Horčičné semienka – aké sú ich účinky a spôsoby využitia?

Horčičné semienka – aké sú ich účinky a spôsoby využitia?

Horčica u nás patrí pravdepodobne k najobľúbenejším pochutinám spolu s kečupom či tatárskou omáčkou. Viete však, z čoho sa vyrába? Hlavnou ingredienciou sú horčičné semienka, ktoré sa získavajú z rastlín z rodu horčica (latinsky Sinapis) z čeľade kapustovité. Poznáme mnoho druhov horčíc, napríklad horčicu bielu či horčicu roľnú. Semená týchto rastlín sa vzhľadom ku konkrétnemu druhu, ale aj odrody a kultivaru môžu vzhľadom líšiť. Niektoré sú drobnučké, iné väčšie, ich farba môže byť biela, žltá, hnedastá i takmer čierna.

Použitím konkrétnych semien, ich odlišným spracovaním (napr. mletím najemno alebo nahrubo) a pridaním iných ingrediencií následne získame rôzne druhy horčice, ako je plnotučná, kremžská, dijonská a mnohé ďalšie. Z horčičných semien sa však ani zďaleka nevyrába len horčica. Bežne ich celé i mleté zoženieme v obchode medzi koreninami. Aké majú účinky a ako ich využiť nielen v kuchyni?

Odporúčame: Ako využiť citrusové šupky? Tieto nápady vás nadchnú!

účinky horčičných semien

Zdroj: Shutterstock®

Zloženie horčičných semienok

Hoci sú horčičné semienka malé, nájdeme v nich nemalé množstvo rôznorodých živín a telu prospešných látok. V prvom rade ukrývajú mnohé rastlinné zlúčeniny, ako sú napríklad izotiokyanáty, u ktorých sa predpokladá schopnosť posilňovať obranu organizmu proti niektorým typom rakoviny. V semenách nájdeme i takzvaný sinigrín, ktorý je nepriamo zodpovedný za pálivú a ostrú chuť nielen týchto semien, ale aj mnohých iných plodín, napr. koreňa wasabi. Semená tiež obsahujú viaceré látky s antioxidačným pôsobením. 

Ďalej vo väčšom či menšom množstve nájdeme v horčičných semenách:

  • bielkoviny,

  • tuky (najmä omega-3 a omega-6 mastné kyseliny),
  • zložené sacharidy a vlákninu,
  • viaceré vitamíny skupiny B (napr. niacín a pyridoxín),
  • vitamíny C aj K,
  • cholín,
  • železo, horčík, vápnik, draslík a ďalšie.

Aké majú horčičné semienka účinky?

Horčičné semienka sa vskutku oplatí využívať, majú totiž rôznorodé účinky pri vonkajšom i vnútornom použití. V prvom rade sú vítané v kuchyni pri varení, ich konzumácia má totiž priaznivý vplyv na naše zdravie. Horčičné semienka sú veľmi prospešné najmä pre trávenie. Podporujú tvorbu žalúdočných štiav, vylučovanie žlče i pohyby čriev. Pôsobia protizápalovo, takže napomáhajú tlmiť zápaly v tele či na pokožke.

Osožné sú aj pre dýchací trakt. Môžu byť nápomocné pri liečbe dýchacích ťažkostí, hlienoch, kašli i zápaloch v hrdle. Majú hrejivý účinok, podporujú vyprázdnenie hlienov a upokojujú boľavé hrdlo. Pri zápaloch v ústnej dutine ich stačí pomleté zmiešať s vodou a pravidelne kloktať. Horčičné semená majú ďalej pozitívny vplyv na cievy a srdce, hladinu cholesterolu aj krvného tlaku, kosti, kožu, nechty i vlasy. Nápomocné môžu byť pri problémoch s boľavými kĺbmi. 

Horčičné semienka v kuchyni

Ako sme spomenuli, existuje mnoho spôsobov využitia horčičných semien. Miesto si v prvom rade nájdu v kuchyni. Ich pikantná a ostrá chuť dokáže ozvláštniť mnohé pokrmy. U nás nie je používanie horčičných semien pri varení také časté, ale napríklad smerom na východ ide u bežnú ingredienciu, respektíve koreninu. Horčičné semienka sú skvelé na prípravu marinád a omáčok či ochutenie mäsa i rýb. Používať ich je možné i celé, pokojne ich však pred použitím podrvte, napr. v mažiari. 

Uplatnenie však nájdu aj pri zaváraní. Hodia do nakladaných uhoriek, húb, čalamády, baraních rohov aj inej rôznorodej zeleniny. Vyskúšať tiež môžete nakličovanie semien horčice. Naklíčená horčica je veľmi chutná a plná prospešných enzýmov, minerálov i vitamínov. Posypať ňou môžete zeleninový šalát, nátierku na pečive a prakticky akýkoľvek pokrm. 

Odporúčame: Kakaové maslo a jeho použitie – poznáte jeho jedinečné vlastnosti?

použitie horčičných semien

Zdroj: Shutterstock®

Horčičné semienka na boľavé kĺby

Horčičné semienka sú dobrým pomocníkom pri boľavých či stuhnutých kĺboch. V rámci tradičnej medicíny sa uplatňujú napríklad na tlmenie nepríjemných reumatických ťažkostí. V tomto prípade je možné pripraviť si zábal z horčičných semien. Približne 50 g semienok, čisto tmavých alebo v kombinácii so žltými, podrvíme a premiešame s troškou horúcej vody tak, aby vznikla hustejšia zmes, ktorá nebude tiecť. Túto zmes natrieme na boľavé či stuhnuté miesto, obviažeme gázou a necháme pôsobiť aspoň 20 až 30 minút. Podľa potreby opakujeme každý druhý deň. 

Horčičné semienka na vlasy

Máme pre vás aj tip, ako využiť horčičné semená zvonka pre svoju krásu. Blahodarný vplyv majú totižto aj na vlasy. Vyrobiť si z nich môžete napríklad aj domácu masku, ktorá podporí prekrvenie pokožky hlavy a vďaka tomu aj zdravý a rýchly rast vlasov. 

Ingrediencie:

  • 2 PL horčičných semien

  • 2 ČL kryštálového cukru
  • 2 PL oleja (napr. olivového)
  • 5 PL horúcej vody
  • štipka škorice

Postup: Horčičné semienka podrvíme a pridáme k nim všetky vyššie uvedené ingrediencie. Poriadne premiešame, kým nám nevznikne jednotná zmes. Následne masku aplikujeme od korienkov ku končekom, čiže po celej dĺžke vlasov. Vlasy zabalíme do fólie alebo igelitového vrecka a taktiež do uteráka. Necháme pôsobiť pol hodinu, počas ktorej môžeme na pokožke hlavy cítiť príjemné teplo. Nakoniec vlasy umyjeme obvyklým spôsobom. 

Horčičné semienka v záhrade

Nakoniec máme pre vás ešte tipy na využitie horčičných semienok v záhrade. Ak vás trápia slimáky, ktoré si pochutnávajú na vašich jahodách, paradajkách či inej úrode, podrvte horčičné semená a nasypte ich do okolia rastlín. Vďaka tomuto jednoduchému triku škodcov rozhodne odoženiete. 

Ak vás však trápia iné škodce, napríklad pásavka zemiaková, piliarka či obaľovač jablčný, skúste postrek z horčičných semien. Približne 2 PL horčicového prášku (z pomletých horčičných semien) nasypeme do väčšieho vedra vody a pridáme 100 ml klasického octu a 40 g nastrúhaného dechtového mydla. Premiešame a aplikujeme formou postreku. 

Odporúčame: Liečivé rastliny a ich spracovanie: Čo je zápar, macerát či tinktúra?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní