Pravidelne cvičíte s cieľom dosiahnuť lepšiu kondíciu? Máme pre vás dôležitú radu: Zaraďte do tréningu oddych a masáž

Pravidelne cvičíte s cieľom dosiahnuť lepšiu kondíciu? Máme pre vás dôležitú radu: Zaraďte do tréningu oddych a masáž

Viete o tom, že vaše svaly nesilnejú, keď beháte, ale keď odpočívate? Pri kvalitnej regenerácii sa tréningom poškodené svaly „opravujú“, obnovujú svoju výkonnosť a posúvajú ju na vyššiu úroveň. Preto je regenerácia dôležitou súčasťou tréningového procesu. Nie nadarmo má každý vrcholový športovec má vo svojom tíme maséra.

Regenerácia predstavuje obnovu síl, obnovu normálnych vlastností všetkých buniek nášho tela aj odolnosť organizmu, hlavne pohybového aparátu. Má za úlohu odstrániť únavu a  úspešne sa vysporiadať s novou záťažou. Ukazuje sa totiž, že tréning v čase, keď vo svaloch ešte neprebehol proces regenerácie alebo svaly dokonca stále bolia, nie je efektívny. Už len z tohto dôvodu by mal byť čas na regeneráciu priamo vymedzený vo vašom tréningovom pláne.

Prečo sa bez regenerácie nezaobídeme?

Pri každom type športovej záťaže vznikajú veľmi drobné poranenia svalov, šliach, väzív, kostí a chrupaviek, tzv. mikrotraumy. V potréningovom období uvádzajú reparačné mechanizmy tela tieto drobné poranenia do poriadku. Preto pri ďalšej záťaži môže byť telo opäť silnejšie, čo je efekt, ktorý sa tréningom snažíme dosiahnuť.

Pozri aj: Záťažový test na kondíciu: Odhalí srdcové nedostatky i varuje dopredu

masáž tela

Zdroj: Shutterstock®

Jednou z najobľúbenejších foriem regenerácie sú športové masáže a automasáže

Výhodou je jednoduchá dostupnosť a možnosť využiť ju hneď po výkone. Pri masáži dochádza k uvoľneniu svalov, šliach a k relaxácii nielen fyzickej, ale aj psychickej. Toto spojenie netreba podceňovať , pretože má veľký význam pre regeneráciu celého tela.

Účinok regeneračnej masáže môžete podporiť správnymi prípravkami. ALPA SPORT STAR masážny gél je chladivý prípravok určený pre výraznú úľavu od bolesti svalov a kĺbov po akejkoľvek fyzickej záťaži. Obsahuje množstvo bylinných silíc a extraktov, ktoré majú anestetické a uvoľňujúce účinky. Klinček, levanduľa, tymián, rozmarín, zázvor a methylsalicylát znižuje bolesť namáhaných svalov. Extrakt z nechtíka a arniky pôsobí proti zápalom. Menthol a gáfor napomáhajú prekrveniu.

Sú vaše svaly poškodené viac, než je obvyklé? Skúste ALPA HEMATO krém, ktorý urýchľuje rehabilitáciu pohybového aparátu pri športových zraneniach a úrazoch, ako sú pomliaždenie, výrony, vytknutie, vykĺbenie a presilenie svalov. Pri masáži napomáha dosiahnutiu priaznivých účinkov pri problémoch pohybového aparátu.

Odporúčame: Benefity behu, ktoré vás zaručene nakopnú! Toto všetko beh pozitívne ovplyvní!

Alpa masážne krémy

Zdroj: Alpa

Pokiaľ nemáte po ruke maséra, môžete vyskúšať automasáž. Sami totiž najlepšie viete, čo vás bolí a čo vám naopak robí dobre, takže môžete podľa svojich pocitov ľahko prispôsobiť intenzitu hmatov a dobu zotrvania na určitom mieste.

Automasáž môžete aplikovať pred výkonom, keď potrebujete zahriať a prebudiť svaly. V tom vás skvele podporí Alpa Sport Star hrejivá masážna emulzia. Unikátna zmes hrejivej látky, gáfru, rozmarínovej silice, extraktu zo zázvora a gaštanu podporuje krvný obeh, prekrvuje pokožku a vyvoláva hrejivý účinok. Masáž prípravkom navodzuje prekrvenie a prehriatie svalového tkaniva a zaisťuje tak prevenciu vzniku svalových kŕčov a možných zranení.

Po výkone naopak potrebujete svoje svaly upokojiť a čo najrýchlejšie naštartovať ich regeneráciu. S tým vám pomôže chladivá emulzia – silice z jedle sibírskej a mentol napomáhajú prekrveniu pokožky, uvoľneniu a regenerácii svalov. Táto masážna emulzia obsahuje aj kreatín, ktorý urýchľuje regeneráciu a pomáha zlepšiť fyzickú kondíciu.

Tréningový proces nie je len o neustálej drine. Tréningový proces je adaptácia na záťaž a skladá sa z fyzickej záťaže a následnej regenerácie. Jedno bez druhého nefunguje. Pokiaľ chcete, aby vaša výkonnosť rástla, nesmiete regeneráciu podceňovať.

Produkty zakúpite v 101 Drogerie, DM Drogerie, Teta a vo vašej lekárni. www.alpa.sk

Zdroj foto – úvodná: Unsplash.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní