Parazity v ľudskom tele – 9 parazitujúcich príšer, s ktorými sa nikdy nechcete stretnúť

Parazity v ľudskom tele – 9 parazitujúcich príšer, s ktorými sa nikdy nechcete stretnúť

Človek a parazity žijú pri sebe prakticky od vzniku sveta. Výskyt parazitov v našom okolí vôbec nie je ojedinelý, samozrejme, v konkrétnych častiach sveta sa môžeme stretnúť s inými druhmi parazitov. Ich zdrojom môže byť napríklad nedostatočne tepelne spracované mäso, kontaminovaná voda, neumytá zelenina a ovocie, pôda, výkaly našich domácich miláčikov a podobne.

K najčastejšie sa vyskytujúcim parazitom v našom okolí môžeme zaradiť napríklad hlístu detskú, ktorá spôsobuje ochorenie zvané askarióza. U nás rozšírené je aj parazitárne ochorenia zvané enterobióza, spôsobené mrľami (mrľa detská). A ničím výnimočným nie sú v našom podnebnom pásme ani pásomnice (napr. pásomnica dlhá).

Parazity v tele človeka pritom môžu napáchať množstvo škôd. Môžu poškodiť orgány, dokonca niektoré infekcie spôsobené parazitmi môžu mať fatálne následky. Príznaky prítomnosti parazitov v tele závisia od konkrétneho druhu a postihnutej časti tela. Aké črevné parazity alebo iné druhy parazitov môžu napadnúť telo človeka a spôsobiť tie najhoršie zdravotné komplikácie?

Endoparazity vs. ektoparazity

Než sa pozrieme na tie najhrôzostrašnejšie druhy ľudských parazitov, spomeňme si ešte pár všeobecných informácií o parazitoch. Títo cudzopasníci môžu prežívať nielen vo vnútri ľudského tela, ale aj na povrchu. Na základe toho rozlišujeme endoparazity a ektoparazity.

  • Endoparazity – nazývané aj vnútorné parazity, ide o parazity, ktoré osídľujú rôzne ľudské bunky, tkanivá a orgány, najčastejšie sú to organizmy zo skupiny prvokov (Protozoa) alebo patria medzi červy (Helminty).
  • Ektoparazity – nazývané aj vonkajšie parazity, hosťujú na povrchu ľudského tela, sú to napríklad komáre, kliešte alebo aj vši. Ochorenia spôsobené ektoparazitmi sú nepríjemné, no vo väčšine prípadov ani zďaleka nie tak nebezpečné ako infekcie endoparazitmi.

Možné spôsoby infikovania parazitmi:

  • požitie kontaminovanej vody,
  • konzumácia kontaminovaného jedla – nedostatočne tepelne spracovaného jedla, neumytých potravín, potravín umytých v kontaminovanej vode,
  • kontakt s infikovanou pôdou (parazity preniknú do tela cez otvorené kožné rany, dýchací systém, zanesením špinavými rukami cez ústa),
  • uštipnutie hmyzom prenášajúcim parazity,
  • kontakt s infikovanými osobami (napr. fekálnou-orálnou cestou pri nedostatočných hygienických zásadách),
  • nechránený sexuálny kontakt s infikovanou osobou,
  • kontakt s infikovanými zvieratami,
  • krvná cesta (napr. pri transfúzii).

Odporúčame: ​Môže nám prehltnutá žuvačka spôsobiť problémy? Odhaľte pravdu!

Rôzne druhy parazitov, s ktorými sa nechcete stretnúť:

1. Slzovičkovka zhubná / Naegleria fowleri

Ako prvú môžeme spomenúť slzovičkovku zhubnú, latinsky Naegleria fowleri. Ľudové názvy, ako požierač mozgu alebo mozog požierajúca améba vám asi napovie, že s týmto parazitom sa nikdy v živote nechcete stretnúť. Tento jednobunkový organizmus vyvoláva u infikovaných ľudí veľmi závažný zápal mozgu a mozgových blán, ničí nervové tkanivo a vo viac ako 97 % prípadov spôsobuje smrť.

Obvyklý prenos parazitov v tomto prípade nastáva cez nos pri kúpaní sa v rizikových vodách, najmä v teplých jazerách, močiaroch a neudržiavaných bazénoch. Príznaky sa objavujú do týždňa a maximálne v priebehu ďalších siedmich dní človek zomiera. Parazit spôsobuje horúčky, halucinácie, epileptické záchvaty a zlyhanie dýchacieho traktu.

2. Schistosoma

Pod latinským názvom Schistosoma sa ukrýva rod parazitických motolíc, ktoré sú nazývané aj krvné motolice. Napádajú aj človeka, pričom spôsobujú ochorenie nazývané schistozomóza alebo schistosomiáza. Sú to pomerne tenké drobné červy oddeleného pohlavia, ktoré dokážu prežívať niekoľko desiatok rokov.

Žijú v sladkých vodách tropického a subtropického pásma, a to hlavne v Afrike, Južnej Amerike a na Strednom východe. V závislosti od konkrétneho druhu parazita sa tieto motolice usídľujú v močovom mechúre, črevách alebo pečeni, kde kladú vajíčka a množia sa. V postihnutom orgáne vyvolávajú zápal. Pri neliečení a vážnej infekcií môžu spôsobiť poškodenie miechy a mozgu a vyvolať paralýzu, dokonca spôsobiť smrť.

3. Vlasovec miazgový / Wuchereria bancrofti

Vlasovec miazgový, latinsky Wuchereria bancrofti, patrí medzi parazitické hlístice z čeľade Onchocercidae. Dokáže parazitovať na človeku aj niektorých primátoch, pričom jeho prenášačom (resp. jeho lariev) je komár z rodu Anopheles, Aedes alebo niekoľkých ďalších. Larvy sa do tela dostávajú pri prisatí komára. Larvy v tele postupne rastú a vznikajú s nich dospelé červy, ktoré produkujú ďalšie larvy.

Tieto paraziti často v tele zablokujú lymfatické cievy, čo vedie k opuchom a deformáciám končatín. Pri tejto parazitárnej infekcii sa rozvíja elefantiáza – obrovské zväčšenie niektorých častí tela a narušenie ich funkcie. S týmito červami v tele sa možno často stretnúť hlavne v rozvojových krajinách v tropických oblastiach.

Odporúčame: ​Rakovina prsníka – druhy, štádiá, príznaky, rizikové faktory, možnosti liečby aj prevencie

4. Vlasovec očný / Loa loa

Spomenúť môžeme aj ďalší druh hlístice s latinským názvom Loa loa, u nás vlasovej očný. Pojem loa loa v preklade znamená červ červ, pričom ľudovo sa tomuto parazitovi hovorí aj očný červ. Ako už z názvu vyplýva, tento cudzopasník môže napadnúť oči človeka. Konkrétne môže parazitovať v spojivkovom vaku medzi spojivkou a očným bielkom.

Vyvoláva zápaly spojiviek a slzných vačkov, ale aj zápaly kože. Príznaky infekcie parazitmi Loa loa zahŕňajú svrbenie a bolesť očí, poruchy videnia, zápaly kože. V neskorších štádiách sa môže objaviť zadržiavanie vody v mužských semenníkoch či poškodenie obličiek. Vlasovec očný sa prenáša hlavne bodavým hmyzom s dennou aktivitou, a to v tropických častiach Afriky.

5. Leishmania

Spomedzi najhorších parazitov postihujúcich človeka môžeme spomenúť aj prvoka zvaného Leishmania. Tieto parazitické prvoky sú opäť prenášané bodavým hmyzom. Táto hrozba pre ľudské telo však nie je tentokrát prítomná len v rôznych tropických oblastiach, ale niektoré druhy rodu Leishmania sú dokonca zaznamenané aj na juhu Európy, respektíve v stredomorských krajinách.

Ochorenie spôsobené týmto parazitom je nazývané leishmanióza, pričom existuje viacero foriem tohto ochorenia. Mnohé druhy týchto prvokov napádajú kožu a sliznice, pričom spôsobujú vredy a kožné lézie. Niektoré druhy dokonca môžu poškodiť chrupavky v tvárovej oblasti a spôsobiť ich deštrukciu. Okrem toho tieto prvoky napádajú aj viaceré vnútorné orgány a môžu zapríčiniť usmrtenie hostiteľa.

6. Svalovec špirálovitý / Trichinella spiralis

Svalovec špirálovitý, latinsky Trichinella spiralis, je parazitický hlístovec, ktorý patrí do skupiny nitkoviek. Spôsobuje ochorenie nazývané trichinelóza, ktoré môže mať veľmi závažný priebeh a môže spôsobiť smrť hostiteľa. Človek sa zvyčajne nakazí konzumáciou nedostatočne tepelne spracovaného mäsa, napríklad bravčového.

Vo svalovine infikovaného mäsa prebývajú zapuzdrené larvy, ktoré sa môžu uvoľniť v tenkom čreve a zavŕtať do sliznice. V tomto mieste dospievajú a začínajú sa množiť. Následne prenikajú do krvného obehu a lymfatických ciev, pričom ich finálnou destináciou je hlavne priečne pruhovaná svalovina. 

Odporúčame: Nádchovník – prečo si mexický eukalyptus pestovať aj doma?

7. Larvy Dermatobia hominis

Dermatobia hominis je druh muchy, ktorého larvy sú schopné parazitovať v ľudskom tele. Tento druh hmyzu obvykle kladie vajíčka na iný hmyz, napríklad kliešte alebo komáre, ktoré následne môžu preniesť nákazu na človeka. Vyliahnuté larvy sa dokážu prežrať cez svaly a tkanivo. Živia sa podkožným tkanivom hostiteľa.

Podľa nakazených je údajne pohyb tohto parazita v tele aj počuť. Parazit spôsobuje bolestivé kožné lézie, môže spôsobiť poruchy zraku a v závažných prípadoch až smrť.

8. Trypanosoma brucei

Trypanosoma brucei, nazývaná aj trypanozóma spavičná, je bičikovec, resp. prvok, ktorý pre človeka prestavuje endoparazita. Tento parazit je príčinou takzvanej spavej nemoci, resp. spavej choroby. Prenáša ho mucha bodavka, latinsky Glossina, ktorá je známa hlavne ako mucha tse-tse.

Parazit sa v ľudskom tele množí v krvnom a lymfatickom obehu a napáda mozgovomiešny mok. Následkom sú rôzne neurologické poruchy. U postihnutého vznikajú halucinácie, záchvaty zúrivosti. Narúša sa spánkový cyklus hostiteľa a vzniká nespavosť. Nasledujú paralýzy končatín, zlyhanie orgánov a smrť.

9. Červ Anisakis

Na záver môžeme ešte spomenúť sleďového červa s názvom Anisakis simplex. Ide o parazitického červa, ktorý spôsobuje črevné parazitárne infekcie morských cicavcov, pričom jeho medzihostiteľom môžu byť aj ryby alebo hlavonožci. Človek sa môže nakaziť konzumáciou surového alebo nedostatočne tepelne upraveného rybieho mäsa a morských plodov. Larvy môžu byť prítomné vo svalovine rýb.

Červy sa v tele človeka snažia cez žalúdočnú a črevnú stenu prevŕtať do ďalších vnútorných orgánov. Naše telo si obvykle dokáže s touto infekciou poradiť, no následkom môžu byť poškodenia tráviacich orgánov. K príznakom patria brušné bolesti, krvavé stolice, zvracanie, v závažných prípadoch môže dôjsť k črevnej nepriechodnosti.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní