Poznáte TOP účinky kyslej kapusty? 5 dôvodov, prečo jej povedať áno!

Poznáte TOP účinky kyslej kapusty? 5 dôvodov, prečo jej povedať áno!

Kapustu môžeme zaradiť medzi najlepšie a najzdravšie jesenné potraviny, ktoré by sa na našich tanieroch mali objavovať pravidelne. Mnohé benefity ponúka čerstvá aj kvasená kapusta, taktiež biela či červená kapusta. Napríklad práve hlávková kapusta červenej až fialkovej farby vo svojom zložení ukrýva cenné antokyány, čo sú pigmetny, ktoré sú charakteristické protirakovinovými aj protizápalovými vlastnosťami. Hlavne počas sychravých dní a chrípkových období by sme to mali vyskúšať aj s kyslou kapustou, ktorá má priaznivý vplyv na imunitu a má i ďalšie účinky. Zistite o nej niečo viac v nasledujúcom článku!

Je bohatá na mnohé dôležité látky

Kyslá kapusta je nesmierne výživnou potravinou, pričom nášmu telu dokáže doplniť množstvo nenahraditeľných látok. Je zdrojom bielkovín, taktiež obsahuje sacharidy. Je však hlavne významným zdrojom viacerých vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Ukrývajú sa v nej mnohé vitamíny skupiny B, rovnako aj vitamíny C a K. Vitamín K má okrem iného význam aj z hľadiska zrážanlivosti krvi. Kyslá kapusta ďalej telu doplní aj draslík, ktorý má priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku, okrem toho aj železo, fosfor, zinok či horčík.

Odporúčame: Ako si doplniť vitamín D? Pozor, v strave ho nemusí byť dostatok!

probiotické potraviny

Zdroj: Shutterstock®

Ukrýva cenné probiotiká

Na kyslej kapuste je skvelé to, že nám nedoplní len rôzne minerály a vitamíny, ktoré nájdeme v rôznych druhoch zeleniny, ale že ukrýva aj nesmierne dôležité probiotiká. Ide o živé mikroorganizmy, ktoré prirodzene osídľujú ľudské telo, a to najmä oblasť čriev. Sú to dobré baktérie, ktoré napomáhajú s udržiavaním správnej črevnej mikroflóry, čo je dôležité aj pre dobrú imunitu, rovnako pozitívne vplývajú na trávenie a vstrebávanie živín. Medzi známe zdroje probiotík radíme hlavne kyslomliečne potraviny, taktiež fermentované a kvasené produkty, a teda aj spomínanú kyslú kapustu.

Prospieva tráveniu

Pravidelnou konzumáciou kyslej kapusty je možné podporiť i činnosť tráviaceho traktu a správne trávenie. Je to i vďaka vyššie spomínaným probiotikám, ktoré sú okrem iného nevyhnutné aj pre správnu činnosť a zdravie čriev. Kyslá kapusta však vo veľkom množstve obsahuje aj vlákninu, ktorá je rovnako dôležitá pre funkciu trávenia a naše črevá. Vláknina prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu a hlavne zabezpečuje prísun prebiotík, ktoré predstavujú výživu pre probiotiká. Kyslú kapustu sa do jedálnička oplatí zaradiť pri rôznych zažívacích ťažkostiach, napríklad pri zápche, taktiež pri pálení záhy, žalúdočných vredoch aj ochoreniach hrubého čreva.

imunitný systém

Zdroj: Shutterstock®

Podporuje činnosť imunitného systému

Ako sme spomínali už v úvode, kyslá kapusta je tým pravým spoločníkom do sychravých dní a obdobia, kedy na nás vonku striehne chrípka a iné vírusové ochorenia. Je totižto perfektným a účinným pomocníkom na podporu obranyschopnosti. Je to i vďaka spomínaným probiotikám. Veľká časť imunity totižto sídli práve v našich črevách. Je preto nesmierne dôležité, aby sme si udržiavali zdravú črevnú mikroflóru. Kyslá kapusta však obsahuje aj obrovské množstvo vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému. Najlepšie je však dopriať si v tomto prípade kyslú kapustu v surovom stave.

Prispieva k prevencii mnohých ochorení

Spomenúť ešte môžeme, že kyslá kapusta neobsahuje prakticky žiaden tuk a je nízkokolarická. Stogramová porcia obsahuje len okolo 20 kalórií. Kyslú kapustu preto môžeme do jedálnička zaradiť aj pri chudnutí. Keďže má priaznivý vplyv na trávenie, metabolizmus a telo i prečistí, môže účinne pomôcť aj pri chudnutí. Kyslá kapusta celkovo napomáha k správnej detoxikácii tela a odstraňovaniu toxínov aj odpadových látok. V súvislosti s kapustou sa však vo všeobecnosti hovorí aj o jej protirakovinom pôsobení a do jedálnička sa ju oplatí zaradiť v rámci prevencie rakoviny. Rovnako je vďaka svojmu zloženiu a účinkom radená k prírodným pomocníkom, ktorý prispievajú k prevencii Alzheimerovej choroby.

Odporúčame: Terapia vôňou: Zistite všetko potrebné o aromaterapii!

Aktualizovaný článok: 15.11.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní