Áno, väčšina ľudí má skôr presne opačný problém. Odolávať svojim chutiam a nezjesť všetko, čo naše oči zazrú, je niekedy ťažké. No mnohí dozaista zažili aj obdobie, v ktorom do úst nedokázali vložiť ani sústo. Dôvody nechutenstva bývajú rôznorodé.
V prvom rade ide o príznak mnohých ochorení. Nechuť do jedla je úplne bežná pri tráviacich ťažkostiach, napríklad bolesti žalúdka a podobne. Rovnako sa tento jav vyskytuje pri poruchách príjmu potravy, onkologických ochoreniach, horúčke či problémoch s pečeňou. Veľký podiel na strate chuti do jedla však môže mať jednoducho len stres.
Nechutenstvo sa veľmi často vyskytuje u detí, tehotných žien či starších jedincov. Ako však navrátiť chuť do jedla? Výbornými pomocníkmi môžu byť rozličné bylinky. Samozrejme, pri ich užívaní je potrebné dávať pozor na odporúčané dávkovanie a rovnako to, pre ktoré skupiny ľudí sú vhodné či naopak nevhodné. A teraz sa spolu s nami pozrite, ktoré bylinky na nechutenstvo sú tie najlepšie.
Rebríček obyčajný
Ako prvý spomenieme veľmi známy a na našom území značne rozšírení rebríček obyčajný, ktorému sa ľudovo hovorí aj myší chvostík. Túto trvácu bylinu s bielymi až jemne ružovkastými drobnými kvietkami usporiadanými do koncových súkvetí nájdete takmer všade.
Rastie ako burina v okolí obydlí, na záhrade, lúkach aj poliach či pri cestách. Na prípravu záparu vám postačia 2 malé lyžičky sušenej vňate na pohár vriacej vody. Doba lúhovania je 7 až 9 minút. Tento čaj si môžete dopriať pri nechutenstve, tráviacich problémoch či pri menštruačných ťažkostiach.
Odporúčame: TOP zaujímavosti o ľudskej pečeni: Dokáže nám dorásť?!
Palina pravá
Ďalšou bylinkou, ktorá výrazne podporuje chuť do jedla, je aj palina pravá. Obsahuje triesloviny, flavonoidy aj silice, má antiseptické účinky a podporuje tvorbu žalúdočných štiav. Prispieva k správnemu tráveniu aj činnosti žlčníka či pečene.
Napomáha eliminovať plynatosť a nadúvanie a dokonca účinne prečisťuje hrubé črevo. Na prípravu palinového čaju vám postačí 1 lyžička sušenej drogy. Nápoj nechajte lúhovať okolo 10 minút. Palinu sa odporúča vkuse používať maximálne dva týždne.
Pozri aj: Ako sa prejavuje salmonelóza? Toto sú dôležité fakty, ktoré treba vedieť!
Pamajorán obyčajný
Poznáte pamajorán obyčajný? Áno, túto bylinku pod názvom oregano využívame v kuchyni ako korenie. Možno ste však nevedeli o tom, že sušená vňať tejto aromatickej rastliny predstavuje silný prírodný liek na mnohé neduhy. Prispieva nielen k chuti do jedla, ale upokojuje tiež podráždený žalúdok.
Okrem toho má však blahodarný vplyv aj na dýchacie ústrojenstvo. Bojuje proti kašľu i hlienom. Jednu až dve polievkové lyžice sušeného pamajoránu zalejte približne 400 ml vriacej vody a nechajte lúhovať okolo 20 minút. Nápoj sceďte a pri ťažkostiach ho popíjate počas celého dňa.
Benedikt lekársky
Benedikt lekársky z čeľade astrovité dokáže napohľad zaujať najmä krásnym žltým kvetom, ktorý pripomína kvet bodliaka. Domovinou tejto rastliny je najmä územie Stredomoria či Malej Ázie aj Kaukazu. Darí sa jej v subtropických a morských oblastiach.
Na liečebné účely sa zberá najmä vňať v letných mesiacoch. Benediktový čaj na liečbu nechutenstva si pripravíte z 1 lyžičky sušenej drogy a 2,5 dcl vriacej vody. Nápoj je potrebné nechať lúhovať aspoň 10 minút. Pri ťažkostiach si ho doprajte 2 až 3 razy denne. Tento zápar však môžete používať aj zvonka na ošetrenie rán a kožných ochorení.
Bazalka pravá
Nakoniec nemôžeme zabudnúť ešte na bylinku, ktorú si možno aj vy pestujete doma na kuchynskom okne či v záhrade, a tou je bazalka pravá. Výluh z listov bazalky je pritom v obmedzenom množstve vhodný aj pre tehotné ženy. Môže pomôcť nielen vrátiť chuť do jedla, ale aj eliminovať plynatosť a celkovo podporiť proces trávenia.
Ľudová medicína tiež spomína jeho pozitívny vplyv na tvorbu mlieka. Bazalkový čaj má dokonca i upokojujúce účinky. Pripravíte si ho tak, že 1 čajovú lyžičku sušenej drogy zalejte 2 dcl vriacej vody a necháte lúhovať 10 minút. Po scedení ešte teplé vypite.
Bylinná zmes na podporu chuti do jedla
Suroviny:
-
1 diel vňate rebríčka
-
1 diel saturejky
- 1 diel horca
- 1 diel paliny
- 1 diel pamajoránu
- 1 diel vňate ľubovníka
Postup: Uvedené bylinky zmiešame v rovnakom pomere. Čaj pripravíme z 1 ČL zmesi na 250 ml vriacej vody. Necháme lúhovať 10 minút. Až do ústupu ťažkostí podávame trikrát denne.
Aktualizovaný článok: 31.7.2023