Nielen pre samotný tréning sú dôležité doplnky stravy

Nielen pre samotný tréning sú dôležité doplnky stravy

Mnohí ľudia chcú športovať a aj sa o to snažia, no často nepoznajú správny spôsob. Nehovoríme len o samotnom vykonávaní športovej aktivity ako takej, ale aj ďalších veciach, ktoré idú so zmenou životného štýlu. Veď si len predstavte človeka so sedavým zamestnaním a žiadnym zvykom aktívne športovať, a možno aj s vyššou telesnou hmotnosťou, ktorý sa zrazu rozhodne zmeniť svoj život. Prvým krokom často býva práve spomínaný šport, keď sa takýto človek prihlási napríklad na crossfit alebo iný typ intenzívnejších tréningov, prípadne začne behať. To je všetko fajn, avšak musí to ísť ruka v ruke s ďalšími zmenami v životospráve a vo výžive.

Nielen pre kvalitu samotného tréningu je teda dôležité dobre sa stravovať, dostatoťče a kvalitne spať, vyhnúť sa alkoholu či fajčeniu a nezabudnúť na doplnky výživy. Ak totiž „len“ cvičíte, avšak stravujete sa rovnako ako predtým a nemyslíte na oddych či regeneráciu, hrozia komplikácie. Prvotnou reakciou tela na vysokú záťaž býva vyššia náchylnosť na chorobu, čo sa dá prežiť. Väčším strašiakom sú zranenia, ktoré vás dokážu vrátiť nie tam, kde ste boli predtým, ako ste začali trénovať, ale ešte oveľa viac dozadu. Preto je popri intenzívnom cvičení dobré myslieť aj na ďalšie veci.

Odporúčame: Ako rýchlo spaľovať kalórie? Objavte najlepší šport na chudnutie!

Využite silu aminokyselín

Šanca schudnúť „len“ cvičením bez úpravy stravy je prakticky minimálna, ak nie nemožná. Zaraďte do svojej stravy viac rastlinných produktov, zeleniny, ovocia, strukovín, vylúčte sladké potraviny či nápoje. Zamerajte sa na veci, ktoré vášmu telu reálne dodávajú energiu a môžu byť preň prospešné. Ruka v ruke s tým idú aj doplnky výživy. Medzi doplnky stravy radíme napríklad aj potrebné aminokyseliny, ktoré neocenia len profesionálni športovci či amatérski nadšenci, ktorí sa však cvičeniu alebo športu venujú naozaj intenzívne.

Aminokyseliny sú vlastne stavebné prvky v bunkách, spojivových tkanivách a orgánoch. Ich „zodpovednosťou“ je vykonávanie funkcií imunitného systému, vstrebávanie živín a podobne. Sú prospešné aj pre začiatočníkov či ľudí, ktorí so športom len začínajú. Sú totiž veľmi potrebné napríklad pri procese regenerácie aj z pohľadu zásobovania energiou. V praxi to znamená, že jednak pomôžu pri ochrane tela pred chorobami, pri zotavovaní sa z vysokej tréningovej záťaže a vďaka zásobovaniu energiou vás dokážu odradiť od pocitov „vlčieho“ hladu. Poznáme esenciálne aminokyseliny, ktoré si naše telo nedokáže samo vyprodukovať, a potom neesenciálne aminokyseliny, ktoré si telo vyrobí, no tiež sa dajú doplniť cez stravu. Aminokyseliny si dnes viete zakúpiť jednoducho vo forme tabliet, ktoré sa užívajú pred alebo po tréningu. V prípade, ak cvičíte s kondičným trénerom, je dobré sa aj s ním poradiť o tom, aké aminokyseliny by boli pre vás vhodné. Existuje veľké množstvo rôznych aminokyselín, ktoré majú rôzne funkcie pre ľudské telo.

Bude vás zaujímať:  KVÍZ: Mýty a fakty o chudnutí a výžive – vyznáte sa?

ako schudnúť

Zdroj: Shutterstock®

Pomôžte si spaľovačmi tukov

Cieľom športovej aktivity je pre mnohých ľudí aj snaha „zhodiť“ z telesnej hmotnosti. Je to dôležité nielen pre vonkajší vzhľad a vnútorný komfort, no aj pre naše zdravie, pretože obezita je nebezpečná pre naše vnútorné orgány. V tomto môžu pomôcť účinné spaľovače tukov, ktoré vám podajú pomocnú ruku pri chudnutí. Spaľovače tukov delíme na termogenické prípravky a lipotropné prípravky. Tie termogenické mierne zvyšujú telesnú teplotu (do 0,5 stupňa), čo logicky prispieva k rýchlejšiemu spaľovaniu tukov. Aj pri samotnom športe cítite, že čím vám je vďaka pohybu teplejšie, tým viac sa spotíte a viac spálite. Druhou možnosťou sú spomínané lipotropné prípravky, ktoré využívajú rôzne stopové prvky, esenciálne tuky a rastlinné extrakty, vďaka čomu rozkladajú tuky a vďaka tomu, že obsahujú vlákninu, redukujú prehnanú chuť do jedla.

Ďalším jednoduchým a účinným spôsobom, ako pri cvičení viac schudnúť a pomôcť si pri životnom štýle, je skrátka dať si pri cvičení bez ohľadu na teplotu v miestnosti termoprádlo, pretože pri jeho nosení sa fyziologicky tiež jednoducho spotíte viac. V zime vás pri rozcvičke príjemne zahreje, v teplejších mesiacoch z vás bude liať ako z krhly, no to predsa k chudnutiu so zmenou životného štýlu patrí.

Vyskúšajte:  30-minútový tréning so stoličkou: Spáľte vďaka nemu množstvo kalórií!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní