Pedikulóza – ako rozpoznať a rýchlo odstrániť problém so všami?

Pedikulóza – ako rozpoznať a rýchlo odstrániť problém so všami?

Človeka môžu potrápiť nielen rôznorodé baktérie a vírusy, ale aj parazity. Medzi parazitárne ochorenia patrí napríklad enterobióza, ktorej pôvodcom je mrľa ľudská. Rovnako môžeme spomenúť teniózu, čo je ochorenie spôsobené pásomnicou, ako aj toxoplazmózu, ktorej pôvodcom je parazitický jednobunkovec Toxoplasma gondii. K najčastejšie sa vyskytujúcim a prakticky takmer na celom svete najrozšírenejším parazitickým ochoreniam však patrí aj takzvaná pedikulóza. Čo by sme o nej mali vedieť?

Čo je pedikulóza?

Pod pojmom pedikulóza, odborne pediculosis, rozumieme infekčné ochorenie parazitárneho pôvodu. Pedikulózu môžeme bežne nazvať ako zavšivenie, pôvodcom ochorenia je totižto voš. Ochorenie môžu vyvolať viaceré druhy vší parazitujúcich na ľuďoch. Najčastejším pôvodcom je však voš detská alebo hlavová, latinsky Pediculus capitis. Ide o ľudský ektoparazit, ktorý žije vo vlasoch hostiteľa. Dospelá voš detská dosahuje veľkosť asi 3 mm a jej ústne ústroje sú uspôsobené na bodanie pokožky a následné cicanie krvi. Vyvíja sa z vajíčok, takzvaných hníd, ktoré kladú samice ku korienkom vlasov.

Pojem pedikulóza však zahŕňa aj ochorenia spôsobené inými druhmi vší. Kým voš detská prežíva iba vo vlasovej časti hlavy, iné druhy vší spôsobujú problémy na iných častiach tela. Spomenúť môžeme predovšetkým voš lonovú, latinsky Pediculosis pubis, ktorá žije v ochlpení v oblasti genitálií a análneho otvoru, tiež v podpazuší. Ľudovo sa tomuto ochoreniu hovorí aj filcky, pričom ide o pohlavne prenosné ochorenie. 

Odporúčame: Konjunktivitída – čo môže spôsobiť nepríjemný zápal spojiviek?

prejavy pedikulózy

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavujú vši vo vlasoch?

Zavšivenie sa spočiatku nijako zvlášť neprejavuje, pretože určitý čas od nákazy trvá, kým sa vši rozmnožia, nakladú vajíčka a tie sa vyliahnu. Vývoj vší, čiže prechod od vajíčok cez larválne štádium až k dospelému jedincovi, trvá v priemere asi 20 dní. Dĺžka vývoja však závisí napríklad od teploty, pri nižšej teplote trvá vývoj dlhšie, pri vyššej teplote kratšie. Následné prejavy ochorenia vznikajú predovšetkým z toho dôvodu, že parazit hryzie pokožku hlavy a cicia krv. To vedie v prvom rade k nepríjemnému svrbeniu hlavy.

Hoci sú vši malé, sú voľným okom viditeľné. Vo vlasoch je ich preto možné hlavne pri väčšom zavšivení spozorovať. Viditeľnejšie bývajú hnidy, respektíve vajíčka vší, ktoré možno spozorovať nalepené na vlasoch, hlavne blízko pri ich korienkoch. Vo zvýšenej miere bývajú nakladené v oblasti za ušami a na zátylku. Živé vajíčka majú žltobielu farbu, tie vyliahnuté sú priehľadné. 

Na pedikulózu vo vlasoch poukazujú i ďalšie príznaky:

  • pocity pálenia na pokožke hlavy,

  • petéchie (drobné krvné výrony) na pokožke hlavy,
  • zmeny na pokožke hlavy, napr. škrabance (spôsobené škrabaním kože kvôli svrbeniu), 
  • niekedy zvýšená telesné teplota (v prípade sekundárnej infekcie),
  • u dieťaťa možno pozorovať nepokoj, nervozitu, problémy s koncentráciou, nespavosť. 

Príčiny pedikulózy

Ako sme spomenuli vyššie, pôvodcom pedikulózy je voš. Keďže voš detská parazituje len na ľuďoch, zdrojom nákazy je vždy infekčný, čiže zavšivený jedinec. Voš sa prenáša priamym kontaktom, menej často skrz infikované predmety, ako je napríklad hrebeň alebo čiapka. Hoci pedikulóza vo vlasoch môže postihnúť prakticky každého bez rozdielu veku, vo zvýšenej miere sa týka najmä detí. Vši sa veľmi rýchlo dokážu rozšíriť hlavne v kolektívoch, napríklad v škôlke, škole, ale následne aj v rámci rodiny. 

V rámci prevencie pedikulózy sa odporúča v prvom rade dodržiavať osobnú hygienu a v kolektívoch hlavne nezdieľať osobné veci, ako je bielizeň, uteráky, čiapky, hrebeň a podobne. Taktiež sa odporúča pravidelná kontrola vlasov detí ich rodičmi, ako aj všímanie si podozrivého správania, ako je napríklad časté škrabanie hlavy. 

Odporúčame: Čo zvyšuje riziko rakoviny prostaty? Toto sú hlavné rizikové faktory!

liečba vší

Zdroj: Shutterstock®

Liečba pedikulózy

Pedikulóza síce nepredstavuje závažný zdravotný problém, no je nepríjemná a hlavne nákazlivá. Rýchlo sa šíri v kolektíve, preto je nevyhnutné ju okamžite riešiť. Navyše, pri vážnom zavšivení sa môžu objaviť komplikácie, ako druhotná infekcia na pokožke (pri infikovaní škrabancov) či ekzém a iné chronické problémy s pokožkou.

Infikovanú osobu je nevyhnutné v prvom rade izolovať, následne je výskyt vší potrebné v škôlke, škole či inom kolektíve nahlásiť. Potrebné môže byť preliečenie ďalších osôb v rámci kolektívu či rodiny, ktoré prišli do kontaktu s infikovanou osobou. Pri liečbe pedikulózy vo vlasoch sa uplatňujú viaceré metódy.

  • K najjednoduchším riešeniam patrí ostrihanie vlasov. Pochopiteľne, túto metódu možno uplatňovať len v niektorých prípadoch, napríklad u chlapcov a mužov s kratšími vlasmi, u dievčat a žien, ktoré majú dlhé vlasy, nemusí byť radikálne zostrihanie vlasov ideálnym riešením. U chlapcov a mužov postačí skrátenie vlasov na dĺžku cca 1 cm, takéto prostredie totiž nie je pre prežitie vší vhodné.
  • Ak vlasy nie je možné zostrihať, použiť možno bežne dostupné prípravky proti všiam z lekárne, napríklad vo forme šampónov alebo sprejov. Prípravky je nevyhnutné používať opakovane, vždy dodržujte nariadenia o použití z obalu konkrétneho produktu. Vo všeobecnosti však môže trvať preliečenie asi 2 týždne. Nevyhnutné je vyhubiť všetky vajíčka. Prázdne priesvitné hnidy predstavujú predovšetkým kozmetický problém, z vlasov ale postupne vyrastú.
  • Na boj proti všiam a hnidám sa používajú aj špeciálne navrhnuté hrebene s hustými zubmi, ktoré sú určené na vyčesanie parazitov a vajíčok. 
  • Okrem toho sa v rámci riešenia problému so všami a prevencie ich šírenia v rodine odporúča dodržiavať zvýšenú hygienu. Vhodná je dezinfekcia šatstva, uterákov či posteľnej bielizne a zamedzenie požičiavania osobných predmetov, napríklad hrebeňa alebo pokrývok hlavy. 

Odporúčame: Aké sú prejavy psoriázy? Čo ju spôsobuje a aké sú možnosti liečby?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní