KVÍZ: Bylinky a ich liečivé účinky – čo o nich viete?

KVÍZ: Bylinky a ich liečivé účinky – čo o nich viete?

Rôznorodé liečivé bylinky sú od nepamäti neoddeliteľnou súčasťou ľudového liečiteľstva. Ešte pred nástupom novodobej medicíny, antibiotík, liekov proti bolesti a ďalších moderných liekov a liečebných metód sa ľudia spoliehali v mnohých prípadoch predovšetkým na byliny. Za liečivú možno vo všeobecnosti považovať divo rastúcu alebo pestovanú rastlinu, ktorá vo svojich častiach (napr. listoch, plodoch či koreni) obsahuje účinné látky, ako sú glykozidy, éterické oleje, slizovité látky, horčiny a mnohé ďalšie. 

Bylinky sa v rámci tradičnej medicíny využívali a dodnes používajú rôznorodými spôsobmi, napríklad vo forme čajov, odvarov, tinktúr, mastí alebo obkladov. Uplatňujú sa v čerstvej, ale aj sušenej forme. Rôznorodé výťažky a látky z liečivých bylín však nie sú využívané len v ľudovom liečiteľstve, ale uplatnenie našli aj vo farmaceutickom priemysle, pričom sú pridávané do bežných liekov a liečiv. 

Rôzne bylinky na rôzne zdravotné problémy

Na fytoterapiu, čiže liečbu rastlinami, sa využíva takmer nespočetné množstvo rôznorodých bylín s odlišnými účinkami. Samozrejme, liečivým bylinkám nemožno ani zďaleka pripisovať nejakú čarovnú moc. Nie sú liekom na všetko a nie vždy postačia na to, aby človeku priniesli úľavu od ťažkostí. Na mnohé neduhy a vážne choroby sú bylinky krátke. Avšak, ich silu nemožno spochybniť, ako ani to, že v mnohých prípadoch sú pre človeka skutočne nápomocné. 

Tie správne byliny môžu priniesť úľavu od tráviacich ťažkostí, ďalšie zase podporia liečbu ochorení dýchacích ciest. Niektoré bylinky nám pomôžu zaspať, iné upokoja nervy a ďalšie sú prospešné pre tehotné ženy. Čo všetko o účinkoch rôznorodých známych byliniek viete vy? Ktorá je dobrá na kašeľ, podporu činnosti pečene či nízke libido? Otestujte svoje znalosti v našom kvíze!

Skúste ďalší kvíz: Obľúbené kuchynské bylinky – spoznáte ich všetky?

  • Kvíz: Bylinky a ich liečivé účinky

  • 1 / 10

Ktorá z byliniek je známa obsahom sylimarínu a schopnosťou podporiť prečistenie pečene?

  • ľuľkovec zlomocný
  • lipa malolistá
  • pestrec mariánsky
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní