Slovákom sa zhoršuje zrak. Nechodia na kontroly a pozerajú veľa do mobilu či televízie

Slovákom sa zhoršuje zrak. Nechodia na kontroly a pozerajú veľa do mobilu či televízie

Od korony stúpol počet ľudí, ktorí nechodia k optometristovi či oftalmológovi napriek tomu, že by mali.  Dôvodom zlého stavu je neúmerne zaťažovanie očí pozeraním do mobilu alebo televízora. Stúpa aj počet jarných alergií či syndrómov suchých očí.

Slováci začali podceňovať starostlivosť o svoj zrak. Nástup pandémie koronavírusu tento trend pritom urýchlil. „Koronavírus spôsobil, že sme začali zaťažovať oči ešte viac ako doteraz. Čas strávený pred televízorom sa zvýšil v mnohých prípadoch o viac ako tretinu.  Súčasne sa zvýšil počet ľudí, ktorí sa nedostavili na pravidelné prehliadky očí,“ konštatuje Kristýna Štěbetáková, optometristka spoločnosti Alensa.sk, on-line predajca kontaktných šošoviek, dioptrických a slnečných okuliarov. 

Pozri aj: Opuchnuté viečka môžu byť príznakom blefaritídy. O akom ochorení je reč?

dioptrické okuliare

Zdroj: Shutterstock®

Lacné okuliare nie sú riešením

Lacné okuliare zo supermarketov, chýbajúce vyšetrenie očí a stanovenie správnej diagnózy problémy nevyriešia. „Za zhoršeným videním sa môže skrývať viacero dôvodov či ochorení. Lacné okuliare kúpene v supermarketoch nie sú riešením. Nepodceňujte preto návštevu oftalmológa či optometristu. Mnoho ľudí ani nevie aký je medzi nimi rozdiel. Neraz tak s vecami, ktoré dokážete vyriešiť poradenstvom v očnej optike zbytočne navštevujete lekára. Takýto omyl vás pritom stojí veľa času a neraz aj financií,“ konštatuje Kristýna Štěbetáková.

Očný lekár (oftalmológ) vďaka svojmu vzdelaniu vyšetruje zrak, diagnostikuje a lieči očné ochorenia. Ak si to situácia vyžaduje, robí aj operačné zákroky. Optometristu môžete navštíviť vtedy, keď potrebujete zmeniť dioptrie, lákajú vás kontaktné šošovky a chceli by ste ich vyskúšať alebo ich potrebujete zmeniť. Rovnako pri akýchkoľvek problémoch s nimi je vhodné obrátiť sa skôr na optometristu ako na oftalmológa. S optometristom môžete vyriešiť napríklad aj škúlenie. Dnes je výhodou, že optometristu nájdete priamo v očnej optike.

Odporúčame: Presbyopia alebo slabozrakosť – u koho vzniká a aké ma príznaky?

slnečné okuliare

Zdroj: Shutterstock®

Pozor aj na slnečné okuliare

Hlavnou funkciou slnečných okuliarov okrem dizajnového doplnku je ochrana pred UV žiarením. Je pravdou, že aj menej kvalitné okuliare dokážu čiastočne zabrániť prenikaniu nebezpečného UV žiarenia do očí. Neznamená to, že sú aj bezpečné. Pri lacných slnečných okuliaroch zrenička oka zostane rozšírená ako keby bola v tme. Širokou zreničkou potom slnečné lúče ľahko prenikajú do vnútra oka, kde môžu napáchať škodu. Ak hľadáte kvalitné slnečné okuliare, šošovka by mala byť dostatočne hrubá so špeciálnou povrchovou úpravou tzv. antireflexu, ktorý zabraňuje spätnému odrazu slnečných lúčov do oka.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní