Prečo jesť hlivu ustricovú? Dokáže viac ako len podporiť imunitu!

Prečo jesť hlivu ustricovú? Dokáže viac ako len podporiť imunitu!

Nachádzajú sa vo vašom jedálničku huby? Určite sa ich oplatí zahrnúť do stravy, pretože sú nielen chutné, ale najmä zdravé. V našich končinách sa bežne konzumujú šampiňóny, ale aj dubáky či kuriatka. A čo rôzne exotickejšie druhy? Aj v našich obchodoch sa z času na čas objavia napríklad huby shiitake. Tie majú priaznivý vplyv na imunitu, hladinu cukru v krvi aj nervový systém. Naopak úplne bežne už v našich obchodoch nájdeme hlivu ustricovú. Pochádza síce z ďalekej Ázie, no v súčasnosti ju radíme k najčastejšie konzumovaným a využívaným hubám i v Európe. Z tejto huby sa dá pripraviť mnoho chutný pokrmov. Napríklad hlivová polievka padne vhod v chladnom počasí, no túto hubu možno rovnako pridať do rizota, cestovín či rozličných omáčok. A prečo by sa mala hliva na našich tanieroch objavovať čo najčastejšie? To vám prezradíme v nasledujúcom článku!

Telu doplní mnoho živín

Hliva ustricová je v prvom rade zásobárňou mnohých živín. Táto huba je zdrojom menšieho množstva bielkovín (približne 3 g na stogramovú porciu) a rovnako telu doplní cennú vlákninu. Nájdeme v nej však aj mnohé vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Obsahuje viaceré vitamíny skupiny B, a to napríklad vitamín B1 (tiamín), vitamín B2 (riboflavín), vitamín B3 (niacín) aj vitamín B6 (pyridoxín) a ďalšie. Táto drevokazná huba rovnako ukrýva aj vitamín C, draslík, fosfor, železo, mangán či horčík. 

Odporúčame: Môže byť nadmerné premýšľanie škodlivé? Prečo s tým okamžite prestať?

hliva ustricová

Zdroj: Shutterstock®

Podporuje imunitný systém

Hliva ustricová je pravdepodobne najznámejšia tým, že účinne posilňuje činnosť imunitného systému. Práve preto sú extrakty z nej súčasťou mnohých výživových doplnkov na podporu imunity. Na zlepšenie prirodzenej imunity a zvýšenie obranyschopnosti organizmu voči infekčným ochoreniam sa však oplatí hlivu priamo zaradiť aj do svojho jedálnička. Hliva podporuje imunitu najmä vďaka obsahu betaglukánov, čo sú prirodzene sa vyskytujúce polysacharidy. Obsahujú ich napríklad aj huby shiitake či reishi

Pomáha pri vysokom cholesterole

Spomínanú hubu sa do jedálnička oplatí pridať aj pri problémoch s vysokým cholesterolom. Vďaka svojmu zloženiu hliva vplýva na hladinu tukov v krvi a má schopnosť prirodzene znižovať triglyceridy a zlý LDL cholesterol. Priaznivo však pôsobí aj na hladinu krvného tlaku. Vďaka svojmu pôsobeniu tak prispieva k ochrane srdca i ciev a prevencii vážnych kardiovaskulárnych ochorení. Práve vysoký cholesterol a tlak predstavujú časté rizikové faktory mnohých srdcovo-cievnych ochorení.

Má priaznivý vplyv na trávenie

Ak zahrniete hlivu do svojej stravy, nadšený z toho bude aj váš tráviaci trakt. Hliva napríklad obsahuje vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre proces trávenia a hlavne činnosť čriev. Dostatok vlákniny okrem iného zabezpečuje aj pravidelné vyprázdňovanie, čo má veľký význam v rámci prevencie rakoviny hrubého čreva. Hliva však priaznivo pôsobí aj na látkovú premenu. Do jedálnička je ju možné pridať taktiež pri diéte a redukcii váhy. Nie je kalorická, navyše neobsahuje takmer žiadne tuky, preto je skvelou voľbou pri príprave rôznych zdravých pokrmov. 

pokrm z hlivy

Zdroj: Shutterstock®

Bojuje proti zápalom

Známe sú tiež protizápalové účinky hlivy ustricovej. Preto sa ju odporúča pridať do stravy aj pri rozličných zápalových ochoreniach, vrátane tých chronických, a to napríklad pri zápaloch pohybového aparátu či zápalových ochoreniach tráviaceho traktu. Medzi takéto ochorenia patrí napríklad Crohnova choroba či reumatoidná artritída. Taktiež môžeme spomenúť, že hlive ustricovej sú pripisované aj protirakovinové účinky, rovnako má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. Okrem toho je v rámci tradičnej ázijskej medicíny hliva považovaná za hubu dlhovekosti, za hubu, ktorá dodáva energiu, zdravie a spomaľuje proces starnutia. To je ďalší dôvod, prečo ju pridať do jedálnička. 

Podporuje zdravie pokožky

Ako posledné môžeme ešte spomenúť, že hliva ustricová tiež dokáže podporiť zdravie a krásu našej pokožky. Je to vďaka mnohým látkam, ktoré obsahuje, vrátane viacerých vitamínov a minerálov, ktoré sme spomínali vyššie. V hlive však nájdeme aj mnohé látky s antioxidačným pôsobením. Antioxidanty chránia bunky, vrátane buniek kože, pred poškodením zo strany voľných radikálov a predčasným starnutím. Táto huba vďaka svojmu zloženiu a pôsobeniu prirodzene podporuje v organizme regeneráciu buniek. Hlivu sa do jedálnička oplatí pridať aj pri rôznych kožných problémoch, napríklad pri akné, ekzémoch či iných ochoreniach.

Odporúčame: Ľahký recept na cícerovú polievku: Zahreje, zasýti a chutí skvelo!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní