Nepríjemné kŕče v lýtkach: 5 zdravotných problémov, ktoré môžu signalizovať

Existuje mnoho zdravotných problémov, s ktorými má skúsenosť pravdepodobne väčšina z nás. Veď koho z času na čas nebolí hlava? Väčšina z nás si tiež minimálne raz zažila napríklad žalúdočné ťažkosti, boľavý chrbát, problémy so zaspávaním alebo vyprázdňovaním, alebo trebárs aj bežné prechladnutie. A čo nepríjemné kŕče v lýtkach?

Áno, kŕč v nohe obvykle netrvá dlho, no dokáže byť veľmi intenzívny a bolestivý. Kým niektorí tento nepríjemný stav zažili ledva párkrát, mnohých trápi aj častejšie. Objaviť sa môžu v pokoji, napríklad počas spánku, ale aj počas svalovej činnosti či po jej ukončení. Čo všetko sa môže skrývať za kŕčmi v lýtkach? Pozrieme sa na najčastejšie možné príčiny, ako aj na to, ako proti kŕčom zabojovať. 

1. Nedostatok alebo nadbytok pohybu

Za kŕčmi v lýtkach a nohách sa nemusí skrývať hneď nejaké ochorenie. Oveľa častejšie sa vyskytujú takzvané primárne kŕče, ktoré nemajú spojitosť so žiadnym ochorením. Vyskytujú sa obvykle sporadicky u rôznych skupín ľudí, pričom ich vznik môže podmieňovať viacero vnútorných a vonkajších faktorov. 

Veľmi často súvisí vznik kŕčov s mierou pohybovej aktivity. Môžu sa objaviť z dôvodu nedostatku pohybu, napríklad u ľudí so sedavým zamestnaním alebo prácou, v ktorej celý deň stoja. Zotrvávanie v jednej polohe, najmä pri sedení alebo ležaní, zhoršuje prekrvenie v nohách, respektíve obehový systém. 

Riziko je však naopak vyššie aj u osôb, ktoré sa venovali nadmernej fyzickej aktivite, vrátane športovcov. Kŕče tak môžu byť následkom únavy a preťaženia svalstva nôh. 

2. Nedostatok minerálov a vitamínov

Ak sa kŕče v lýtkach a nohách objavujú častejšie, je vhodné sa pozrieť na to, či telu náhodou nechýba nejaký minerál. Kŕče sú typickým sprievodným príznakom nedostatku horčíka, ktorý má vplyv na svalový tonus a činnosť svalov, taktiež nervovú činnosť a nervovo-svalový prenos vzruchov. Pri jeho nedostatku sa objavujú aj pocity slabosti, bolesti hlavy, búšenie srdca, nervozita či mravčenie v nohách.

Svalové kŕče však môžu poukazovať aj na nedostatok draslíka. Deficit tohto minerálu spôsobuje aj srdcové problémy, nadmernú únavu či celkovú svalovú slabosť. Okrem toho môžu kŕče v nohách poukazovať aj na nedostatok niektorých vitamínov skupiny B, a to napríklad vitamín B6, ktorý taktiež zabezpečuje správnu činnosť svalov. 

Odporúčame: ​Je zvýšená teplota po očkovaní normálna? Vieme, či je potrebné znižovať ju liekmi

kŕče v nohách v tehotenstve

Zdroj: Depositphotos

3. Tehotenstvo

Vyššie riziko vzniku (asi 7-krát väčšie) nepríjemných a bolestivých kŕčov v nohách vzniká spravidla aj u tehotných žien. Vplýva na to hneď niekoľko faktorov. V prvom rade rolu zohrávajú rôzne hormonálne zmeny v tele ženy. Okrem toho rastúca maternica s plodom tlačia na niektoré žily v panvovej oblasti, čo ovplyvňuje zhoršenú cirkuláciu krvi v nohách.

Taktiež zvýšená telesná hmotnosť predstavuje pre nohy celkovo väčšiu záťaž. Z uvedených dôvodov je u tehotných žien taktiež vyššie riziko rozvoja opuchov nôh či kŕčových žíl.

Riziko vzniku primárnych kŕčov môže ďalej zvyšovať:

  • vyšší vek (nad 50 rokov),
  • ženské pohlavie,
  • zvýšená konzumácia alkoholu,
  • dehydratácia,
  • horúce prostredie,
  • ploché nohy,
  • nadmerná únava,
  • kŕčové žily,
  • hnačky alebo zvracanie,
  • nadmerné potenie,
  • zdvíhanie a nosenie ťažkých bremien,
  • horúčka (hlavne u detí),
  • nadváha alebo obezita,
  • výskyt svalových kŕčov v rodine.

4. Neurologické ochorenia a iné choroby

V niektorých prípadoch môžu byť svalové kŕče skutočne príznakom ochorenia. Takéto kŕče označujeme za sekundárne. Pri sekundárnych kŕčoch je možné odhaliť presnú príčinu – sú sprievodných prejavom, respektíve následkom nejakého ochorenia pacienta. V takýchto prípadoch však bývajú obvykle prítomné aj ďalšie klinické príznaky, ktoré je potrebné sledovať.

Svalové kŕče môžu byť v prvom rade príznakom nejakého neurologického ochorenia alebo poškodenia. Môžu sa objavovať napríklad pri periférnej polyneuropatii, ALS, neuritíde (zápale nervov) i Parkinsonovej chorobe. Ďalej môžu byť sprievodným príznakom svalovej poruchy alebo celkového ochorenia, ako je diabetes, cirhóza pečene, porucha štítnej žľazy či obličková nedostatočnosť. 

5. Lieky

Ako posledné môžeme ešte spomenúť, že za svalovými kŕčmi v lýtkach môžu stáť aj lieky. Takýto vedľajší nežiaduci účinok môžu mať napríklad niektoré lieky na zníženie cholesterolu (statíny) či diuretiká (lieky na odvodnenie).

Rovnako môže ísť o lieky s obsahom raloxifénu (na prevenciu osteoporózy u žien v menopauze) alebo donepezilu (na liečbu konkrétnych typov demencie). Avšak, kŕče v lýtkach tiež môžu byť následkom užívania toxických a návykových látok. 

Prvá pomoc pri kŕči v lýtku

Pri výskyte kŕča v nohe je v prvom rade dôležité nepodľahnúť panike. Odporúča sa v rámci prvej pomoci zatiahnuť chodidlo v protismere kŕča. Pri kŕči priamo v lýtku je nápomocné vystretie nohy, teda natiahnutie postihnutého svalu a následné pritiahnutie špičky chodidla smerom k telu. Takto vydržte pár sekúnd alebo minút do odznenie kŕča. 

Ak je to možné, po odznení intenzívnej bolesti je najlepšie postaviť sa na nohy a pomaly sa poprechádzať. Skúsiť môžete chôdzu po pätách. Ak vás chytí kŕč pri športe, ihneď prestaňte s pohybom. Ak vás chytí kŕč pri šoférovaní, podľa možností čo najskôr odstavte vozidlo.  

Lýtko môže byť po svalovom kŕči ešte bolestivé. Odporúča sa horúca sprcha a masáž, niektorým však lepšie pomáha chladivý zábal. Použiť môžete voľnopredajné gély, krémy alebo masti s upokojujúcim účinkom. V prípade, že bolesť nohy po kŕči pretrváva, siahnuť môžete aj po nesteroidnom protizápalovom lieku, resp. klasickom voľnopredajnom lieku proti bolesti. 

Odporúčame: ​Nezabúdajte na lieky! Ktoré by mala obsahovať cestovná lekárnička?

príčiny kŕčov v nohách

Zdroj: Depositphotos

Tipy, ako zabojovať proti kŕčom v nohách:

  • skúste zvýšiť prísun horčíka v strave, jeho zdrojom sú banány, datle, figy, maliny, marhule, ananás, strukoviny, celozrnné potraviny, hnedá ryža,
  • do tela doplňte aj draslík, nájdete ho v zemiakoch, kuracom mäse, sušenom aj čerstvom ovocí, avokáde či paradajkách,
  • vhodné je zvýšiť aj príjem vitamínu B6, nachádza sa v mäse a vnútornostiach, vajciach, kvasniciach, strukovinách aj obilninách,
  • dostupné sú aj výživové doplnky zamerané na prevenciu svalových kŕčov, obvykle obsahujú mix minerálov a vitamínov, prípadne aj bylinných extraktov,
  • ak máte pocit ťažkých a boľavých nôh a bojíte sa vzniku kŕčov, skúste kúpeľ nôh s epsomskou soľou, nájdete ju v lekárni aj na internete, stačí ju rozpustiť vo vlažnej vode a dopriať si aspoň 20-minútový kúpeľ,
  • ak máte sedavé zamestnanie alebo nedostatok pohybu v živote, myslite na primeranú pohybovú aktivitu, ideálne každý deň, 
  • pri sedavom zamestnaní sa odporúča pravidelná prestávka, nezabudnite sa aspoň každú hodinu postaviť a trošku ponaťahovať svaly,
  • ak vás chytajú častejšie nočné kŕče, pred spánkom si nohy premasírujte a na chvíľu položte do zvýšenej polohy,
  • myslite na pravidelný pitný režim, dehydratácia zvyšuje riziko kŕčov,
  • pred cvičením a intenzívnejšou fyzickou aktivitou nezabúdajte na rozcvičku a zahriatie svalov. 

Kedy je čas navštíviť lekára?

V prípade, že vás trápia veľmi intenzívne svalové kŕče v lýtkach a nohách, a to pravidelne, určite tento stav neignorujte. Je vhodné zájsť za lekárom a problém konzultovať priamo s ním. Návštevu lekára neodkladajte, ak:

  • sa kŕče objavujú veľmi časti, napríklad aj trikrát za týždeň,
  • vám kŕče spôsobujú veľkú svalovú únavu a pretrvávajúce bolesti v nohách, čím vás obmedzujú v bežnom živote,
  • svalový kŕč trvá niekoľko desiatok minút a neustupuje napriek rôznym opatreniam,
  • sa v mieste výskytu kŕčov objavilo začervenanie alebo opuchy,
  • máte podozrenie, že kŕče sú vedľajším účinkom liekov, ktoré vám lekár predpísal,
  • sa kŕče objavili po kontakte s jedovatými alebo potenciálne infikovanými látkami či ťažkými kovmi.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE