Môže nám prehltnutá žuvačka spôsobiť problémy? Odhaľte pravdu!

Môže nám prehltnutá žuvačka spôsobiť problémy? Odhaľte pravdu!

Poznáte výhody žuvačky pre človeka? Nuž, nie je na škodu si občas požuť nejakú žuvačku. Vedeli ste o tom, že žuvačky pomáhajú zvýšiť prítok krvi do mozgu a pomáhajú nám s koncentráciou? Žuvačka tiež dokáže potlačiť chuť do jedla a znižuje chuť na sladké. Žutie po jedle tiež stimuluje tvorbu slín, ktoré bojujú proti baktériám. 

Veľmi dobre pritom vieme, že žuvačka nie je forma potravy a po požutí by sme ju mali skrátka vypľuť. Môže byť prehltnutie žuvačky nebezpečné pre zdravie? Ako to môže ovplyvniť náš tráviaci trakt? Často sa stretávame s tvrdeniami, že prehltnutá žuvačka môže spôsobiť rôzne zdravotné následky a v našom tele dokonca zostáva dlhé roky. 

Je skutočne nebezpečenstvo prehĺtania žuvačiek také veľké alebo nám nič nehrozí? Čo ak dieťa prehltlo žuvačku vo väčšom množstve? Pozrime sa na danú problematiku spolu!

Čo obsahujú žuvačky?

Než sa pozrieme na to, čo skutočne dokáže prehltnutie žuvačky spôsobiť v našom tele, povedzme si, z čoho sú žuvačky vlastne zložené, pretože to môže mať vlastne veľký vplyv na to, čo dokáže spôsobiť žuvačka v tráviacom trakte. Žuvačky sa vo všeobecnosti vyrábajú z prírodných aj syntetických materiálov. Obvykle nájdeme v žuvačkách tieto zložky:

  • žuvačková guma, resp. gumový základ a živice,
  • cukor (sú dostupné aj žuvačky bez cukru),
  • umelé alebo prírodné sladidlá,
  • aromatické látky,
  • prírodné alebo umelé farbivá,
  • konzervačné látky. 

Zloženie žuvačiek vplýva na to, že ich stráviteľnosť v ľudskom tele je sťažená. Žuvačky sú z určitej časti stráviteľné, no napríklad gumový základ, ktorý je tvorený zmesou syntetických elastomérov, živice, tukov, voskov a emulgátorov, je len ťažko stráviteľný, resp. takmer vôbec. Tieto syntetické zložky v podstate náš žalúdok nedokáže rozložiť. 

Odporúčame: ​Nevyhadzujte škrupiny z orechov! Tu je 11 šikovných trikov, ako všestranne použiť orechové škrupiny

Čo sa stane, ak prehltnete jednu žuvačku?

Je prehltnutá žuvačka neškodná, alebo nám môže v tráviacom trakte kvôli ťažkej stráviteľnosti narobiť ťažkosti? Pri konzumácii nejakej potraviny sa začína trávenie zložiek už v ústnej dutine, následne prehltnuté sústo pokračuje do žalúdka, potom cez tenké črevo a hrubé črevo a nakoniec sú nestrávené zvyšky vylúčené stolicou.

V podstate veľmi podobný scenár nastáva aj pri prehltnutí žuvačky. Viaceré zložky, ako napríklad cukry, sladidlá a farbivá, sú stráviteľné. Žuvačka v žalúdku sa začne rozkladať vplyvom žalúdočnej kyseliny a tráviacich enzýmov. Tie rozložia všetky zložky, ktoré sú schopné rozložiť, teda napríklad spomenuté cukry.

Avšak, ako sme spomenuli vyššie, gumový základ je v podstate nestráviteľný. Kúsky žuvačky, resp. nestrávené zložky, teda takmer neporušené prechádzajú do čriev a nakoniec sú vylúčené spolu s nestrávenými zvyškami potravy formou stolice. Žuvačka teda v určitom stave prechádza bez ťažkostí tráviacim systémom bez strávenia, podobne ako kukuričné šupky či nepomleté ľanové semienka.

Zostáva žuvačka v tráviacom trakte 7 rokov?

Často sa môžeme stretnúť s tvrdením, že prehltnutá žuvačka zostáva v našom tele veľmi dlho, dokonca až 7 rokov. Hoci je žuvačka stráviteľná len veľmi málo a v žalúdku a črevnom trakte môže zostávať jej gumový základ o niečo dlhšie ako iné zložky potravy, neznamená to, že tam zotrváva celé týždne alebo dokonca roky.

Žuvačka, ktorú sme chtiac či nechtiac prehltli, v našom tele obvykle dostane pár hodín, nanajvýš pár dní. Obvykle je vonku do jedného až dvoch dní. Závisí to aj od toho, v akom stave a ako funkčný je tráviaci trakt jedinca.

Možné riziká prehĺtania žuvačiek vo väčšom množstve

Náš tráviaci systém je dostatočne silný na to, aby mu jedna prehltnutá žuvačka nerobila problém a zbavil sa jej pri vylučovaní nestrávených zvyškov potravy. To, že nám dokáže prehltnutá žuvačka polepiť celý tráviaci trakt, je v podstate mýtus.

Avšak, to, že prehltnutie žuvačky nám automaticky nemusí spôsobiť nejaké následky, ešte neznamená, že môžeme začať prehĺtať každú jednu žuvačku, ktorú sme požuli. Žuvačky nie sú určené na konzumáciu a na to by sme mali vždy myslieť. Kým jedna prehltnutá žuvačka nie je obvykle problém, prehĺtanie veľkého množstva žuvačiek už riziko možných ťažkostí zvyšuje.

Väčšie množstvo prehltnutých žuvačiek sa z dlhodobého hľadiska spája s malým rizikom črevnej obštrukcie. Ak opakovane prehĺtame žuvačky, postupom času sa v črevách môže kumulovať malé množstvo nestráviteľného materiálu. Ak vznikne obrovský zhluk, hrozí obštrukcia, resp. upchatie čriev. Preto je vyhýbanie sa prehĺtaniu žuvačiek vo veľkom množstve dôležité.

Okrem toho existuje aj veľmi malé riziko aspirácie, resp. vdýchnutia cudzej látky (v tomto prípade žuvačky) do dýchacích ciest. Žuvačka sa môže dostať do priedušnice a spôsobiť dusenie. 

Odporúčame: ​Spoločný spánok s domácim miláčikom – 6 dôvodov, prečo to nie je najlepší nápad. Sú aj nejaké výhody?

Čo v prípade, ak dieťa prehltlo príliš veľa žuvačky?

Vyššie riziká spojené s opakovaným a nadmerným prehĺtaním žuvačiek (obštrukcia, aspirácia) je prítomné najmä u malých detí s citlivejším tráviacim traktom. Preto je dôležité myslieť hlavne na prevenciu. Podávať žuvačky deťom je vhodné najmä vtedy, ak dieťa jasne rozumie tomu, že žuvačku má len požuť a potom vypľuť.

Ak dieťa opakovane neuposlúchne upozornenie na vypľutie žuvačky, je lepšie mu ju skrátka nedávať. V prípade, že dieťa prehltne niekoľko žuvačiek naraz, napríklad celý balíček, je vhodné konzultovať problém s lekárom a dieťa pár dní sledovať. V prípade výskytu ťažkostí, ako napríklad bolestí brucha a zápchy, návštevu lekára neodkladajte.

Pozor na dôsledky žuvania žuvačky v nadmernom množstve!

Na záver môžeme ešte spomenúť, že vhodné je vyhýbať sa nielen opakovanému prehĺtaniu žuvačiek, ale aj ich nadmernému žutiu. Ak počas celého dňa žujete žuvačku za žuvačkou, môže to mať svoje následky. Už vám niekedy žuvačka spôsobila hnačku? Umelé sladidlá, ako sorbitol alebo manitol, môžu pri nadbytku spôsobiť ťažkosti, ako sú kŕče a hnačka.

Nadmerné žutie žuvačiek sa však spája aj s nadmerným prehĺtaním vzduchu, čo môže viesť k zvýšenej plynatosti. Ťažkosti môžu žuvačky spôsobiť napríklad aj osobám so syndrómom dráždivého čreva. Nadmerné žutie žuvačiek však môže mať dokonca negatívny vplyv aj na čeľustný kĺb a žuvacie svaly. Opakovaná námaha týchto partií môže viesť k bolestiam hlavy, uší aj zubov. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní