Liečivé bylinné tinktúry – tipy na 7 tinktúr, ktoré sa oplatí mať v domácej lekárničke

Liečivé bylinné tinktúry – tipy na 7 tinktúr, ktoré sa oplatí mať v domácej lekárničke

V rámci tradičnej ľudovej medicíny sa od pradávna využívajú rôznorodé bylinky, ktoré môžu byť nápomocné pri liečbe najrozličnejších zdravotných problémov. V minulosti neboli dostupné lieky, pri tráviacich ťažkostiach, kašli či kožných poraneniach ľudia hľadali pomoc práve v prírode. 

Bylinky sa pritom dajú využívať mnohými spôsobmi, napríklad vo forme čajov, resp. záparov na vnútorné použitie, aj formou obkladov pripravených z bylinných odvarov alebo čerstvých častí rastliny. Od nepamäti sa tiež používali bylinné tinktúry. Tinktúra predstavuje druh liečiva, ktorý sa pripravuje ako výluh nejakej drogy v rozpúšťadle, najčastejšie v alkohole. 

Najväčšou výhodou bylinných tinktúr je, že obsahujú účinné látky a telu prospešné zložky vo vyššom množstve, vďaka čomu prinášajú spravidla aj väčší účinok. V článku sa pozrieme na to, ktoré bylinné tinktúry sa oplatí mať poruke, ako aj na to, ak osi ich pripraviť doma. 

Ako si vyrobiť bylinné tinktúry doma?

Prírodné bylinné tinktúry, nazývané aj bylinné kvapky, sa pripravujú máčaním liečivých byliniek v alkohole, pričom sa používajú rôzne časti rastlín, a to korene, listy, kvety, plody i semená. Záleží na tom, ktorá časť rastliny má v tradičnej medicíne uplatnenie. Niekedy neobsahujú len jednu bylinu, ale dokonca zmes bylín.

Príprava bylinkovej tinktúry domá nie je náročná. Postačí vám bylinka, číry alkohol (aspoň 40 %), nádoba na maceráciu a tmavá sklená nádobka na uskladnenie hotovej tinktúry. Pomer byliniek a alkoholu môže byť približne 1:4, teda 1 diel byliny zalejeme 4 dielmi alkoholu. Pri macerácii mäkkých častí rastlín môže byť pomer 1:5 až 1:3, pri kôre alebo plodoch pokojne 1:3 až 1:1.

Zmes bylín a alkoholu sa odporúča nechať macerovať 2 až 6 týždňov. Pri mäkkých častiach rastliny spravidla stačí kratší čas, pri tých tvrdších zase dlhší. Následne sa tinktúra scedí cez gázu a uskladní v tmavej fľaštičke na tmavom mieste. Bylinné tinktúry dnes nie je problém zohnať aj v lekárňach, na internete a predajniach so zdravou výživou. 

Odporúčame: ​Éčka v potravinách – ktoré z nich sú živočíšneho pôvodu? Vyrábajú sa niektoré z hmyzu?!

Použitie bylinkových tinktúr

Bylinné prípravky vo forme tinktúry sa používajú zvonka aj zvnútra, záleží na tom, z akej byliny sú pripravené. Zvonka sa tinktúry aplikujú napríklad priamo na postihnuté miesto, prípadne sa môžu riediť vo vode alebo kozmetických prípravkoch (napr. v pleťovom oleji), a tak používať zvonka. Vnútorne sa tinktúry užívajú v malých množstvách – vo všeobecnosti 10 až 30 kvapiek 1 až 3 razy denne v čase problémov, nie dlhodobo.

Dávkovanie tinktúry však môže závisieť od konkrétneho druhu. Pri zdravotných problémoch alebo užívaní liekov na predpis je najlepšie konzultovať použitie a dávkovanie s odborníkom. Keďže ide o prípravok s obsahom alkoholu, neodporúča sa podávať tinktúru deťom, tehotným a dojčiacim ženám. V prípade zakúpenej tinktúry dodržiavajte dávkovanie uvedené na obale produktu.

Ktoré bylinné tinktúry vyskúšať?

V prírode sa ukrýva množstvo liečivých bylín a takmer z každej možno pripraviť aj spomínané bylinné tinktúry. Ich účinky priamo závisia od zloženia, teda od toho, z akých častí ktorej liečivej bylinky boli pripravené. 

Máme pre vás 7 tipov na bylinné tinktúry: 

1. Tinktúra z alchemilky

Alchemilka obyčajná je jedna z najznámejších ženských byliniek, pretože je nápomocná pri dlhom rade menštruačných, klimakterických a gynekologických problémov. Tinktúra z alchemilky sa využíva pri ťažkostiach, ako je napríklad nadmerné menštruačné krvácanie a silné menštruačné kŕče, nepravidelný cyklus, iné ťažkosti spojené s predmenštruačným syndrómom.

Uplatňuje sa aj pri nepríjemnostiach sprevádzaných menopauzu, v čase pôrodu tiež na podporu kontrakcií maternice a pri zápaloch pohlavných orgánov. Tinktúru tiež možno pridať do vody a používať ako kloktadlo na výplach úst pri aftoch, krvácaní ďasien alebo po vytrhnutí zuba. Pôsobí protizápalovo, zastavuje krvácanie a podporuje hojenie rán.

2. Tinktúra z kapucínky väčšej

Kapucínka väčšia sa často používa ako okrasná rastlina a len málokto vie, že je aj liečivou bylinkou. Tinktúru z kapucínky sa oplatí mať poruke v prípade, ak vám nie sú cudzie zápaly urogenitálneho alebo dýchacieho traktu. Uplatňuje sa pri zápale močových ciest a močového mechúra, zápaloch horných dýchacích ciest, pri zápale prostaty aj vaječníkov. Posilňuje obranyschopnosť.

Má antibakteriálne účinky, pôsobí proti streptokokom aj stafylokokom. Pri vonkajšom použití má kapucínková tinktúra dobré antiseptické vlastnosti. Pridajte ju do vody a použitie na oplach vlasov po umývaní. Zmierňuje tvorbu lupín, znižuje nadmerné padanie vlasov a podporuje ich rast.

3. Tinktúra z medvedieho cesnaku

Najlepší spôsob, ako využiť silu medvedieho cesnaku, je jeho použitie v čerstvej forme. Avšak, medvedí cesnak má sezónu pomerne krátko počas jari. Jeho sušenie sa neodporúča z dôvodu straty účinných látok. Dobrý spôsob, ako jeho silu využívať celoročne, je vo forme tinktúry. Tinktúra z medvedieho cesnaku je zase skvelým pomocníkom pre kardiovaskulárny, teda srdcovo-cievny systém.

Priaznivo ovplyvňuje hladinu krvného tlaku, ako aj hladinu cholesterolu. Podporuje cievne steny, prispieva k správnej hodnote tukov v krvi a okrem toho má priaznivý vplyv aj na tráviacu činnosť. Skvelo pomáha pri probléme s plynatosťou. Používa sa aj na podporu detoxikácie tela a zlepšenie imunity.

4. Tinktúra z hluchavky bielej

Hluchavka biela vyzerá na prvý pohľad ako pŕhľava, resp. žihľava, no ľahko ju spoznáte podľa toho, že vás nepopŕhli. Tejto bylinke je pripisovaný priaznivý vplyv na pohlavné orgány, močové cesty, imunitný systém, dýchací trakt aj pokožku. Hluchavkové kvapky harmonizujú menštruáciu a osvedčili sa aj pri ženských zápaloch. U mužov blahodarne vplývajú na prostatu.

Tinktúra z hluchavky bielej sa môže používať aj pri kašli a vylučovaní hlienov, pri vysokom krvnom tlaku a zadržiavaní vody v organizme. Má močopudný účinok. Zvonka ju v zriedenej forme možno použiť na dezinfekciu a ošetrenie drobných kožných rán alebo kožných ochorení. 

Odporúčame: ​Ako v paradajkách zvýšiť obsah lykopénu s protirakovinovým účinkom? TAKTO ľahko!

5. Tinktúra zo skorocela kopijovitého

Skorocel kopijovitý je všadeprítomná burina, ktorej liečivé účinky však poznali už naši predkovia. Dnes sa napríklad vo farmaceutickom priemysle používa aj ako zložka v rastlinných sirupoch proti kašľu. Skorocelová tinktúra podporuje vylučovanie hlienu a zmierňuje kašeľ. Oplatí sa teda po nej siahnuť pri infekciách dýchacích ciest, vrátane chrípky.

V rámci tradičnej medicíny sa využíva aj pri čiernom kašli či astme. Okrem dýchacích ciest priaznivo ovplyvňuje aj imunitu a okrem toho podporuje hojenie rán. zriedenou tinktúrou môžete ošetriť drobné popáleniny, zle sa hojace rany, zapálené miesta na koži aj aknóznu pleť. Pri zápale v ústnej dutine rovnako tinktúru zrieďte s vodou a použite pravidelne na kloktanie.

6. Tinktúra z echinacey

K známym liečivým bylinkám, ktoré sa neuplatňujú len v tradičnej medicíne, ale aj vo farmácii, patrí taktiež echinacea purpurová so svojimi krásnymi veľkými ružovými až fialovými kvetmi. Ide o prírodný prostriedok na posilnenie imunity a obranyschopnosti a má protivírusový účinok. Po tinktúre z echinacey môžete siahnuť pri prechladnutí a chrípke, najmä, ak vás trápi kašeľ a upchaté dutiny.

Určite sa osvedčí v čase chrípkovej sezóny. Okrem toho má priaznivý vplyv aj na nervový systém. Má protistresové účinky a napomáha zmierňovať pocity úzkosti. Pozor, tinktúru a ani iné prípravky z echinacey sa neodporúča užívať vo väčšom množstve a dlhodobo, pretože hrozí poškodenie pečene.

7. Tinktúra z klinčekov

Dobrým pomocníkom z prírody je aj tinktúra z klinčekov, ktorá sa získavajú z rastliny klinčekovec voňavý. Klinčeková tinktúra má antibakteriálne, protiplesňové aj antivírusové účinky. Brzdí rast streptokokov aj stafylokokov. Je výborným pomocníkom najmä pri použití zvonka. Touto tinktúrou si môžete potierať ďasná pri zápale a bolesti.

Ak vás trápia afty alebo opary, rovnako môžete siahnuť po kvapkách z klinčekov. Taktiež zriedenou tinktúrou možno ošetriť hnisajúce rany alebo bodnutia od hmyzu. Pri prejavoch reumy alebo dny sa zase bylinné kvapky používajú na premazanie postihnutých častí tela. 

Tipy na ďalšie bylinkové oleje a tinktúry, ktoré by ste mali mať doma:

  • púpava lekárska –na lepšie trávenie, podporu činnosti pečenie, na zníženie vysokého cholesterolu,

  • lopúch väčší –na podporu prirodzených obranných mechanizmov, zlepšenie trávenia a posilnenie kĺbov,

  • rebríček obyčajný – proti silnému menštruačnému krvácaniu a menštruačným bolestiam, na choroby žlčníka,

  • podbeľ liečivý – na podporu dýchacích ciest a posilnenie imunity,

  • prvosienka jarná – na prečistenie dýchacích ciest, posilnenie srdca a navodenie spánku,

  • slez maurský – proti hlienov a dráždivému kašľu, na regeneráciu tkanív, proti ekzémom a lupienke,

  • šalvia lekárska – proti nadmernému poteniu, na zníženie hladiny cukru v krvi, na bolesť v hrdle,

  • nechtík lekársky – pri starostlivosti o poranenú pokožku, na podporu zdravia dýchacích ciest,

  • pestrec mariánsky – na zvýšenie tvorby žlče a podporu regenerácie pečeňových buniek, pri problémoch s pankreasom,

  • všehojovec štetinatý – proti stresu a psychickej únave, na zvýšenie odolnosti a vitality organizmu,

  • ploštičník strapcovitý – pri predmenštruačnom syndróme a menopauzálnych problémoch, na lepšie trávenie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní