Pleseň na nohách – aké sú príčiny atletickej nohy a ako sa jej zbaviť?

Pleseň na nohách – aké sú príčiny atletickej nohy a ako sa jej zbaviť?

Nepríjemné infekčné ochorenia sú často spôsobené baktériami alebo vírusmi. To však nie sú ani zďaleka jediné patogény, ktoré sú schopné narobiť nám nemalé starosti. Medzi patogény, spôsobujúce u ľudí rôznorodé ochorenia, patria aj mnohé parazity. Pôvodcom infekcie však môžu byť aj huby, ktoré môžu napadnúť viaceré vonkajšie i vnútorné časti tela. 

Príkladom takejto choroby je vaginálna mykóza, ktorá minimálne raz za život potrápi nemalé percento žien. Plesňová infekcia môže postihnúť ústnu dutinu, pľúca, črevný trakt, nechty i pokožku. Hovorí vám niečo pojem atletická noha? Reč je rovnako o ochorení spôsobenom hubami, respektíve plesňami. Zistite viac v nasledujúcom článku!

Čo je atletická noha?

Pojmom atletická noha sa bežne označuje skupina plesňových infekcií kože na nohách, ktoré sú obvykle spôsobené plesňami zvanými dermatofyty. K častým pôvodcom infekcie patria huby druhu Trichophyton rubrum či Epidermophyton. Odborne ochorenie nazývame Tinea pedis, pričom rozlišujeme Tinea interdigalis, čo je medziprstová mykóza nôh a Tinea plantaris, teda povrchovú mykózu nôh. ​

Odporúčame: Fenylketonúria – kedy môže dieťa zdediť toto ochorenie?

Ako sa atletická noha prejavuje?

Atletická noha, čiže plesňová infekcia nôh, má svoje typické prejavy. Zasiahnutá pritom môže byť len jedna noha, alebo obe, ochorenie sa prípadne môže rozšíriť aj na ruky. Atletická noha má spočiatku vzhľad šupinatej červenej vyrážky na nohách, ktorú si možno ľahko zameniť s ekzémom. V mnohých prípadoch je táto vyrážka najskôr pozorovaná medzi prstami, odkiaľ sa šíri ďalej. Koža po bokoch nohy alebo na stupaji sa postupne stáva veľmi suchou, praská a olupuje sa. 

Neskôr sa pridávajú nasledovné príznaky:

  • svrbenie a pálenie postihnutej kože (najviac býva citeľné hneď po vyzutí),

  • belavé šupinky na pokožke,
  • opuch infikovanej časti nôh,
  • pocit napnutia kože,
  • mokvanie pokožky medzi prstami,
  • zápach nôh (pri pridružení bakteriálnej infekcie),
  • pri niektorých typoch atletických nôh aj pľuzgieriky. 

Príčiny a rizikové faktory atletickej nohy

Príčiny atletickej nohy, ktorá vo vyššej miere trápi mužskú časť populácie, sú známe – plesne, ktorými sa človek infikuje. Spomínané huby narúšajú povrchové vrstvy pokožky a živia sa kožnými bunkami. Atletická noha predstavuje infekčné kožné ochorenie, ktoré sa ľahko šíri a prenáša dotykom či kontaktom s kontaminovanými povrchmi a predmetmi.

Zdrojom nákazy môže byť kontaminovaná podlaha, obuv, uteráky a podobne. Rizikové sú miesta, ako verejné sprchy, šatne či kúpaliská. Hubám sa veľmi darí vo vlhkom a teplom prostredí, v ktorom rýchlo rastú a šíria sa. 

K rizikovým faktorom hubovej infekcie nôh patrí:

  • chodenie naboso v spomínaných verejných priestoroch,

  • dlhé nosenie vlhkých ponožiek alebo obuvi (uľahčuje rast mikroorganizmov),
  • veľmi tesná obuv,
  • zdieľanie obuvi, uterákov, ponožiek, kobercov, posteľnej bielizne s infikovanou osobou,
  • zvýšené potenie nôh (opäť vytvára vhodné podmienky pre rast húb),
  • oslabená imunita. 

Odporúčame: ​Alergia na nikel – ako sa prejavuje a ako predísť ťažkostiam?

Ako sa zbaviť mykózy nôh?

Bežnú plesňovú infekciu nôh je možné preliečiť aj doma, a to pomocou voľnopredajných prípravkov z lekárne. V lekárni možno dostať lokálne antimykotiká (liečivá usmrcujúce huby) v rôznych formách – krémy, spreje či roztoky. Na liečbu atletickej nohy sa využívajú napríklad účinné látky bifonazol či klotrimazol vo forme mastí. Výber vhodného prípravku môžete konzultovať s lekárnikom. 

Liečba by mala byť dlhodobá, trvať by mala aspoň dva týždne, podľa potreby aj dlhšie, aby boli všetky mikroorganizmy zahubené. Skoré ukončenie liečby môže spôsobiť rýchly návrat problémov. Vyskúšať možno aj rôzne domáce metódy na boj s plesňami na nohách, no na tie je vhodné sa spoliehať len ako na podporný prostriedok popri liečbe antimykotikami z lekárne.

Na domácu liečbu atletickej nohy sa používajú hlavne pravidelné kúpele nôh s rôznymi ingredienciami, a to napríklad s čajovníkovým olejom či hypermangánom. Taktiež sa uplatňujú kúpele nôh s octom alebo sódou bikarbónou. Okrem toho možno vyskúšať aj koloidné striebro, ktoré má silné antimikrobiálne účinky. Stačí ho lokálne nastriekať na postihnutú kožu a nechať zaschnúť. 

Kedy zájsť s atletickou nohou k lekárovi?

V niektorých prípadoch sa podarí atletickú nohu preliečiť aj doma, no niekedy to tak ľahko nejde. Návštevu lekára rozhodne neodkladajte v prípade, ak sa pri samoliečbe stav pokožky nôh nezlepšuje. Rovnako konzultujte zdravotný stav s lekárom, ak sa infekcia rozšírila na nechty, ruky či do oblasti slabín, taktiež v prípade, ak sa problém s plesňovou infekciou nôh často opakuje.

Liečbu atletickej nohy by ste na lekárovi mali nechať i v prípade, že trpíte cukrovkou. Lekár podľa potreby predpíše silnejšie liečivá viazané na lekársky predpis. Veľmi ťažké infekcie si môžu vyžadovať preliečenie infekcie aj zvnútra. 

Prevencia atletickej nohy:

  • vyhýbajte sa chôdzi naboso na verejných miestach (v spoločných sprchách chráňte nohy vhodnou obuvou),
  • pri vhodných podmienkach, napríklad doma, ponechajte nohy bosé, aby sa vetrali,
  • po kúpaní nohy dôkladne utrite (hlavne priestor medzi prstami) a pred obutím ich nechajte úplne vyschnúť, 
  • ak vás trápi zvýšené potenie nôh, počas dňa si častejšie vymieňajte ponožky,
  • voľte priedušnú obuv z kvalitných materiálov, vyhýbajte sa syntetickým materiálom, 
  • obuv nikdy s nikým nezdieľajte,
  • nenoste tú istú obuv dlhý čas dva dni po sebe (obuv musí pred použitím dôkladne vyschnúť),
  • používajte do obuvi dezinfekčné prípravky, na nohy možno v prípade potreby používať púder.

Odporúčame: Keratokonus – je možné riešiť tento zriedkavý očný problém?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní