Antibiotiká a alkohol – dôvod, pre ktorý by sa nemali kombinovať

Objavenie antibiotík, čiže liekov ničiacich alebo spomaľujúcich rast mikroorganizmov, môžeme bez pochýb zaradiť medzi najvýznamnejšie míľniky v histórii medicíny. K ich objavu došlo pred menej ako 100 rokmi. V roku 1928 škótsky lekár Alexander Fleming objavil v plesni  Penicillium notatum penicilín, prvé využívané antibiotikum. 

Pred týmto objavom bolo obrovské množstvo infekcií smrteľných. Antibiotiká sa v medicíne využívajú dodnes. Pri chorobe sa ich užívaniu z času na čas nevyhne asi nikto. Uplatňujú sa však primárne len pri ochoreniach bakteriálneho pôvodu, na vírusové alebo plesňové infekcie sú určené iné liečivá. 

O antibiotikách, ich účinkoch a užívaní koluje množstvo tvrdení, nie vždy sú však pravdivé. Často napríklad počúvame, že antibiotiká sa nesmú kombinovať s alkoholom. Aká je pravda? Môže alkohol znížiť účinok antibiotík alebo spôsobiť nejaké závažné sprievodné ťažkosti? 

Odporúčame: ​Je zvýšená teplota po očkovaní normálna? Vieme, či je potrebné znižovať ju liekmi

antibiotiká

Zdroj: Depositphotos

Znižuje alkohol účinok antibiotík?

Často sa môžeme stretnúť s tvrdením, že alkohol sa neodporúča požívať pri antibiotickej liečbe, pretože môže znižovať účinok antibiotík. Avšak, v skutočnosti alkohol nijak výrazne efekt väčšiny predpisovaných antibiotík neznižuje. Antibiotiká sú lieky zamerané na ničenie choroboplodných zárodkov a ich kombinácia s alkoholom tejto funkcii prakticky nijak nebráni. 

Keďže požitý alkohol nebráni bežným antibiotikám robiť si svoju prácu, v tomto smere nie je ich kombinácia zvlášť problematická. Avšak, lekári vo všeobecnosti pri liečbe antibiotikami neodporúčajú alkohol piť až do ukončenia liečby (ideálne je počkať aj pár dní po ukončení užívania liekov), a to hneď z niekoľkých dôvodov. 

Prečo sa teda neodporúča kombinovať antibiotiká a alkohol?

Antibiotiká a alkohol sú nevhodnou kombináciou v prvom rade z tohto dôvodu, že alkohol môže pri užívaní antibiotík fungovať ako katalyzátor vedľajších účinkov. Alkohol aj antibiotiká majú mnohé vedľajšie účinky podobné a pri ich kombinácii je vyššia pravdepodobnosť ich výskytu, dokonca môže dôjsť k ich výskytu v intenzívnejšej miere. Objaviť sa môže:

  • zvýšená únava a spavosť,
  • žalúdočná nevoľnosť,
  • bolesti hlavy,
  • hnačky,
  • závraty. 

Ďalším dôvodom, prečo nekombinovať alkohol a antibiotiká je, že niektoré antibiotiká spomaľujú odbúravanie alkoholu. To môže viesť k nárastu koncentrácie medziproduktu pri odbúravaní alkoholu, ktorým je acetaldehyd, čo sa môže prejaviť závratmi, začervenaním v tvári, bolesťami hlavy aj dýchavičnosťou. 

Okrem toho môžeme spomenúť, že antibiotiká predstavujú záťaž pre pečeň a rovnako aj alkohol predstavuje záťaž pre pečeň. Z ich kombinovania naša pečeň rozhodne radosť nebude mať. A ešte môžeme spomenúť jeden dôvod, prečo pri antibiotickej liečbe nepožívať alkohol. V tomto prípade rolu nezohrávajú priamo antibiotiká, avšak to, že ich jedinec užíva, znamená, že bojuje s infekciou.

A pri liečbe infekcie môže alkohol predstavovať problém. Alkohol má negatívny vplyv na prirodzenú obranyschopnosť tela a funkciu imunitného systému, navyše môže brániť vstrebávaniu dôležitých živín, čo môže v konečnom dôsledku zbytočne komplikovať a predlžovať proces liečby. 

Ktoré antibiotiká rozhodne nezapíjať alkoholom?

Pri niektorých druhoch antibiotík môže kombinácia s alkoholom spôsobiť závažnejšie problémy. Vyslovene nevhodná je kombinácia alkoholu s antibiotikami Tinidazol, Metronidazol, Sulfamethoxazol alebo Trimethropim.

Kombinácia alkoholu s uvedenými antibiotikami môže spôsobiť závažnejšie zdravotné problémy, vrátane vážnej nevoľnosti až zvracania, hnačiek, návalov tepla, silných bolestí hlavy, zrýchleného tepu. Popíjanie alkoholu pri užívaní Tinidazolu môže spôsobiť aj nepravidelnosť srdcového tepu a bolesti žalúdka. Sulfamethoxazol v kombinácii s alkoholom môže poškodzovať pečeň. 

Odporúčame: 7 signálov, že vaše telo trpí na nedostatok bielkovín

alkohol a lieky

Zdroj: Depositphotos

Ak užívate antibiotiká, dodržujte tieto zásady:

  • antibiotiká užívajte presne podľa nariadení lekára,
  • podľa nariadení lekára užívajte antibiotikum nalačno alebo spolu s jedlom,
  • neznižujte ani nezvyšujte dennú dávku nastavenú lekárom,
  • dodržujte časové rozostupy medzi jednotlivými dávkami lieku,
  • doužívajte antibiotiká vždy do poslednej tabletky, liečbu neukončujte ani po vymiznutí príznakov,
  • antibiotikum vždy zapíjajte dostatkom čistej vody, niektoré tekutiny nie sú vhodné, napr. mliečne nápoje,
  • počas liečby antibiotikami užívajte aj probiotiká, ktoré podporia črevnú mikroflóru,
  • nenasadzujte si antibiotiká bez nariadenia lekára (napr. odložené antibiotiká z predošlej liečby),
  • v prípade výskytu vedľajších účinkov pri antibiotikách konzultujte problém s lekárom. 

Kombinácia alkoholu s ktorými liekmi môže byť nebezpečná?

Alkohol môže vytvárať problematickú kombináciu nielen s antibiotikami. Spolu s mnohými inými liekmi dokonca môže spôsobiť ešte závažnejšie zdravotné ťažkosti. V prvom rade je nevhodné požívať alkohol po užití lieku proti bolesti, respektíve po užití voľnopredajných nesteroidných protizápalových liekov. V závažných prípadoch táto kombinácia zvyšuje napríklad riziko žalúdočných vredov. 

Ešte rizikovejšie môže byť požívanie alkoholu pri užívaní silnejších liekov proti bolesti, ktoré sú na predpis od lekára. Neodporúča sa ani kombinácia alkoholu a antidepresív. Následkom môže byť spomalenie centrálneho nervového systému, ospalosť, zhoršená koordinácia a zhoršenie príznakov depresie. Alkoholu by sa mali vyhýbať aj mnohé ďalšie osoby, ktoré užívajú pravidelne lieky na chronické zdravotné problémy.

Alkohol si nerozumie s liekmi na cukrovku, vysoký tlak, vysoký cholesterol či problémy so štítnou žľazou. Čo sa antikoncepcie týka, alkohol neznižuje spravidla jej účinok, no lieky môžu mať vplyv na jeho vstrebávanie v tele. Ak dlhodobo užívate lieky na predpis, vždy sa informujte u lekára, do akej miery je vhodné alebo nevhodné požívať alkohol. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE