Ľaničníkový olej a jeho účinky – ako ho využiť i mimo kuchyne?

Ľaničníkový olej a jeho účinky – ako ho využiť i mimo kuchyne?

    • Zdieľaj:
  • 0

Z mnohých rastlín, ktoré v prírode nájdeme, respektíve ktoré človek priamo pestuje, sa pripravujú cenné oleje, spravidla lisovaním ich semien. Podobne je tomu tak i v prípade ľaničníka siateho (latinsky Camelina sativa). Táto jednoročná rastlina z čeľade kapustovité je tiež často ľudovo prezývaná diví či sibírsky ľan. Jej domovinu možno hľadať v oblastiach, ako je juhovýchod Európy, severozápadné územia Afriky či Predná Ázia. Už dávno sa však rozšírila až na Sibír a do Číny, pestovaná je naprieč celou Európu a dokonca nie je ničím výnimočným ani v Severnej a Južnej Amerike (napríklad v Argentíne).

Ľaničník siaty dorastá do výšky okolo 60 až 120 cm a na pohľad by ste si ho pokojne mohli pomýliť s repkou olejnou. Vysoké a často riedko chlpaté stonky sú od mája do júna posiate drobnými žltými kvietkami. Rastlina je však cenená a pestovaná predovšetkým pre svoje asi 2 mm dlhé semená hrdzavej alebo červenohnedej farby. Z nich sa pripravuje ľaničníkový olej, ktorý našiel rôznorodé uplatnenie. Používa sa v potravinárstve, kozmetike, ale aj na technické účely, pri výrobe bionafty či farieb. 

Odporúčame: Jojobový olej a jeho použitie: Ako sa postará o pleť či vlasy?

Camelina sativa

Zdroj: Shutterstock®

Zloženie ľaničníkového oleja

Ľaničníkový olej bol najmä v minulosti v Európe bežne využívaný v kuchyni, postupne však laničník nahradili iné rastliny s olejnatými semenami, ako je napríklad repka alebo slnečnica. Olej zo semien ľaničníka je však bohatý na mnohé cenné živiny a látky, preto sa mu oplatí venovať pozornosť. Keďže ide o olej, je pochopiteľné, že zloženie tvoria primárne tuky. Z veľkej časti (cez 90 %) je však ľaničníkový olej tvorený zdravými tukmi, a to nenasýtenými mastnými kyselinami. Len malé množstvo (niečo málo cez 8 %) tvoria nasýtené tuky, ktoré by v našom jedálničku rozhodne nemali dominovať. 

Spomedzi cenných nenasýtených kyselín tvoria značnú časť omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, a to v dobrom pomere, keďže olej vo vyššom množstve obsahuje práve omega-3 MK. Hoci sú omega-6 MK pre nás dôležité, ich nadbytok na úkor omega-3 MK sa spája s vyšším rizikom výskytu niektorých zdravotných problémov (napr. cievnych ochorení, zápalových procesov). Okrem tukov, ktoré sú potrebné pre vstrebávanie viacerých vitamínov, činnosť nervového systému, stavbu niektorých hormónov či zdravie kože, nájdeme v ľaničníkovom oleji aj vitamín E známy svojím antioxidačným účinkom. 

Ľaničníkový olej a jeho účinky

Ľaničníkový olej je možné používať zvonka i zvnútra. Typický je svojou zlatožltou farbou, pomerne intenzívnou vôňou a príjemnou chuťou s pikantným podtónom. Kvalitné oleje sú zo semien ľaničníka siateho vždy listované za studena. Táto šetrná metóda prípravy zabezpečuje uchovanie vysokého podielu cenných látok v oleji. Pri vnútornom použití má olej priaznivý vplyv napríklad na kardiovaskulárny, respektíve srdcovo-cievny systém, no rovnako dokáže podporiť výživu kože a vlasov. Zvonka je rovnako skvelý na ošetrenie pokožky, vlasov i nechtov.

Ľaničníkovému oleju sú vďaka jeho zloženiu pripisované nasledujúce účinky:

  • vďaka obsahu látok s antioxidačným pôsobením chráni bunky pred voľnými radikálmi,

  • zabezpečuje vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E a K),
  • má priaznivý vplyv na metabolizmus tukov,
  • má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi aj tlak,
  • blahodarne pôsobí na pevnosť a pružnosť ciev, 
  • prispieva k znižovaniu rizika srdcovo-cievnych ochorení (napr. aterosklerózy),
  • má priaznivý vplyv na imunitný systém,
  • kožu zvnútra vyživuje, zvonka zmäkčuje a podporuje jej pružnosť,
  • ošetruje suché, lámavé a poškodené vlasy,
  • podporuje spevnenie nechtov.

Odporúčame: Poznáte najzdravšie obilniny? Pridajte do stravy túto TOP sedmičku!

použitie laničníkového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Ľaničníkový olej v kuchyni

Pre podporu zdravia je možné ľaničníkový olej využiť v kuchyni. Uplatnenie však nájde predovšetkým v studenej kuchyni, nie je totižto vhodný na vysmážanie či grilovanie. Keďže pri vysokých teplotách sa, podobne ako iné za studena lisované oleje, môže znehodnocovať, odporúča sa jeho použitie za studena, prípadne len na miernejšiu tepelnú úpravu pri nižšej teplote. Ľaničníkový olej je skvelý na dochutenie cestovinových alebo zeleninových šalátov, omáčok, nátierok či polievok. 

Skúste ho skombinovať napríklad s balzamikovým octom, prípadne obľúbenými bylinkami a výborná zálievka na šalát je na svete. Pre podporu zdravia a doplnenie zdravých tukov či vitamínu E je však možné laničníkový olej pravidelne užívať po lyžičkách ako doplnok stravy. Obvykle sa odporúča 1 ČL oleja ráno, prípadne i večer. Ak vám olej samotný nie je pochuti, je ho možné pridať napríklad do smoothie nápoja, raňajkovej kaše, jogurtu, tvarohu a podobne. Keďže je olej citlivý na oxidáciu, vhodné je ho skladovať dobre uzatvorený na chladnom a tmavom mieste alebo rovno v chladničke, a to cca 6 až 8 mesiacov od otvorenia. 

Použitie ľaničníkového oleja pre krásu

Ako sme spomenuli vyššie, ľaničníkový olej si našiel uplatnenie i v kozmetike. Môžeme ho nájsť ako jednu z ingrediencií v pleťových aj telových kozmetických produktoch, vlasových prípravkoch, balzamoch na pery, mydlách a podobne. Čistý olej je možné doma používať na ošetrenie pleti, pokožky tela, vlasov i nechtov.

PLEŤ A POKOŽKA TELA – olej pomáha suchej pleti, ale aj zrelej, citlivej či detskej. Do pokožky sa rýchlo vstrebáva a nezanecháva na nej pocit mastnoty. Pomáha odstraňovať jemnejšie vrásky a rozšírené póry, rozjasňuje pleť.

  • Použitie: Malým množstvom oleja podľa potreby ošetrujeme starnúcu pleť, suché miesta na pokožke, jazvy, prípadne aj pokožku postihnutú kožným ochorením (napr. ekzémom). Stačí len pár kvapiek oleja, olej z pleti nezmývame. 

VLASY – olej pomôže suchým vlasom a štiepiacim sa končekom. Je vhodný na ošetrenie podráždenej vlasovej pokožky. Vlasy vyživuje a dodáva im zdravý lesk. Jemné vlasy chráni, veľmi husté vlasy pomáha zmäkčovať. 

  • Použitie: Pri problémoch so suchou pokožkou hlavy môžeme malé množstvo votrieť ku korienkom vlasov, premasírovať a nechať pôsobiť asi 30 minút. Následne vlasy umyjeme obvyklým spôsobom. Pri problémoch so štiepiacimi sa končekmi zase malým množstvom oleja ošetrujeme konce vlasov, následne nezmývame. Olej je tiež možné pridať priamo do masky, kondicionéra či šampónu. 

NECHTY – olej zabezpečí krajšie a zdravšie nechty. Vyskúšať ho môžete najmä v prípade, ak vás trápia lámajúce a krehké nechty alebo suchá kožtička v ich okolí. 

  • Použitie: Olej niekoľkokrát týždenne v malom množstve aplikujeme na nechty a premasírujeme celé nechtové lôžko i s okolitou kožtičkou.

Odporúčame: TOP 5 dôvodov, prečo jesť pomaranče: Sú šťavnaté a plné zdravia!


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Čo je miso pasta? Zisti, prečo a ako ju využiť vo svojej kuchyni
RECEPTY

Čo je miso pasta? Zisti, prečo a ako ju využiť vo svojej kuchyni

  • 0
  • 07.04.2022
Vegetariánske maki sushi – ako na ázijskú pochúťku v pohodlí domova?
RECEPTY

Vegetariánske maki sushi – ako na ázijskú pochúťku v pohodlí domova?

  • 0
  • 16.05.2022
Recept na tvarohové guľky – lahodné a len z 3 surovín!
RECEPTY

Recept na tvarohové guľky – lahodné a len z 3 surovín!

  • 0
  • 23.05.2022