KVÍZ: Medicína a dôležité míľniky – kto objavil penicilín či krvné skupiny?

KVÍZ: Medicína a dôležité míľniky – kto objavil penicilín či krvné skupiny?

V súčasnej dobe sa v medicíne uplatňuje obrovské množstvo poznatkov týkajúcich sa diagnostiky, liečenia a prevencie chorôb a rôznorodých zdravotných problémov. Pri svojej činnosti využíva poznatky biomedicínskych vied, výskumov a zdravotníckych technológií. Súčasná medicína sa v mnohých smeroch nepodobá na terapeutické postupy a metódy, ktoré sa uplatňovali v histórii, no obrovské množstvo poznatkov, ktoré dnes medicína využíva, má počiatky práve v minulosti. Stovky a tisíce výskumov naprieč históriou, ale aj rozvoj nových a nových technológií, dali základ pre vznik medicíny, ako ju poznáme dnes. A hoci nie je všemocná, dokáže toho naozaj veľa. 

Poznáte dôležité míľniky?

V dnešnom kvíze sa však pozrieme práve do minulosti. Ako sme spomenuli vyššie, moderná medicína v mnohých smeroch ťaží práve z toho, čo bolo objavené a zistené v dávnych dobách. Poznáte slávne medicínske objavy a mená, ktoré sa za nimi skrývajú? Bezpochyby jedným z najvýznamnejších míľnikov v histórii medicíny je objav penicilínu, ktorý sa stal prvým využívaným antibiotikom v medicíne. Tento objav otvoril nové možnosti liečby dlhého radu infekčných ochorení. Toto antibiotikum bolo objavené, takpovediac, náhodou v plesni Penicillium notatum. 

K nemalému množstvu objavov došlo v podstate náhodou, a to napríklad počas toho, čo chemik, lekár alebo biológ skúmal niečo úplne iné. Za mnohými objavmi sa však skrývajú aj dlhé roky testov a výskumov. Do akej miery sa v dôležitých lekárskych míľnikoch v histórii ľudstva vyznáte vy? Mnohé z nich sú bežnou súčasťou učiva základných a stredných škôl. Koľko si toho zo školy pamätáte?

Skúste ďalší kvíz: Prvá pomoc pri krvácaní, infarkte či popálení – viete, čo robiť?

  • Kvíz: Míľniky v histórii medicíny

  • 1 / 10

Vyššie sme spomenuli prvé používané antibiotikum penicilín. Kto stojí za jeho objavom?

  • Karl Landsteiner
  • Alexander Fleming
  • Edward Jenner
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní