Ako sa prejavuje pásomnica v tele? Toto sú hlavné príznaky nákazy!

Ako sa prejavuje pásomnica v tele? Toto sú hlavné príznaky nákazy!

Do kategórie infekčných ochorení radíme choroby spôsobené rôznorodými mikroorganizmami. Rozvíjajú sa po vniknutí choroboplodných zárodkov do organizmu. Pôvodcom takýchto ochorení sú veľmi často najmä vírusy a baktérie, ktoré spôsobujú ochorenia, ako je napríklad borelióza, chrípka, mononukleóza, pásový opar, tetanus a mnoho ďalších. Pôvodcom však môžu byť aj plesne, prvoky či parazity. Príkladom ochorení spôsobených týmito mikroorganizmami sú zase svrab, toxoplazmóza či amébová dyzentéria. V nasledujúcom článku sa zameriame práve na jedno veľmi nepríjemne parazitárne ochorenie, a to nákazu pásomnicami. Ako sa prejavuje prítomnosť pásomnice v ľudskom tele a ako prebieha liečba ochorenia?

Čo je tenióza?

Pojmom tenióza označujeme infekčné ochorenie spôsobené parazitom, konkrétne pásomnicou. Pásomnice vo všeobecnosti radíme do skupiny plochých červov, ktoré parazitujú v črevách ľudí aj ďalších stavovcov. Dospelá pásomnica dorastá do dĺžky od niekoľkých milimetrov až do niekoľkých metrov, pričom ich telo pozostáva z hlavičky a série článkov, ktoré odborne nazývame proglotidy. Pásomnica sa v črevách hlavou prichytáva na stenu čreva, pričom články neustále dorastajú a posledné z nich produkujú veľké množstvo vajíčok. Takto dokáže pásomnica vo svojom hostiteľovi prežívať dlhé roky až desaťročia.  

Človek sa môže infikovať niekoľkými druhmi pásomníc, ktoré sú zvyčajne pomenované podľa zvierat, z ktorých primárne pochádzajú. Napríklad pásomnica dlhočlánková (Taenia solium) je najmä pásomnicou ošípaných, pásomnica dlhá (Taenia saginata) je zase spravidla pásomnicou hovädzieho dobytka. Obe v dospelosti parazitujú u človeka. Poznáme tiež pásomnicu psiu či pásomnice infikujúce ryby (Diphyllobothrium latum). Počas svojho vývojového cyklu môžu meniť hostiteľa, pričom prechádzajú tromi štádiami:

  • vajíčko,
  • larva (nezrelé štádium), 
  • štádium dospelosti, v ktorom červ produkuje ďalšie vajíčka.

Odporúčame: Ako sa prejavuje gingivitída? Hlavné príznaky zápalu neignorujte!

parazit v črevách

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa môže človek nakaziť pásomnicou?

Pásomnice sa môžu do ľudského organizmu dostať viacerými spôsobmi. Najčastejšie ide o nákazu prostredníctvom infikovaných potravín, hlavne mäsa. Hovädzie mäso, bravčové mäso, ako aj ryby môžu byť zdrojom lariev, ktoré sa usádzajú vo svalovine. Človek sa tak môže nakaziť konzumáciou surového alebo nedostatočne tepelne upraveného mäsa infikovaného zvieraťa. Dôjsť môže aj k nákaze vajíčkami, ktoré sa nachádzajú v stolici infikovaných zvierat alebo osôb. Stolicou následne môžu byť kontaminované predmety, potraviny či voda. Pre rozvoj teniózy je tak riziková:

  • konzumácia surového alebo polosurového mäsa,
  • kontakt s hospodárskymi zvieratami a ich výkalmi,
  • kontakt s kontaminovanou vodou alebo pôdou,
  • nedostatočná hygiena rúk či nedostatočná hygiena pri príprave jedla.

Riziko infekcie tiež môže zvyšovať pobyt v rozvojových krajinách s nižším štandardom hygieny, ako aj pobyt v rizikových krajinách, v ktorých nachádzame miesta s väčším množstvom divoko žijúcich infikovaných prasiat (napr. Latinská Amerika, juhovýchodná Ázia). Častejšie sa s pásomnicou stretávame aj u malých detí, ktoré môžu prísť do kontaktu s parazitom v prostredí s kontaminovanou pôdou, napríklad na pieskovisku. Zriedkavo môže dôjsť k nákaze aj pásomnicou psou, napríklad ak dieťa príde do kontaktu s infikovanou stolicou a následne ústami, cez ktoré sa vajíčka dostanú do organizmu. 

Odporúčame: Aké sú rizikové faktory rakoviny prsníka? Čo má zásadný vplyv?

prejavy pásomnice

Zdroj: Shutterstock®

Aké príznaky poukazujú na prítomnosť parazita?

V prvom rade je potrebné zmieniť, že infekcia môže často prebiehať bezpríznakovo, teda pacientovi prítomnosť pásomnice v črevách nespôsobuje žiadne zdravotné ťažkosti. Aj úvodné fázy ochorenia bývajú zväčša asymptomatické. Niekedy bývajú jediným prejavom infekcie stopy po parazitovi v stolici. V stolici je možné nájsť biele pásiky či zrnká v tvare ryže alebo dlhšie zvláštne útvary s obsahom vajíčok či lariev parazita. Ak sa objavia isté sprievodné príznaky ochorenia, zvyčajne ide o zažívacie ťažkosti. Medzi bežné prejavy radíme:

  • hnačky, 
  • bolesti brucha,
  • nevoľnosť a pocity na zvracanie, 
  • stratu chuti do jedla,
  • chudnutie,
  • slabosť a únavu.

Z dôvodu prítomnosti pásomníc v črevách tiež môže postupne dochádzať k podvýžive a nedostatkom vitamínov či minerálov. Vážnejšie sprievodné príznaky sa môžu objaviť v prípade, ak sa parazit začne pohybovať mimo čriev. Objaviť sa môžu ťažkosti, ako napríklad poruchy videnia, svalové kŕče, svrbenie kože, bolesti hlavy, horúčka, záchvaty, problémy s dýchaním. Príznaky závisia od toho, v ktorom orgáne sa parazity usídlia. 

liečba pásomnice

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba pásomnice?

Pri podozrení na nákazu pásomnicami alebo pri výskyte vyššie spomínaných ťažkostí je vhodné zdravotný stav konzultovať s lekárom. Bežné vyšetrenia na výskyt pásomnice zahŕňajú najmä vyšetrenie stolice, zobrazovacie metódy (napríklad sonografia brušnej dutiny), ale aj vyšetrenie krvi. Prítomnosť protilátok v krvi môže naznačiť prienik pásomnice mimo čreva. Pri liečbe infekcie pásomnicami sa v prvom rade uplatňujú medikamenty, respektíve lieky. Využívajú sa antiparazitiká, prípadne je podľa potreby nastavená aj liečba kortikosteroidmi na potlačenie zápalu či antiepileptikami (ak nákaza pásomnicou spôsobuje záchvaty). V niektorých prípadoch sa pristupuje tiež k chirurgickému zákroku, v priebehu ktorého sú napríklad odstránené cysty (z pečene, pľúc a podobne).

Pri liečbe je nevyhnutné myslieť na zvýšenú hygienu, aby nedošlo k opätovnej nákaze vlastnou stolicou. Užívané liečivá sú totiž toxické pre dospelé pásomnice, no v stolici môže byť stále prítomnosť vajíčok. Prognóza ochorenia býva pomerne dobrá, liečba býva však podľa závažnosti stavu dlhšia a je potrebná aj opätovná kontrola u lekára po skončení liečby. Liečbu infekcie neradno podceňovať, pretože v opačnom prípade môže dôjsť k rozvoju viacerých komplikácií. Premnožené parazity môžu napríklad upchať zažívací trakt, môžu sa však dostať aj do iných častí tela a spôsobiť napríklad poškodenie nervového systému či iných orgánov. 

Odporúčame: Ako sa prejavuje tetanus? Čo o tomto vážnom ochorení musíme vedieť?

prevencia pásomnice

Zdroj: Shutterstock®

Dôležité je myslieť na prevenciu!

V prípade parazitárnych ochorení vo všeobecnosti je potrebné myslieť hlavne na prevenciu samotnej nákazy. Pred pásomnicou, prípadne aj mnohými ďalšími parazitmi, je možné sa uchrániť nasledujúcimi opatreniami:

  • dostatočná tepelná úprava mäsa,
  • vyhýbanie sa surovému mäsu,
  • zmrazovanie mäsa,
  • dostatočná hygiena pri manipulácii s jedlom,
  • zvýšená hygiena v rizikových krajinách a oblastiach,
  • pitie vody z overených zdrojov, v rizikových krajinách je lepšie voliť balenú vodu,
  • pravidelné a bezpečné odstraňovanie výkalov v miestach, kde žijú hospodárske zvieratá,
  • liečba domáceho zvieraťa v prípade výskytu parazita.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní