Ďumbier lekársky a jeho účinky – ako ho použiť nielen v kuchyni?

Ďumbier lekársky a jeho účinky – ako ho použiť nielen v kuchyni?

Ďumbier lekársky, latinsky Zingiber officinale, je trváca rastlina z čeľade ďumbierovité, ktorej pôvod možno hľadať pravdepodobne v Ázii. Zázvor, ako sa u nás ďumbier častejšie nazýva, je známy predovšetkým svojimi hľuzovitými podzemkami so žltkastou dužinou, ostrou chuťou a citrusovou arómou. Podzemné časti rastliny našli rôznorodé uplatnenie, a to pre svoje liečivé účinky nielen v tradičnej medicíne, ale aj potravinárskom, farmaceutickom a kozmetickom priemysle. Zistite viac o zázvore v nasledujúcom článku. Aké má účinky, komu pomôže a kto by si naň mal dať pozor?

Čo obsahuje zázvor?

V koreňoch ďumbiera lekárskeho toho nájdeme viac než dosť. Zázvor v prvom rade obsahuje takzvaný gingerol, čo je aromatická zlúčenina dodávajúca koreňu štipľavosť. Pripisované sú jej silné protizápalové a antioxidačné účinky. Pri tepelnej úprave sa gingerol mení na menej štipľavý zingeron s koreňovo sladkastou vôňou. Koreň zázvoru ďalej obsahuje malé množstvo bielkovín aj cennú vlákninu. Telu doplní i viaceré vitamíny skupiny B (napr. niacín, kyselinu pantoténovú aj kyselinu listovú) a vitamín C. Z minerálov a stopových prvkov obsahuje napríklad draslík, fosfor, mangán, horčík aj zinok. 

Odporúčame: Kakaové maslo a jeho použitie – poznáte jeho jedinečné vlastnosti?

účinky zázvoru

Zdroj: Shutterstock®

Ďumbier a jeho účinky

Vďaka svojmu zloženiu má koreň ďumbiera lekárskeho rôznorodé priaznivé účinky na zdravie človeka. Napríklad spomínaný gingerol s protizápalovým a antioxidačným vplyvom je účinným pomocníkom v boji s nevoľnosťou a pocitmi na zvracanie, ktoré môžu nastať pri cestovaní aj v tehotenstve. Táto zlúčenina rovnako môže prinášať úľavu pri migrénach. 

Ďumbieru sú ďalej pripisované i nasledujúce účinky:

  • má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi,

  • má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu,
  • podporuje krvný obeh,
  • zmierňuje bolesti svalstva po fyzickej námahe,
  • zmierňuje menštruačné kŕče,
  • podporuje liečbu zápalov v ústnej dutine,
  • zmierňuje bolesť v hrdle,
  • podporuje liečbu ochorení horných dýchacích ciest,
  • podporuje trávenie,
  • tlmí plynatosť,
  • pôsobí protirakovinovo, 
  • má priaznivý vplyv na imunitný systém.

Zázvor a nežiaduce účinky

Hoci môže byť zázvor skvelým pomocníkom pri rôznych ťažkostiach, jeho použitie nie je vhodné v každom prípade a rovnako platí, že to s ním netreba preháňať. Odporúčané denné množstvo čerstvého zázvoru sú približne 4 g, pri sušenom je to 1 g. Nadmerné množstvo prijatého zázvoru zvyšuje riziko výskytu problému s pálením záhy. Hoci môže byť zázvor nápomocný pri problematickom trávení a bolestiach v žalúdku či nevoľnostiach, pri jeho nadmernom užití hlavne na prázdny žalúdok môže na tráviaci trakt naopak pôsobiť dráždivo. 

Užívaniu zázvoru v nadmernom množstve by sa mali vyhýbať osoby s cukrovkou, pretože môže spôsobovať nadmerné zníženie hladiny cukru v krvi. Zázvor nie je úplne vhodný ani pre pacientov so žlčovými kameňmi. Ak dlhodobo užívate nejaké lieky alebo vás trápia vážnejšie zdravotné problémy, konzultujte vhodnosť užívania ďumbiera s lekárom.

Obozretné by pri užívaní zázvoru mali byť i tehotné ženy. Ďumbier lekársky nie je v období tehotenstva vyslovene nevhodný, treba však dávať pozor na prijaté množstvo. Ideálne je prijímať maximálne 1 g čerstvého zázvoru priebežne počas dňa. V tehotenstve môže koreň ďumbiera pomáhať ženám s nevoľnosťami. 

Zázvor v kuchyni

Zázvor je neoddeliteľnou súčasťou najmä ázijských kuchýň, čínskej či indickej. Využíva sa v čerstvom stave (najmä najemno nastrúhaný) alebo sušený. Je skvelý na dochutenie sladkých aj slaných pokrmov. Hodí sa do sušienok, koláčov alebo závinov s jablkami, perníka i vianočných cukroviniek. Rovnako ho možno pridať do džemov a marmelád na zvýraznenie chuti a dodanie pikantnosti. Ďalej ho možno použiť na dochutenie ryže, zeleninových jedál, hydiny či rýb.

Dobre sa kombinuje s ďalšími koreninami, ako je chilli, kurkuma, škorica, klinčeky aj kardamóm. Obvykle je zmesou koreniacej zmesi známej ako karí korenie. Keďže je typický pre ázijské pokrmy, dobre sa dopĺňa aj so sójovou omáčkou. 

Odporúčame: Horčičné semienka – aké sú ich účinky a spôsoby využitia?

zázvorový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj je síce možné rýchlo a jednoducho pripraviť aj z vrecka, no ten sa spravidla s čajom z čerstvého koreňa nedá porovnávať. Príprava takéhoto čaju, ktorý je omnoho účinnejší pri riešení rôznych neduhov, je pritom úplne jednoduchá. Kúsok koreňa (na 1 l vody asi 2 cm) stačí očistiť a nakrájať alebo nastrúhať a zaliať vriacou vodou, prípadne 30 sekúnd priamo povariť vo vriacej vode. Následne nechajte čaj lúhovať asi 10 minút, sceďte a podávajte. 

Zázvorový čaj možno po miernom ochladnutí dochutiť medom a citrónom. Skvelý je na podporu liečby pri prechladnutí, chrípke či bolestiach v hrdle. Pomôcť môže aj pri plynatosti či nadúvaní.

Ďalšie tipy na využitie zázvoru

  • Zázvorovica – 125 g koreňa zázvoru očistíme a najemno nastrúhame. Jeden citrón zbavíme šupky a nadrobno ho nakrájame. Zázvor a citrón premiestnime do sklenenej nádoby s uzáverom, prilejeme 125 g medu a 0,5 l vodky, poriadne premiešame a nádobu uzavrieme. Necháme odstáť aspoň 3 dni, pokojne aj dlhšie. Nakoniec macerát scedíme cez gázu a prelejeme do čistej sklenenej fľašky. Štamprlík zázvorovice dobre pomôže napríklad pri bolestiach v hrdle.
  • Domáci sušený zázvor – ľubovoľné množstvo ďumbiera najskôr namočíme do misky s vlažnou vodou na aspoň 5 minút, potom ho poriadne odrhneme kefkou. Následne koreň ostrým nožom nakrájame na čo najtenšie plátky a tie vysušíme v sušičke na ovocie, prípadne rozložené na plechu s papierom na pečenie na priamom slnku. Vysušené plátky zázvoru pomelieme na prášok v mixéri a uskladníme. 
  • Obklad zo zázvoru – Približne 300 ml vody privedieme k varu. V miske zmiešame 6 PL sušeného zázvoru s trochou zovretej vody tak, aby nám vznikla hustá pasta. Do zbytku vody následne namočíme gázu a opatrne na ňu navrstvíme zázvorovú zmes. Gázu prehneme, aby sme zmes prekryli a necháme ju trochu vychladnúť, aby nebola úplne horúca. Ešte teplú gázu aplikujeme na bolestivé miesto (napr. poranený boľavý kĺb alebo zapálený kĺb) aspoň na 20 minút. Ak obklad rýchlo chladne, prikladáme k nemu fľašu s teplou vodou, aby sme ho udržiavali teplý. 

Ako pestovať zázvor?

Vedeli ste o tom, že zázvor si môžeme pestovať doma ako izbovú rastlinu? Najľahšie je pestovanie ďumbieru z odnoží, respektíve odrezkov koreňov zakúpených v záhradných centrách a predajniach so sadenicami, ideálne z takých, ktoré už majú púčiky. Skúsiť to môžete aj s koreňom z potravín, no môže to byť zdĺhavejšie. Koreň podľa potreby najskôr rozdelíme na menšie časti s veľkosťou najmenej 3 cm a rezné rany necháme zaschnúť. Noc pred sadením odnože necháme namočené vo vode a ďalší deň ich zasadíme do výživného substrátu.

Voliť by sme mali dostatočne veľkú nádobu, aby v nej mal ďumbier dostatok miesta na rast. Pre vysádzanie zázvoru je ideálna skorá jar, najmä mesiace marec a apríl. Zasadený ďumbier je následne vhodné pestovať pri teplote okolo 20 °C. Rastlina nie je náročná na svetlo, no vyžaduje si pravidelnú zálievku (substrát by vždy mal byť mierne vlhký). Dávame pozor na premočenie, inak hrozí hnitie a úhyn.

Keď zo substrátu začnú vyčnievať zelené výhonky, rastlinu môžeme začať raz mesačne prihnojovať organickým hnojivom alebo kompostom. Počas leta môžeme rastúci ďumbier pestovať i na terase či balkóne, ak však začnú teploty klesať pod 10 °C, je potrebné rastlinu premiestniť zase dovnútra. Zázvor zberáme v období, keď rastline začnú žltnúť a schnúť listy (zvyčajne medzi jeseňou a zimou). Podzemky možno vyberať postupne, v tomto období však znižujeme zálievku a rastlinu už nehnojíme. 

Odporúčame: Pistácie a ich účinky: Čo obsahujú a v akom množstve si ich dopriať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní