Mumps – ako sa prejavuje, koho postihuje a ako sa pred ním chrániť?

Mumps – ako sa prejavuje, koho postihuje a ako sa pred ním chrániť?

Mumps je radený skôr medzi ochorenia detského veku, no postihnúť môže aj dospelých. V súčasnosti sa pritom o tejto chorobe často nehovorí, a to z dôvodu jej potlačeného výskytu v mnohých krajinách. Na Slovensku sa ročne vyskytuje len pár desiatok prípadov. Čo mumps spôsobuje a ako sa ochorenie prejavuje? Aká je prevencia? 

Čo je mumps?

Mumps predstavuje akútne infekčné ochorenie vírusového pôvodu. Ide o zápal príušných žliaz, pre ktorý je charakteristické nápadné zdurenie príušnej žľazy a ďalších slinných žliaz. Mumps je hovorovo často nazývaný aj príušnice, odborne ide o parotitis epidemica alebo parotitídu. Pôvodcom ochorenia je RNA vírus z čeľade paramyxoviridae.

Príušnice sa častejšie vyskytujú u mladších a starších detí v školskom veku, a to vo veku od 5 do 14 rokov, zriedkavejšie ešte u menších detí. Po prekonaní ochorenia spravidla jedinec získava celoživotnú imunitu, podobne ako pri ovčích kiahňach. Mumps sa však môže vyskytnúť aj u dospelých jedincov, obvykle tých, ktorí ochorenie v detskom veku neprekonali a neboli zaočkovaní. 

Odporúčame: Ako sa prejavuje gingivitída? Hlavné príznaky zápalu neignorujte!

mumps vírus

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa mumps prenáša?

Pôvodcom ochorenia je spomínaný RNA vírus. Zdrojom nákazy je vždy chorý človek s klinickými príznakmi, no infekčný môže byť už týždeň pred vypuknutím prvých prejavov. Vírus sa šíri ako kvapôčková infekcia, z tela chorého sa dostáva pri kýchaní či kašľaní a šíri sa vzduchom.

Zdravý jedinec sa môže nakaziť pri priamom kontakte s chorým jedincom, ale aj cez kontaminované predmety. Stopy vírusu boli dokonca objavené i v moči či materskom mlieku. Vírus obvykle vstupuje do ľudského organizmu cez nosohltan, kde sa množí, následne napáda príušné slinné žľazy a vyvoláva zápal. 

Hlavné príznaky mumpsu

Mumps má pomerne dlhý inkubačný čas. Od prieniku vírusu do organizmu po prepuknutie choroby a výskyt prvých prejavov môžu prejsť dva až tri týždne. Následne však zvyknú mať príušnice už pomerne rýchly nástup a priebeh. Ochorenie sa obvykle začína zvýšením telesnej teploty až vysokou horúčkou. K tomu sa pridáva opuch v oblasti pod ušami, teda opuch príušných žliaz. To vytvára u pacienta škrečkovitý vzhľad tváre.

Výraznejší opuch sa však neobjavuje u každého pacienta. Mnoho chorých má aj menej špecifické príznaky, typické pre mnohé ďalšie vírusové ochorenia, dokonca u približne pätiny pacientov má ochorenie takmer bezpríznakový priebeh. Pre mumps sú vo všeobecnosti charakteristické najmä nasledujúce príznaky:

  • zvýšená teplota (okolo 39 °C),
  • jednostranný alebo obojstranný opuch príušnej žľazy,
  • bolesť alebo začervenanie v mieste opuchu,
  • bolesť pri žuvaní a prehĺtaní, následné problémy s konzumáciou potravy a znížená chuť do jedla,
  • znížená tvorba slín a suchosť v ústach,
  • bolesť hlavy, kĺbov a svalov,
  • celková slabosť a únava,
  • problémy so sluchom.

Hrozia pri mumpse komplikácie?

Pri príušniciach sa môžu objaviť mnohé rôznorodé komplikácie, i keď ide zväčša len o zriedkavé prípady. U detí radíme k najčastejším, i keď stále zriedkavým, komplikáciám meningitídu a encefalitídu, čiže zápal mozgových blán a zápal mozgu. Typickými prejavmi je stuhnutosť šije či nevoľnosť a zvracanie. Veľmi ojedinele môžu tieto komplikácie zanechať trvalé následky. 

Komplikácie sa môžu vyskytnúť u dospievajúcich a dospelých mužov, ktorí v detstve mumps neprekonali. V týchto prípadoch sa ako komplikácia objavuje jednostranný alebo obojstranný zápal semenníkov, ktorý v ojedinelých prípadoch môže byť neskôr príčinou neplodnosti. K ďalším zriedkavým komplikáciám radíme zápal vaječníkov, tiež zápaly ďalších vnútorných orgánov i poruchy zraku. 

Odporúčame: Syndróm bieleho plášťa – ako sa môže prejaviť chorobný strach z lekárov?

mumps očkovanie

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba mumpsu?

Mumps nie je náročné diagnostikovať na základe prítomných príznakov, niekedy sa tiež zisťuje prítomnosť vírusu alebo protilátok proti nemu z krvi pacienta. Pri liečbe mumpsu je to podobné ako pri liečbe mnohých ďalších vírusových ochorení. Špecifická liečba v podstate neexistuje. Antibiotiká proti vírusu nezaberajú, antivirotiká proti príušniciam nie sú dostupné. S ochorením si primárne poradí telo samo, respektíve imunitný systém.

Veľmi dôležitá je však symptomatická liečba. Tlmenie sprievodných ťažkostí pomôže k rýchlejšiemu prekonaniu choroby. Liečba pri nekomplikovanom priebehu trvá asi 1 až 2 týždne. V rámci nej sa uplatňuje:

  • pokoj na lôžku,
  • izolácia pacienta od zdravých jedincov,
  • liečivá na tlmenie bolesti či zníženie horúčky,
  • podávanie tekutej stravy, keďže môže mať jedinec problémy s prehĺtaním,
  • chladivé obklady na zmiernenie opuchu.

Mumps a očkovanie

Nízky výskyt mumpsu v mnohých krajinách zabezpečilo očkovanie, ktoré predstavuje jedinú najúčinnejšiu prevenciu proti tomuto vírusovému ochoreniu. Dnes sa mumps vo zvýšenej miere vyskytuje prevažne v krajinách s nízkou zaočkovanosťou, či v krajinách, kde sa proti nemu neočkuje. Rizikovú skupinu predstavujú nezaočkované osoby, vrátane tých, ktoré nemohli byť očkované zo zdravotných dôvodov. 

Na Slovensku je očkovanie proti mumpsu zaradené v očkovacom kalendári pre povinné pravidelné očkovanie detí a dospelých. Očkuje sa trojzložkovou vakcínou MMR, ktorá poskytuje ochranu proti mumpsu, osýpkam aj ružienke. Toto očkovanie prebieha spravidla medzi 15. až 18. mesiacom života, preočkované sú následne deti v 11. roku. Medzi bežné vedľajšie reakcie na očkovanie radíme horúčku, tiež bolesť, opuch a začervenanie v mieste vpichu. Ohľadom očkovania i vedľajších účinkov sa vždy informujte priamo u lekára.  

Odporúčame: Septický, anafylaktický či kardiogénny šok – čo by sme mali vedieť o šokovom stave?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní