TOP potraviny vhodné na detox – ktoré podporia očistu i zhadzovanie kíl?

TOP potraviny vhodné na detox – ktoré podporia očistu i zhadzovanie kíl?

Proces detoxikácie prebieha v našom tele automaticky. Naše telo je totiž uspôsobené na to, aby sa samo dokázalo zbavovať toxínov, odpadových látok, škodlivín, splodín látkovej premeny, alkoholu i cudzorodých látok. Tento účel pritom napĺňajú viaceré vnútorné orgány. Medzi detoxikačné orgány ľudského tela v prvom rade patrí pečeň, ale okrem nej aj obličky, črevá, či dokonca lymfatický systém a koža. Ak by sa naše telo nedokázalo samo zbavovať škodlivín, znamenalo by to veľký problém pre správne fungovanie celého organizmu.

Avšak, na to, aby si orgány vedeli dostatočne plniť svoju funkciu, musia byť v prvom rade v dobrom stave. Činnosť vnútorných orgánov vieme podporiť rôznymi spôsobmi, pričom mnohé z nich sa týkajú predovšetkým nášho životného štýlu. V rámci neho je nápomocná správna strava, ktorá nie je pre telo záťažou, ale ktorá mu naopak prospieva. Ktoré potraviny rozhodne zaradiť do jedálnička na podporu detoxikácie a osvedčia sa i pri podpore zhadzovania kíl? Tu je hneď 10 z nich!

1. Voda

Nejde síce priamo o potravinu, no ako prvú musíme bezpodmienečne spomenúť vodu. Práve voda a dostatočný pitný režim sú nevyhnutné pre správnu činnosť prakticky všetkých vyššie spomenutých detoxikačných orgánov. Dehydratácia znamená veľký problém v prvom rade pre obličky, no škodí i črevám, koži, pečeni, rovnako predstavuje záťaž pre lymfatický systém. Pre podporu očisty tela a zhadzovania prebytočných kíl sa preto zamerajte v prvom rade na pitný režim.

Odporúčame: Ďumbier lekársky a jeho účinky – ako ho použiť nielen v kuchyni?

špenát

Zdroj: Shutterstock®

2. Listová zelenina

Do jedálnička sa pre podporu detoxikácie odporúča zaradiť rôznorodé zelené potraviny, ako je napríklad listová zelenina. Tá je bohatá na mnohé vitamíny, minerály, enzýmy, antioxidanty aj chlorofyl. Spomenutému chlorofylu, ktorý predstavuje zelené farbivo, sú pripisované viaceré účinky, ako napríklad i podpora trávenia a metabolizmu. Zdrojom chlorofylu je práve listová zelenina, čiže špenát, mangold, žerucha, listový šalát, dokonca púpavové listy, ale i ďalšie zelené potraviny. Spomenúť môžeme chlorelu, spirulinu či mladý jačmeň. 

3. Artičoky

Medzi potraviny, ktoré sú skvelé pri podpore detoxikácie i chudnutí patria aj artičoky. Extrakty z tejto zeleniny sú častou súčasťou doplnkov stravy zameraných na podporu detoxikácie tela. Sú bohaté na inulín, čo je forma vlákniny. Vďaka tomu napomáhajú správnej činnosti našich čriev. Okrem toho majú priaznivý vplyv aj na funkciu obličiek a vďaka obsahu takzvaného cynarínu aj na pečeň a žlčník. V rámci tradičnej medicíny sa artičoky od nepamäti využívali pri problémoch s pečeňou i vysokým cholesterolom. 

4. Grapefruit

Z ovocia môžeme medzi akési detox podporujúce potraviny zaradiť napríklad grapefruit. Ten vďaka svojmu zloženiu a obsahu mnohých cenných látok podporuje čistiacu schopnosť pečene. Vďaka vláknine tiež napomáha bojovať s cholesterolom, okrem toho má priaznivý vplyv aj na spaľovanie tukov. Rovnako grepy ukazujú preventívne pôsobenie proti vzniku obličkových kameňov, ktoré môžu narúšať správnu funkciu obličiek. Grep si môžete dopriať i samotný, no rovnako je skvelou voľbou na prípravu domácej šťavy. 

5. Červená repa

I červená repa, respektíve cvikla, je skvelou potravinou na podporu detoxu a chudnutia. Vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na peristaltiku čriev, čím preventívne pôsobí proti zápche a problémom s vyprázdňovaním. Radíme ju však aj medzi najlepšie potraviny, ktoré môžeme dopriať svojej pečeni. Tomuto hlavnému detoxikačnému orgánu pomáha zbavovať sa toxínov, rovnako stimuluje vylučovanie tráviacich štiav, čím podporuje správne trávenie, ale i metabolizmus. Je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré sa podieľajú na regenerácii a ochrane organizmu. Cvikla je skvelá surová i vo forme šťavy. 

6. Zdroje probiotík

Hlavne pre správnu činnosť čriev, ktoré sa priamo podieľajú na vylučovaní odpadových látok a nežiaducich toxínov z tela von, sú nevyhnutné probiotiká. Ide o prospešné živé mikroorganizmy, ktoré v značnom množstve osídľujú náš tráviaci trakt. Vplývajú nielen na správne trávenie, ale i na funkciu imunitného systému. Ich zdrojom sú viaceré mliečne výrobky, ako kefír či bryndza. Pri celkovej podpore očisty tela sa však odporúča mliečne výrobky v jedálničku skôr minimalizovať. Probiotiká však možno telu doplniť aj fermentovanou zeleninou, kimchi, tempehom či sójovou pastou miso. 

Odporúčame: Môže byť jednostranná strava škodlivá? Pozor na nevyváženosť!

koriander

Zdroj: Shutterstock®

7. Koriander

Známym detoxikačným pomocníkom je aj koriander. Táto korenina podporuje vylučovanie škodlivín a ťažkých kovov z tela a môže byť nápomocná pri viacerých zažívacích problémoch. V rámci tradičnej medicíny sa koriander kedysi využíval na boj s črevnými parazitmi. Koriander pôsobí protizápalovo a rovnako sa ukazuje byť dobrým pomocníkom pri zhadzovaní kíl. Ak koriander vo svojej kuchyni nevyužívate, je čas to napraviť. Prospešnými koreninami v tomto smere sú aj kurkuma, zázvor či cesnak. 

8. Jablká

Jablká patria k typickým tunajším plodom. Zaradiť ich zároveň môžeme k potravinám, ktorá majú blahodarný vplyv na zdravie a činnosť čriev i pečene. Nájdeme v nich viaceré vitamíny, minerály, fytochemikálie, veľké množstvo vlákniny, vrátane pektínu. Pektín predstavuje typ vlákniny, ktorý má priaznivý vplyv na odstraňovanie toxínov z tráviaceho traktu. Jablká vďaka svojmu zloženiu pozitívne pôsobia na tvorbu črevnej mikroflóry a zníženie hladiny tukov v krvi. Ideálne je ich konzumovať surové i so šupkou. 

9. Ľanové semená

Ľanové semienka sú vskutku skvelou potravinou, ktorá by mala mať pevné miesto v jedálničkoch, či už sa práve zameriavame na očistu tela a chudnutie, alebo nie. Sú skvelé najmä na podporu činnosti čriev a celkovej očisty tráviaceho traktu od toxínov. Sú bohaté na vlákninu, bielkoviny, zdravé tuky, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, zinok a ďalšie minerály. Priaznivý vplyv majú nielen na trávenie, ale aj hladinu cholesterolu, srdce a cievy či nervový systém. Pozor, pred konzumáciou je ich potrebné pomlieť, inak tráviacim traktom prejdú prakticky v nezmenenom stave!

10. Hnedá ryža

Ako poslednú ešte môžeme spomenúť hnedú ryžu, ktorú sa rovnako oplatí pridať do jedálnička v prípade, ak chcete pomôcť očiste tela a chudnutiu. Ide hlavne o výživnú potravinu, ktorá telu poskytne mnohé dôležité živiny, bez ktorých by ľudský organizmus nemohol správne fungovať, ako sú viaceré minerály aj vitamíny. Ryža zabezpečí dobré zasýtenie, veľké množstvo vlákniny podporí správnu funkciu čriev. Táto potravina má tiež priaznivý vplyv na vysoké hladiny cholesterolu, ktoré môžu v tele narobiť nemalé škody. 

Odporúčame: TOP zdroje antioxidantov: Ktoré potraviny sú bohaté na tieto cenné látky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní