Trápi vás hnisavá rana? Pozor, ide o znak infekcie! Poradíme, čo robiť

Trápi vás hnisavá rana? Pozor, ide o znak infekcie! Poradíme, čo robiť

Naša koža má viacero funkcií a jednou z nich je ochranná funkcia. Vytvára v podstate obrannú bariéru medzi vnútornými orgánmi nášho tela a okolitým vonkajším prostredím. Koža nás pomáha chráni pred fyzikálnymi, chemickými aj biologickými vplyvmi (napr. mikroorganizmami). 

Ak si poraníme kožu a vznikne na nej rana, znamená to, že došlo k porušeniu jej integrity, čiže celistvosti. Vzniká miesto na tele s porušeným tkanivom, čo zároveň znamená, že je aj narušená obranná funkcia kože. Cez ranu na koži sa môžu do tela napríklad dostať aj patogény a choroboplodné zárodky a spôsobiť závažné zdravotné ťažkosti. 

Vyššie riziko takýchto komplikácií, samozrejme, vzniká v prípade väčších kožných rán, ktoré nie sú správne ošetrené a liečené. Zlým signálom pri hojení rany môže byť napríklad unikajúci hnis. Prečo vzniká hnisavá rana, ako ranu správne ošetriť a v ktorých prípadoch neodkladať návštevu lekára?

Prečo rana začne hnisať?

Ak dôjde k porušeniu kože, prakticky hneď sa začína proces jej hojenia, ktorého cieľom je nahradiť poškodené tkanivo a obnoviť celistvosť kože. Proces hojenia rany má niekoľko fáz. Prvou je zápalová fáza, počas ktorej dochádza k zastaveniu krvácania a čisteniu rany. Vzniknuté zápalové bunky pohlcujú cudzorodé častice. Druhá granulačná fáza je zameraná na tvorbu nových kapilár a granulačného tkaniva. 

Posledná je epitelizačná fáza, počas ktorej na povrchu rany prebieha epitelizácia a dochádza k úplnému zahojeniu. Je bežné, že v priebehu hojenia a prechodu jednotlivými fázami dochádza k zmenám v vzhľade rany. Napríklad v začiatkoch hojenia je pomerne normálne, že z rany uniká menšie množstvo čírej tekutiny, teda rana mokvá. Tento jav sa spája s procesom úvodného čistenia rany. 

Avšak, čo ak začne z rany unikať hnis? Hnisavé rany sú v podstate jednou z foriem mokvajúcich rán, avšak, v tomto prípade nejde o normálny proces hojenia, ale komplikáciu. Hnis v rane totiž spravidla znamená prítomnosť infekcie.

Za vznikom infekcie v rane môžu stáť rôzne patogény, a to hlavne baktérie, ako napríklad stafylokoky a streptokoky, tiež klebsiely či pseudomonády a okrem baktérií napríklad aj kvasinky. 

Odporúčame: ​Čo spôsobuje krvácanie mimo menštruačného cyklu? Príčiny môžu byť vážne!

Čo zvyšuje riziko infekcie a hnisania rany?

Je potrebné zmieniť, že na našej pokožke sú bežne prítomné mnohé mikroorganizmy, ktoré nám nemusia robiť ťažkosti. Avšak, pri porušení kože a vplyve ďalších faktorov môže dôjsť ku kritickej kolonizácii rany a vzniku infekcie. Riziko vzniku infekcie v rane môže zvyšovať napríklad:

  • nedostatočné vyčistenie rany,
  • nevhodná starostlivosť o ranu,
  • znížená funkcia imunitného systému, 
  • zhoršený zdravotný stav človeka – cukrovka, obezita, kardiovaskulárne choroby,
  • vyšší vek (spája sa so zhoršeným procesom hojenia rán),
  • fajčenie (zhoršuje schopnosť hojenia rán).

Ako spoznať infikovanú ranu?

Ak sa v rane usadí veľké množstvo patogénov a vznikne infekcia, spoznať to možno pomocou niekoľkých typických príznakov. Tým hlavným je v prvom rade unikajúci hnis, ktorý má obvykle podobu žltej tekutiny. Ten je výsledkom činnosti mikroorganizmov. Ak je hnis skôr vodnatý, ide o znak slabšej alebo ešte len začínajúcej infekcie. 

V prípade, že sa hnis mení na nepriehľadnú a hustú tekutinu, buď žltú, alebo niekedy až hnedú či dokonca zelenú (v závislosti od druhu infekcie), ide o známku závažnej a pokročilej infekcie. Okrem toho môžu na infekciu v rane poukázať aj tieto príznaky: 

  • začervenanie kože v okolí rany,
  • opuch v okolí rany,
  • neutíchajúca alebo zvyšujúca sa bolesť v mieste rany,
  • horúca pokožka v okolí rany,
  • vo vážnych prípadoch zvýšená telesná teplota až horúčka, nevoľnosť, celková slabosť. 

Ako ranu vhodne ošetriť?

V súvislosti s hnisavými ranami je potrebné vždy myslieť hlavne na prevenciu. Hnis v rane predstavuje komplikáciu, ktorá si spravidla vyžaduje lekárske ošetrenie. Preto je vhodné myslieť na správne ošetrenie a starostlivosť o ranu, čím sa podporí jej dobré zahojenie. To platí nielen pri ranách vzniknutých pri bežnom poranení alebo úraze, ale napríklad aj pri pooperačných ranách. 

K tým najdôležitejším zásadám týkajúcich sa starostlivosti o ranu je udržiavanie rany v čistote. To znamená prvotnú dezinfekciu rany a jej okolia. Ak potrebujete v priebehu procesu hojenia ranu umyť, vždy myslite na čisté ruky. Vhodné je použiť antibakteriálne mydlo. Ranu opláchnite vodou a jemne osušte sterilným materiálom. Následne znova dezinfikujte.  

Kým malé rany v čistom prostredí netreba prekrývať, v prípade väčších a hlbších rán sa odporúča špeciálne krytie. Odporúča sa takzvané vlhké hojenie, pri ktorom sa rana zakryje vlhkým krytím, resp. krytím na hojenie vo vlhkom prostredí. Takéto krytie možno zakúpiť bežne v lekárni. Vlhké krytie podporuje dobrú granuláciu aj epitelizáciu rany, teda zrýchľuje hojenie. 

Zároveň takéto krytie odvádza exsudát (zápalový výpotok) a ranu chráni pred vysychaním aj nežiaducimi vonkajšími vplyvmi. Tento spôsob ošetrenia rán sa odporúča pri hlbších aj chronických ranách, zle sa hojacich ranách a tiež mokvajúcich a infikovaných ranách. 

Pri menších hnisavých ranách a zapálených ložiskách sa odporúča aj gáfrová masť s ichtamolom. Zakúpiť sa dá v každej lekárni bez predpisu. Má protizápalový účinok. Masť používajte podľa návodu v priloženom príbalovom letáčiku. 

Odporúčame: Je zvýšená teplota po očkovaní normálna? Vieme, či je potrebné znižovať ju liekmi

Bylinky na podporu hojenia rany

V rámci tradičnej medicíny sa na ošetrenie rán používa viacero byliniek. Môžu poslúžiť hlavne ako podporný prostriedok na prečistenie rán. Mnohé z bylín majú protizápalové aj antimikrobiálne účinky, pričom môžu podporiť proces hojenia rany. Využívať ich možno formou mastí alebo aj obkladov. 

Pri zle sa hojacich a hnisavých ranách menšieho rozsahu tradičná medicína odporúča napríklad kostihoj lekársky, ktorý pôsobí protizápalovo a podporuje regeneráciu tkanív. Ranu možno premývať aj odvarom z rumančeka, respektíve harmančeka. Blahodarný vplyv na pokožku má aj rebríček, nechtík, arnika horská či čiernohlávok obyčajný. Na zle sa hojace rany ľudové liečiteľstvo používa aj listy lopúcha formou obkladov. 

Kedy neodkladať návštevu lekára?

Hnis v rane neradno podceňovať. Menšiu infekciu v drobnej rane môže niekedy zvládnuť aj domáce ošetrenie, no vždy je najlepšie konzultovať problém s lekárom. V prípade rozsiahlejšej rany so znakmi závažnej infekcie, teda pri vytekaní hustého hnisu vo veľkom množstve, je vždy nevyhnutné ošetrenie lekárom! Pri vážnej infekcii dokonca môže byť potrebná aj celková antibiotická liečba. 

Netreba zabúdať na to, že infekcia vyvolaná rôznymi baktériami môže preniknúť do rôznej hĺbky kože a ďalších tkanív. Pri nepodaní správnej liečby sa môžu patogény dostať do krvného obehu a spôsobiť ďalšie závažné komplikácie, vrátane sepsy, čomu ľudovo hovoríme otrava krvi. Sepsa pritom môže predstavovať život ohrozujúci stav.

Preto zle sa hojace rany nikdy nepodceňujte. Počas hojenia ranu pravidelne kontrolujte a ak sa vám zdá, že sa jej stav vôbec nezlepšuje alebo sa naopak zhoršuje, navštívte lekára. Lekársku pomoc rozhodne vyhľadajte, ak:

  • z rany uniká veľké množstvo hustého žltého alebo zeleného hnisu,

  • rana nepríjemne zapácha,
  • rana je veľmi bolestivá a vôbec sa nehojí,
  • je pokožka okolo zle sa hojacej rany výrazne opuchnutá, začervenaná a horúca,
  • došlo k vzniku horúčky,
  • je v rane prítomné čierne tkanivo – môže ísť o nekrózu. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní