Pľúcna fibróza skracuje život pacientov. Aké sú príčiny a príznaky?

Pľúcna fibróza skracuje život pacientov. Aké sú príčiny a príznaky?

Medzi najčastejšie príčiny smrti patria v súčasnej dobe ochorenia srdca a ciev. Najviac obetí si každoročne vyžiada ischemická choroba srdca, v rámci ktorej rozoznávame dve najrozšírenejšie formy, a to anginu pectoris a infarkt myoakardu. Za nimi nasleduje cievna mozgová príhoda. Po srdcovocievnych chorobách sú na vrchných priečkach rebríčka najčastejších príčin smrti zhubné nádorové ochorenia, vrátane rakoviny pľúc či hrubého čreva.

Po ochoreniach srdca a ciev a rakovine nasledujú choroby respiračného systému. K týmto ochoreniam, ktoré môžu spôsobiť predčasné úmrtie, patrí v prvom rade chronická obštrukčná choroba pľúc, známa aj pod skratkou CHOCHP. Život človeka však ohrozuje aj takzvaná pľúcna fibróza. Aké má príznaky a prečo dochádza k jej vzniku? Dá sa liečiť? 

Čo je pľúcna fibróza?

Pojmom pľúcna fibróza, tiež fibróza pľúc, označujeme celú skupinu ochorení, ktoré sú charakteristické určitým patologickým procesom postihujúcim pľúcne tkanivo. Pľúcne fibrózy patria medzi takzvané intersticiálne pľúcne procesy (ochorenia), ktorých spoločným prejavom je difúzne postihnutie pľúcneho tkaniva, respektíve jeho fibróza, teda zjazvenie alebo zhustenie väziva v tkanive. 

Pri pľúcnych fibrózach dochádza k zhrubnutiu, stvrdnutiu a zjazveniu tkaniva pľúc a strate jeho elasticity. Pľúca sú zjazvené, čo spôsobuje ich zmenšenie. Takéto progresívne postihnutie pľúc vedie k narušeniu pľúcnych funkcií, napríklad k sťaženiu výmeny dýchacích plynov. Tieto zmeny na pľúcnom tkanive sú obvykle nezvratné. 

Pľúcna fibróza patrí medzi zriedkavé respiračné ochorenia. Celosvetovo ňou trpí asi 5 miliónov jedincov. 

Odporúčame: ​Žlčníkový záchvat – prečo vzniká, ako sa prejavuje a ako si uľaviť od bolesti?

Aké sú príčiny pľúcnej fibrózy?

V praxi sa možno stretnúť až s okolo 200 druhmi pľúcnych fibróz, ktoré môžu mať odlišné príčiny vzniku a odlišný priebeh. Najčastejším druhom pľúcnej fibrózy je však takzvaná idiopatická pľúcna fibróza (skratka IPF), ktorej príčiny nepoznáme. Pojem idiopatický sa používa pri ochoreniach neznámeho pôvodu. Je však známych viacero vonkajších a vnútorných rizikových faktorov, ktoré môžu prispieť k vzniku choroby. 

Okrem toho existujú mnohé non-idiopatické pľúcne fibrózy, pri ktorých sú príčiny vzniku choroby známe. Môžu byť napríklad následkom dlhodobého vdychovania rôznych chemikálií, toxínov a znečisťujúcich látok, ktoré zvnútra opakovane poškodzujú pľúca. Taktiež môže ísť o následok dlhšieho užívania určitých liekov. V neposlednom rade sa pľúcna fibróza môže rozvinúť aj v dôsledku iného ochorenia jedinca. 

Možné rizikové faktory pľúcnej fibrózy:

  • genetická predispozícia (asi 20 % pacientov s IPF má výskyt ochorenia v rodine),
  • vyšší vek nad 40 až 50 rokov,
  • mužské pohlavie,
  • práca v rizikovom prostredí (v priemysle, na stavbách, kadernícka činnosť, kamenárske práce, farmárčenie), v ktorom jedinec vdychuje chemikálie, toxíny a znečisťujúce látky (napr. azbest, berýlium, uhlíkový prach, silice či chróm),
  • ožarovanie hrudníka pri liečbe nádorových ochorení (napr. karcinómu prsníka),
  • gastroezofageálny reflux,
  • fajčenie,
  • prekonané vírusové pľúcne infekcie,
  • poškodenie pľúc teplomilnými hubami, vtáčím trusom či niektorými baktériami,
  • cukrovka,
  • užívanie niektorých liečiv (cytostatiká, betablokátory),
  • niektoré choroby spojivového tkaniva (napr. sklerodermia),
  • niektoré systémové choroby (napr. systémový lupus erythematosus).

Aké má pľúcna fibróza príznaky?

Priebeh ochorenia môže mať u jednotlivých pacientov rôzne podoby, napríklad i vzhľadom k odlišnému druhu pľúcnej fibrózy. U niektorých pacientov má fibróza pľúc len mierne symptómy, ktoré sa zhoršujú až po niekoľkých rokoch. U iných pacientov však má ochorenie rýchly priebeh a pomerne skoro prechádza do vážneho stavu. 

Vo všeobecnosti sa pri pľúcnych fibrózach vyskytujú hlavne rôzne ťažkosti týkajúce sa respiračného systému, ale aj iné celkové prejavy. Príznaky ochorenia sú pritom hlavne následkom poškodenia pľúc tkaniva. Zjazvené a zhrubnuté tkanivo pľúc vedie k zhoršovaniu pľúcnych funkcií. Pľúca postupne strácajú schopnosť prenášať kyslík do krvného riečiska, čo vedie k nedostatočnému okysličovaniu celého tela. 

Pre pľúcnu fibrózu sú charakteristické nasledujúce príznaky:

  • skrátený dych,

  • rýchle a povrchové dýchanie,
  • zadýchavanie sa pri námahe, neskôr aj v pokoji,
  • suchý kašeľ,
  • nadmerná únava a ľahšia unaviteľnosť, 
  • paličkovité prsty (rozšírenie a zaoblenie koncov prstov),
  • strata hmotnosti,
  • bolesti svalov a kĺbov.

Odporúčame: ​Prečo pridať sušené figy do jedálnička? Ich benefity pre telo vás prekvapia

Diagnostika pľúcnej fibrózy

Pľúcnu fibrózu je nevyhnutné diagnostikovať čo najskôr. Ide totiž o progresívne ochorenie, ktoré postupne zhoršuje zdravotný stav pacienta, vedie k viacerým zdravotným komplikáciám a ohrozuje život jedinca. U pacientov s pľúcnou fibrózou môže dôjsť k pľúcnej hypertenzii, respiračnému zlyhaniu, taktiež k zlyhaniu srdca. Podozrenie na pľúcnu fibrózu vzniká pri zhoršujúcej sa dýchavičnosti v priebehu mesiacov, ktorá je spojená s neustupujúcim suchým kašľom. 

Pri diagnostike sa uplatňujú viaceré vyšetrenia, ktoré musia vylúčiť aj iné možné príčiny problémov (ako je napr. astma či chronická obštrukčná choroba pľúc). Diagnostika zahŕňa v prvom rade fyzikálne vyšetrenie a preskúmanie anamnézy pacienta. Ďalej sa uplatňuje napríklad röntgen hrudníka, ktorý môže ukázať zmeny na pľúcach. Prevedená spirometria odhalí redukciu kapacity pľúc.

Taktiež môžu byť potrebné záťažové testy, CT s vysokým rozlíšením (umožní určiť štádium ochorenia), oximetria (meranie množstva kyslíka v krvi) či chirurgická biopsia pľúc (odber vzorky tkaniva pľúc pre laboratórne vyšetrenie). Diagnostika pľúcnej fibrózy je zdĺhavý proces a neraz na konečné stanovenie diagnózy čaká pacient celé mesiace až roky. 

Liečba pľúcnej fibrózy

Pokročilú pľúcnu fibrózu nie je možné úplne vyliečiť. Zmeny na pľúcnom tkanive a zhoršenie pľúcnych funkcií je nezvratné. Práve preto je nevyhnutné ochorenie čo najskôr diagnostikovať a liečiť. Liečba je hlavne symptomatická, teda zameraná na tlmenie sprievodných príznakov ochorenia u konkrétneho pacienta. Lekár volí vhodnú liečbu s ohľadom na rôzne faktory týkajúce sa pacienta, ako je napríklad druh pľúcnej fibrózy, príčina vzniku ochorenia, štádium, vek a celkový zdravotný stav pacienta. 

Pri liečbe pľúcnej fibrózy sa uplatňujú:

  • medikamenty (farmakologická liečba) – podávajú sa liečivá spomaľujúce priebeh ochorenia a tlmiace sprievodné príznaky,

  • oxygenoterapia – liečba kyslíkom,
  • pľúcna rehabilitácia,
  • transplantácia pľúc – pri ťažkých stavoch a rýchlom priebehu ochorenia,
  • režimové opatrenia – nefajčenie, udržiavanie primeranej hmotnosti, vyvážená strava, optimálna fyzická aktivita.

Prognózy pri pľúcnej fibróze nebývajú vo všeobecnosti veľmi dobré. Ide o zákerné progresívne ochorenie, ktoré môže zdravotný stav pacienta zhoršiť v pomerne krátkom čase. Priemerná dĺžka života po diagnostikovaní tohto ochorenia je 3 až 5 rokov. Vyhliadky pacientov významne zlepšuje hlavne včasná diagnostika a moderné metódy liečby. 

Odporúčame: ​Vitamíny pre seniorov: Ktoré sú pre ich zdravie najdôležitejšie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní