10 000 krokov denne je priveľa – vedci zistili, koľko krokov denne pomôže znížiť riziko predčasného úmrtia

10 000 krokov denne je priveľa – vedci zistili, koľko krokov denne pomôže znížiť riziko predčasného úmrtia

Aby sme si telo v priebehu života udržiavali v čo najlepšom zdravotnom stave, mali by sme ho nielen dobre vyživovať, ale aj udržiavať v pohybe. Nedostatok pohybu a sedavý spôsob života predstavujú rizikový faktor mnohých zdravotných problémov aj závažných ochorení. Zvyšuje sa napríklad riziko srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sú dnes najčastejšou príčinou smrti

Nedostatok pohybu pre telo znamená aj vyššie riziko nadváhy a obezity či problémov s pohybovým aparátom, trávením aj spánkom. Často sa môžeme stretnúť s tvrdením, že denne by sme mali prejsť aspoň 10 000 krokov. Takáto forma každodenného pohybu by nám mala zabezpečiť zníženie rizika predčasného úmrtia. Odkiaľ však toto číslo pochádza, nie je úplne zrejmé. 

Údajne bola myšlienka 10 000 krokov pre zdravie súčasťou akéhosi marketingového triku, prostredníctvom ktorého bolo ešte v polovici minulého storočia v Ázii plánované zvýšiť predaj krokomerov. Avšak, spojitosťou medzi určitým počtom krokov a zdravotnými benefitmi sa neskôr zaoberali rôzne štúdie a výskumy.

Aktuálne vedci prišli s novým číslom, ktoré je na prekvapenie omnoho nižšie ako spomenutých 10-tisíc. Koľko krokov denne by sme teda mali spraviť pre svoje zdravie? 

Odporúčame: ​Ako ochladiť byt bez klimatizácie? 9 trikov, ktoré vás v horúčavách zachránia!

Ak nie 10 000, tak koľko krokov denne treba pre zdravie?

Podľa vedcov pod vedením profesora kardiológie na zdravotníckej univerzite v poľskom meste Lodž Macieja Banacha je denne potrebných presne 3967 krokov. Podľa štúdie uverejnenej v časopise European Journal of Preventive Cardiology a taktiež Európskou kardiologickou spoločnosťou prejdenie necelých 4000 krokov denne má zabezpečiť zníženie rizika predčasného úmrtia z akejkoľvek príčiny. 

V novej štúdii vedci vyhodnotili 17 predchádzajúcich celosvetových štúdií, pričom preskúmali, ako množstvo krokov vplýva na zdravie u viac ako 220 000 ľudí. Podľa tejto štúdie stačí človeku 2337 krokov k zníženiu spomínaných kardiovaskulárnych ochorení, teda chorôb srdca a ciev, ktoré sú dnes najčastejšou príčinou smrti. 

Navýšenie počtu krokov o tisícku denne podľa štúdie predstavuje 15 % zníženie predčasného úmrtia na nejaké ochorenie. Zvýšenie krokov o 500 denne znamená 7 % zníženie rizika kardiovaskulárnych problémov. Štúdia prišla k záveru, že každé navýšenie krokov (hoci aj nad 20 000), teda zvýšenie pohybovej činnosti, sa spája s väčšími a väčšími zdravotnými benefitmi. 

- Anketa

MÁTE PODĽA VÁS VO SVOJOM ŽIVOTE DOSTATOK POHYBU?

Odpovedalo 115 ľudí  

Áno, cvičím niekoľkokrát týždenne a snažím sa vo veľkej miere chodiť pešo.
6%
Necvičím pravidelne, ale snažím sa byť čo najviac na nohách.
84%
Skôr áno, v práci mám dostatok fyzickej aktivity.
6%
Asi nie, mám sedavé zamestnanie a ani vo voľnom čase sa pohybovým aktivitám veľmi nevenujem.
3%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní