Ako na detox pečene? Tu je 7 jednoduchých krokov k zdravšej pečeni!

Ako na detox pečene? Tu je 7 jednoduchých krokov k zdravšej pečeni!

Ľudská pečeň je úžasným orgánom, ktorý v našom tele predstavuje takú malú chemickú továreň. Napĺňa cez 500 rôznorodých funkcií, čo je skutočne ohromné číslo. Podieľa sa na spracovávaní živín, čistení krvi, tvorbe žlče, skladovaní glykogénu a okrem mnohého iného aj na detoxikácii organizmu. Presne tak, naša pečeň je jedným z orgánov, ktoré zabezpečujú detoxikáciu, čiže elimináciu škodlivých a jedovatých látok z tela. Okrem toho túto funkciu napĺňajú napríklad aj črevá alebo obličky.

Hoci často z mnohých strán počúvame, aké dôležité je detoxikovať a prečisťovať svoje telo rôznymi kúrami, je v prvom rade potrebné myslieť na to, že túto úlohu si plní naše telo samo. Zdravá pečeň, obličky a ďalšie orgány dokážu naše telo zbaviť toxínov, takpovediac, i bez našej pomoci. Samozrejme, proces detoxikácie, ako jednej z úloh pečene, môže byť narušený, ak pečeň nefunguje správne z dôvodu nejakého zdravotného problému alebo ochorenia.

Pečeni pritom môžeme škodiť aj rôznorodými návykmi, týkajúcimi sa spôsobu nášho života, čo rovnako môže narúšať jej funkcie. Ako podporiť zdravie a správnu činnosť svojej pečene, aby dokázala naše telo dôkladne zbavovať všetkých toxínov? Máme pre vás zopár jednoduchých tipov, ako na to. Mnohé pritom neprospejú len pečeni a procesu detoxikácie, ale i zdraviu prakticky celého tela. 

Odporúčame: Neuveriteľné účinky jablčného octu: Top 7 pre naše zdravie!

alkohol

Zdroj: Shutterstock®

Krok č. 1: Preč s alkoholom a cigaretami

Asi nikoho neprekvapí fakt, že ak chceme podporiť zdravie svojej pečene a proces detoxikácie, potrebné je v prvom rade v čo najväčšej miere eliminovať alkohol. Za odbúranie alkoholu z tela je zodpovedná najmä naša pečeň. Ak by túto funkciu neplnila, mali by sme skutočne veľký problém. Navyše, hlavne nadmerná konzumácia alkoholu je hlavným rizikovým faktorom viacerých ochorení pečene, ako je cirhóza aj rakovina pečene.

Táto tekutina vie prakticky zničiť tento dôležitý orgán. Ak si ho teda chceme chrániť a záleží nám na tom, aby správne fungoval a očisťoval naše telo, nemali by sme to s alkoholom preháňať. Škodlivý vplyv na pečeň však môžu mať aj rôzne toxíny z cigariet. Ak teda nechceme svojej pečeni pridávať ešte viac práce, je treba dať fajčeniu radšej zbohom.

Krok č. 2: Preč so zaťažujúcimi potravinami

Významný vplyv na našu pečeň má aj spôsob stravovania. Mnohé druhy potravín jej môžu značne škodiť a prispievať k rozvoju vážnejších zdravotných problémov. Najmä pri rôznych ochoreniach pečene sa v rámci liečby kladie dôraz aj na úpravu stravy. Na ktoré potraviny by sme si teda mali dávať väčší pozor, ak nechceme svojej pečeni zbytočne škodiť a nechceme znižovať účinnosť správnej detoxikácie? K najväčším nepriateľom pečene patrí predovšetkým tuk.

Nie je však tuk ako tuk. Cenné nenasýtené mastné kyseliny (omega-3 či omega-6) naše telo bezpodmienečne potrebuje, no nasýtené tuky a transmastné kyseliny by sme vo svojej strave mali obmedziť, a to nielen pre zvýšené riziko rozvoja problémov s pečeňou.

Ak chceme priamo podporiť činnosť pečene a trošku jej uľaviť v rámci nejakej krátkodobej prečisťujúcej kúry, niektoré potraviny by sme mali z jedálnička škrtnúť, alebo by sme mali aspoň znížiť ich príjem. Ide o:

  • veľmi mastné a tučné jedlá, údeniny, smažené pokrmy,

  • nezdravý fastfood,
  • priemyselne spracované potraviny a polotovary,
  • ostré a veľmi korenené jedlá, 
  • tučnejšie mliečne potraviny,
  • kysnuté potraviny,
  • potraviny s vysokým obsahom cukru a soli. 

Krok č. 3: Vhodné zloženie stravy

A čo naopak zaradiť do jedálnička, aby bola naša pečeň spokojná a spolu s ňou prakticky aj celé telo? Platí staré známe, že strava by mala byť hlavne vyvážená a pestrá, aby organizmu zabezpečila všetko potrebné. Je však známych niekoľko potravín, ktoré majú priamo pozitívny vplyv práve na pečeň. Jednou z nich je napríklad grapefruit, ktorý vďaka svojmu zloženiu a mnohým cenným látkam podporuje čistiacu schopnosť pečene.

Priaznivý vplyv má i kurkuma, ktorá pôsobí antioxidačne, protizápalovo a napomáha pečeni v detoxikácii tela. Spravidla sa odporúča do stravy zahrnúť aj čo najväčšie množstvo zelených potravín (listová zelenina, mladý jačmeň, chlorela), ktoré okrem iného obsahujú aj chlorofyl. Ten napríklad prispieva k prečisteniu krvi a odstraňovaniu toxínov. Medzi ďalšie potraviny, ktoré sa rozhodne oplatí konzumovať pre zdravú pečeň, radíme napríklad cviklu, mrkvu, cesnak, jablká či avokádo. 

Odporúčame: Pistácie a ich účinky: Čo obsahujú a v akom množstve si ich dopriať?

zdravá strava

Zdroj: Shutterstock®

Krok č. 4: Správny pitný režim

Zabúdať nemožno ani na pitný režim. Tekutiny bezpodmienečne potrebuje celé naše telo. I pečeň, aby sa správne regenerovala a aby dostatočne plnila funkciu detoxikácie, potrebuje dostatok vody. Pitný režim by mal predovšetkým pozostávať z čistej vody. Ak vám úplne nechutí, pokojne ju dochuťte napríklad citrusmi. Avšak nečakajte, že pár kvapiek citrónu vo vode zázračne podporí proces detoxikácie tela. Ak však vďaka troche citrónu budete ľahšie dodržiavať pitný režim, tak prečo nie. 

Okrem toho možno tekutiny telu dopĺňať aj minerálnymi vodami či bylinnými čajmi. Skvelou voľbou je čierny i zelený čaj. Z času na čas si môžete dopriať napríklad i ovocné a zeleninové šťavy, ideálne tie doma pripravené. Pre pečeň sú prospešné šťavy z vyššie spomínaných potravín, ako je cvikla, mrkva, jablko i grapefruit. Spomenúť však môžeme aj ochranný účinok kávy na pečeň. Hoci kávu nemožno priamo rátať do pitného režimu, pečeni môže v primeranom množstve prospieť. Samozrejme, na mysli máme kvalitnú kávu plnú antioxidantov a cenných látok. 

Krok č. 5: Podpora bylinkami

Skvelým pomocníkom na podporu zdravia a činnosti pečene, a teda aj podporu procesu detoxikácie, sú i rôznorodé bylinky. Tie možno užívať vo viacerých podobách, napríklad vo forme čajov, tabliet, tinktúr a podobne. Bylinky sa spravidla v rámci nejakej očistnej kúry odporúča vždy používať určitý čas, aby sa ich účinok mohol prejaviť, čo je obvykle niekoľko týždňov.

Zároveň je však v prípade mnohých liečivých bylín potrebné vyhýbať sa ich dlhodobému užívaniu. Nie všetky bylinky sú totiž vhodné na to, aby sme ich bez obmedzenia používali vkuse niekoľko mesiacov. Mnohé byliny môžu byť pri nadmernom alebo dlhodobom používaní prakticky škodlivé, pričom odniesť si to môže nielen pečeň. Používanie bylín v akejkoľvek forme je preto vhodné konzultovať s odborníkom. 

A ktoré bylinky sú pri správnom používaní prospešné pre pečeň a proces detoxikácie? Tradičná medicína odporúča nasledovné byliny:

  • pestrec mariánsky,

  • púpava lekárska,
  • ženšen,
  • nechtík lekársky,
  • pečeňovník trojlaločný,
  • vachta trojlistá,
  • čakanka obyčajná,
  • kozinec blanitý. 

Krok č. 6: Zbohom zbytočným liekom a výživovým doplnkom

Ak je niečo, čo taktiež významne zaťažuje a častokrát aj poškodzuje pečeň podobne ako alkohol, tak sú to určite lieky. Mnohé druhy liekov, liečiv alebo aj výživových doplnkov predstavujú pre pečeň neskutočnú záťaž. Samozrejme, mnohé lieky sú pre nás prakticky nevyhnutné, najmä ak nimi liečime niektoré chronické ochorenia.

Lekárom naordinované lieky by sme mali vždy poctivo užívať, ak sú skutočne pre naše zdravie potrebné. Avšak naša pečeň uvíta, ak užívanie rôznorodých liečiv, ktoré nie sú pre nás nevyhnutne potrebné, eliminujeme. Skrátka by sme sa mali vyhýbať hltaniu tabletiek ako cukríkov. Platí to najmä aj pre rôznorodé voľnopredajné doplnky stravy, ktoré by sme nemali užívať bez konzultácie s lekárom a nemali by sme nimi nahrádzať pestrú stravu. 

Krok č. 7: Dostatok pohybu aj oddychu

Na záver ešte môžeme spomenúť, že ak chceme celkovo podporiť správnu funkciu svojho organizmu, vrátane pečene a jej funkcie detoxikácie, myslieť by sme mali aj na dostatok pohybu, ale aj oddychu. Spánok podporuje regeneráciu všetkých častí nášho tela a jeho význam by sme nemali podceňovať. Pohyb okrem iného podporuje prúdenie krvi, čím zabezpečí väčší prísun krvi i do pečene. Tým je podporené jej vyživenie a zároveň čistiaca funkcia. Pohyb nás navyše udržiava v dobrej kondícii a spolu so zdravou a vyváženou stravou nás chráni pred nadváhou a obezitou. Nadmerná hmotnosť je totiž rovnako jedným z faktorov, ktoré predstavujú pre pečeň záťaž. 

Odporúčame: Čo je lykopén a aké sú jeho účinky? Spoznaj tento silný antioxidant!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní