kolostrum?

Pojmom kolostrum (colostrum) označujeme žltkastý sekrét, respektíve tekutinu, ktorú produkujú mliečne žľazy cicavcov, a to v období krátko pred pôrodom, ako aj počas prvých dní po pôrode (v priemere 72 hodín). Kolostrum tiež nazývame mledzivo, niekedy je však označované aj ako prvé mlieko, keďže sa do tela novorodenca dostáva pri prvom dojčení po pôrode. Produkcia tejto tekutiny pritom končí tesne po pôrode, kedy sa kolostrum postupne začína meniť na materské mlieko, čo trvá asi dva až tri dni.

Pre novorodencov či mláďatá je kolostrum nenahraditeľné. Je to najmä z dôvodu vysokej koncentrácie imunitných faktorov. Kolostrum poskytuje novorodencom ochranné látky na podporu imunity počas prvých dní života. V súčasnosti sa účinkami kolostra zaoberajú mnohé štúdie a výskumy. Ukazuje sa, že táto tekutina nemá priaznivý vplyv len na zdravie novorodencov, ale prospešná je aj pre dospelých. Kolostrum našlo uplatnenie vo farmaceutickom priemysle a je súčasťou liekov aj výživových doplnkov. 

Odporúčame: Otras mozgu: Ako vzniká a ako rozpoznať jeho príznaky?

kozie kolostrum

Zdroj: Shutterstock®

Čo kolostrum obsahuje?

Kolostrum predstavuje biologicky vysoko hodnotný materiál obsahujúci mnohé cenné látky, ktoré sa priamo podieľajú aj na podpore obranyschopnosti organizmu. V kolostre nachádzame: 

  • imunoglobulíny – protilátky na boj proti cudzorodým organizmom a cudzorodým látkam, 
  • rastové faktory – podporujú správny vývoj organizmu a rast,
  • laktoferín – zodpovedný za transport železa v organizme, posilňuje imunitu,
  • enzým lyzozým – pôsobí proti baktériám (narúša bakteriálne steny),
  • cytokíny –  povzbudzujú imunitný systém,
  • minerálne látky (napr. vápnik, horčík)
  • vitamíny (napr. A, C, E aj B12).

Aké má kolostrum účinky?

Ako sme už viackrát spomenuli, kolostrum má obrovský význam v prvom rade z hľadiska podpory imunity a obranyschopnosti organizmu. Na posilnení činnosti imunitného systému sa podieľajú viaceré vyššie uvedené látky. Okrem toho sú však kolostru pripisované i mnohé ďalšie účinky, ako napríklad:

  • priaznivý vplyv na tráviaci systém,
  • protizápalová aktivita,
  • podpora rastu svalovej hmoty,
  • priaznivý vplyv na fyzickú kondíciu,
  • zvýšenie kostnej hustoty,
  • podpora hojenia rán po operáciách a úrazoch,
  • zmierňovanie alergických prejavov.

Odporúčame: Tŕpnutie tváre a končatín – aké sú najčastejšie príčiny?

výživové doplnky

Zdroj: Shutterstock®

Ako využiť kolostrum pre zdravie?

Kolostrum je dnes možné na internete aj v lekárňach zohnať vo forme výživových doplnkov. Pre medicínske účely sa nevyužíva ľudské kolostrum, ale živočíšne. Konkrétne sa stretávame najmä s kravským (bovinným) a kozím kolostrom. Živočíšne kolostrum je účinnejšie, má niekoľkonásobne vyššiu koncentráciu rôznych imunitných faktorov a špecifických látok. Kolostrum je dostupné hlavne v tekutej forme alebo v tabletách. Pri užívaní výživových doplnkov je potrebné myslieť na to, že nepredstavujú náhradu pestrej stravy. Taktiež je potrebné dodržiavať odporúčané dávkovanie z obalu či príbalového letáku, prípadne sa ohľadom používania poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Výživové doplnky s obsahom kolostra sú využívané najmä na podporu imunity pri oslabenej obranyschopnosti. Kolostrum je možné užívať napríklad v obdobiach zvýšeného výskytu vírusových a bakteriálnych infekcií, alebo aj po operáciách v období rekonvalescencie či pri alergiách. Taktiež môže slúžiť ako podporný prostriedok pri liečbe porúch slizníc tráviaceho traktu (napr. pri chronických zápalových tráviacich problémoch) či pri hnačkových ochoreniach.

Odporúčame: Poznáte železník lekársky? Zistite viac o jeho účinkoch, zbere i využití!

účinky kolostra

Zdroj: Shutterstock®

Kolostrum pre deti a tehotné ženy – áno alebo nie?

Kolostrum môžu za bežných okolností užívať dospelí aj starší jedinci a taktiež deti. Pri dodržiavaní odporúčaného denného dávkovania neboli zistené žiadne toxické a iné nežiaduce účinky. Najmä pre deti je často lepšou voľbou tekuté kolostrum vo forme ochuteného sirupu, a to z dôvodu ľahšieho užívania. Niektoré prípravky sú vhodné už od 6 mesiacov, iné až od jedného či troch rokov. Preto vždy sledujte informácie uvedené na obale alebo v príbalovom letáčiku, prípadne sa o vhodnom prípravku pre dieťa poraďte s lekárnikom alebo lekárom. 

Tehotným ženám sa užívanie výživových doplnkov s kolostrom vo všeobecnosti neodporúča. A to najmä z dôvodu nedostatku vedeckých štúdií a výskumov zameraných na vplyv kolostra na tehotné ženy. V prípade záujmu o užívanie kolostra počas gravidity je preto vhodné poradiť sa s gynekológom. Na kolostrum by si mali dávať pozor ešte osoby s alergiou na bielkoviny kravského mlieka. Niektoré výživové doplnky sú však špeciálne upravené a vhodné aj pre alergikov. Pri výbere konkrétneho doplnku preto sledujte, pre koho je konkrétny produkt vhodný, respektíve nevhodný, prípadne sa poraďte s odborníkom. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní