3 rady pre komfortný jarný beh: Obujte si tenisky a vybehnite von

3 rady pre komfortný jarný beh: Obujte si tenisky a vybehnite von
  • 09.04.2022
  • Angelika Kutišová

Rozmýšľate, že tento rok už naozaj vyskúšate beh? A práve teraz, keď prichádza jar, nad tým premýšľate čoraz častejšie? Ak by ste chceli vyskúšať behanie, naozaj je toto nevhodnejšie obdobie. Netreba riešiť bežeckú výbavu, lebo postačia jedny tenisky a legíny s tričkom. Na jar sa s prebúdzajúcou prírodou prebúdzajú aj naše ľudské potreby spraviť so sebou niečo nové, niečo zdravé. Zvliecť zimnú, vyschnutú a ťažkú kožu ako had a rozkvitnúť ako prvé jarné snežienky. Jar nie je iba znovuzrodenie prírody, ale aj človeka. Akosi prirodzene túžime po zmene, po slnku, po pohybe, po ľahších zdravších jedlách, po rozprúdení krvi a života v sebe. 

Beh je šport, ktorý sme na telesnej výchove väčšinou nemali radi, pretože sme museli behať tisícpäťstovky a dvanásťminútovky na čas. No teraz si sami vyberieme koľko, ako rýchlo a dlho, kedy a kde. Beh je možnosť začať ráno s aktívnou energiou alebo vyventilovať hlavu po ťažkom dni.

1. Vyberte si také prostredie na beh, kde budete v pohode

Vyberte si také miesto na beh, kde sa budete cítiť komfortne a v pohode. Berme to tak, že iba začínate behať a nemusí o tom nikto vedieť, ak to nechcete. Mnoho ľudí má problém práve s tým, že sa hanbia pred okolím. Hanbia sa, že možno nemajú dokonalý bežecký štýl a že občas prejdú do chôdze. Niektorí sa necítia komfortne ani preto, že nemajú posledný model bežeckej výbavy. Vedzte, že žiaden „bežec od srdca" by vám nikdy nič nepovedal v zlom. Ak by vás aj oslovil, bolo by to preto, lebo si všimol napríklad výrazne zlé držanie tela a poradil by vám, ako ho upraviť. Každý, kto by vám kritizoval vašu snahu rozbehnúť sa, je hlboko pod vami. Lebo sa ani len nesnaží o to, o čo vy!

Každá snaha urobiť krok v prospech športovaniu je obdivuhodná a nezaplatiteľná. Buďte na seba hrdí, že sa na to dáte a vytrvajte. Pre beh je dobrým výberom akékoľvek prostredie. Nech je to cesta medzi panelákmi, kolečko okolo dediny, chodníky, školské tartanové ihrisko, lesy s kopcami aj bez kopcov, polia, lúky alebo profesionálne verejné bežecké dráhy. Niektoré povrchy sú na beh ľahšie a niektoré ťažšie. Ak začínate, vyberte si menej náročný terén. Na cestách a chodníkoch dbajte o bezpečnosť a choďte behať v čase, keď nie je veľká premávka. Lúky a polia majú ideálny povrch, pokiaľ nie je čerstvo po daždi a na tenisky sa vám nenalepia kilogramy blata. Lesy s kopcami sú náročnejšie na dych, ale aj techniku behu. Rátajte s tým, že budete aj chodiť, nielen behať a pri zbehoch si dávajte mimoriadny pozor. Nenechajte sa odradiť, ak to nepôjde podľa vašich predstáv. Nemajte očakávania, pretože beh je vždy iný a závisí od mnohých faktorov. Váš beh ovplyvňuje okrem vašej aktuálnej kondície aj to, aký ste mali deň, čo, koľko a kedy ste jedli naposledy, koľko a akých tekutín ste vypili. Pri ženách je výkonnosť ovplyvnená aj menštruačným cyklom a jeho fázami. Každý beh je iný. 

Odporúčame aj: Indiánsky beh: Skvelá kombinácia chôdze a behu

jarný beh

Zdroj: Shutterstock®

2. Jedlo a rozcvička pred behom i po ňom

Beh je úžasný vo svojej jednoduchosti. Nepotrebujete takmer žiadnu prípravu a športové potreby, treba dbať len na niekoľko drobností.

Napríklad taká rozcvička. Rozcvička sa zdá byť strašne otravná, no ak idete behať rovno z postele alebo z kancelárskej stoličky po 8-12 hodinách sedenia, oplatí sa jej venovať niekoľko minút. Pred behom, si spravte pár cvikov z tzv. dynamickej rozcvičky. Znamená to  rozpohybovanie kĺbov bez naťahovania sa. Vhodné sú opatrné krúživé pohyby od hlavy cez ramená, horné končatiny, trup, panvu, dolné končatiny až po členky. Po takejto rozcvičke je možné ísť behať voľný beh. Samozrejme, ak chcete ísť behať tempový alebo intervalový beh, je potrebné ako rozcvičku zaradiť aj ľahký beh a bežeckú abecedu. Tú však bežne začiatočníci ešte naozaj nepotrebujú. Po behu si doprajte pár minút statického strečingu. Nemusíte ho robiť hneď po behu, platí aj keď sa ponaťahujete aj po hodinách. Výhodou strečingu hneď po behu je, že máte zahriaté a uvoľnené svaly. Nikdy však nerobte strečing po náročnom tréningu, keď cítite, že ste stuhnutí a stiahnutí. 

Ďalšie drobnosti, ktorým sa oplatí venovať pozornosť!

Dbajte na dostatočný prísun vody aj počas dňa, nielen tesne pred behom. Rovnako je to aj s jedlom. Ak viete, že chcete ísť behať, plánujte si svoje jedlo vopred, aby vám počas behu nebolo ťažko. Pred bežným voľným behom stačí dodržiavať zásadu behať až cca 2-3 hodiny po hlavnom jedle. Záleží od konzistencie a množstva. Mäsové a tučné jedlá trávi naše telo pomalšie, tam si nechajte rezervu viac času. Pozor, za tučné jedlo sa môže považovať aj vegetariánske jedlo plné smotany, olivového oleja alebo masla. Možno pocítite viac energie po sacharidovom jedle a ťažšie sa vám pobeží po hustej smotanovej fazuľovej polievke, hoci je to iba polievka. Po behu si doprajte sacharidy, aj bielkoviny, ideálne do hodiny po výkone, aby jedlo telo mohlo využiť na regeneráciu a doplnenie zásob energie, ktoré budete potrebovať na šport na druhý deň.

Pozri aj: Benefity behu, ktoré vás zaručene nakopnú! Toto všetko beh pozitívne ovplyvní!

beh na jar

Zdroj: Shutterstock®

3. Nech je beh vašim oddychom

Už vás nikto neznámkuje. Už sa nikomu nemusíte spovedať, prečo ste ten beh zabehli tak, ako ste ho zabehli a či ste mohli viac, alebo menej, lepšie alebo rýchlejšie. Už nikdy viac nikomu inému, než sebe. Beháte len a len pre seba. Preto behajte tak, ako chcete vy, ako vám ten beh dobre padne. Vy sa rozhodnete, či a kedy pôjdete mimo komfortnej zóny. Beh je zábava. A keď chcete, bude vašim športom, oddychom i relaxom, vetraním hlavy po ťažkom dni. Behajte tak, aby vám bral toľko energie, koľko vy chcete. Aby vám beh dodával silu, energiu a dobrý pocit. Vlastne beh je toto všetko v jednom. Raz je to oddych a zábava, inokedy je to zase prekonávanie sa a posúvanie vlastných hraníc.

No jedno platí vždy. Tak ako sa v stravovaní odporúča striedmosť a pestrosť, rovnako to platí aj pre beh. Vzdialenosti treba vždy pridávať, ale aj uberať, aj v rámci týždňa. Nie je správne povedať si, že budem behať každý druhý deň 10 km. Dajte si raz rýchlejšie 4 kilometre a inokedy striedavé tempo na 8 kilometroch. A potom zase 11 veľmi pomalých kilometrov. Keď si dáte do tela, tak si následne doprajte aj oddych. Veď aj ten môže byť aktívny alebo pasívny. Nezabúdajte, že až polovica úspechu pri akomkoľvek športe je dostatočný oddych a regenerácia.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní