Vedeli ste, že beh priaznivo pôsobí na Vaše zdravie?

Vedeli ste, že beh priaznivo pôsobí na Vaše zdravie?

Beh je jednou z najprirodzenejších pohybových činností ľudského tela. Je výbornou voľbou pre našu fyzickú kondíciu, má pozitívny vplyv na imunitný systém a je skvelým nástrojom na spaľovanie prebytočných kalórií. Skúsení bežci často hovoria aj o jeho ďalšom benefite. Beh výrazne prispieva k psychickej pohode, nakoľko znižuje hladinu stresu v tele.

Aké sú hlavné výhody behu?

  • Zníženie hmotnosti
  • Posilnenie pohybového aparátu
  • Zlepšenie imunitného systému
  • Nárast vytrvalosti
  • Zníženie hladiny cholesterolu a krvného tlaku
  • Skvalitnenie spánku
  • Uvoľnenie napätia
  • Lepšie zvládanie stresu
  • Zlepšenie sústredenosti
  • Zvýšenie sebavedomia

Nech už je Váš dôvod na začatie s behom akýkoľvek, nezabúdajte na správnu bežeckú techniku. Bez správnej bežeckej techniky sa ľahko môže stať, že okrem pozitívnych vlastností behu si privodíte zbytočné problémy.

Pozri aj: Indiánsky beh: Skvelá kombinácia chôdze a behu

prečo začať behať

Zdroj: pixabay.com/sk/users/stocksnap-894430/

Správna bežecká technika

V prvom rade je pri behu dôležitá kvalitná obuv. Šetriť na bežeckých teniskách sa veľmi nevypláca. Kvalitné tenisky alebo aspoň gélová vložka do topánok tlmia dopad chodidiel a nezáleží, či beháte po tvrdom povrchu, tráve, štrku, v exteriéri alebo v interiéri. Kvalitná obuv eliminuje záťaž chrbta a kĺbov.

Keď už máte zadováženú vhodnú bežeckú obuv, ďalším krokom je oboznámenie sa so správnou technikou behu. Technika je základ a platí to vždy a všade. Pri behu je dôležitá technika došľapu a držanie tela. Predstavíme si základnú bodovú osnovu bežeckej techniky:

  • Došľap je najdôležitejším aspektom pri behu. Pri došľape nikdy nedopadajte na celé chodidlo alebo pätu. Snažte sa, aby chodidlo pri došľape dopadlo na zem tesne za špičkou chodidla.
  • Kolená smerujú priamo nahor a môžu byť mierne pokrčené.
  • Trup majte vzpriamený, rovnako aj hlavu. Hlavu nevysúvajte pred telo a plecia majte uvoľnené.
  • Päste majte mierne zovreté a rukami hýbte iba v takom rozsahu pohybu, aby ste nimi nekmitali pred hrudník.
  • Pri behu sa pozerajte vždy dopredu.
  • Odporúčajú sa robiť radšej kratšie a rýchlejšie kroky, pretože pri dlhých krokoch je enormne vyššia záťaž na kĺby.
  • Dôležité je aj dýchanie. Nádychy by mali ísť cez nosnú dutinu a vydychovať by ste pri behu mali ústami. Nerobte však ani príliš plytké, ale ani príliš hlboké nádychy.

Odporúčame: Záťažový test na kondíciu: Odhalí srdcové nedostatky i varuje dopredu

bežecké trate na Slovensku

Zdroj: pixabay.com/sk/users/11417994-11417994/

Najkrajšie bežecké trate na Slovensku

Čerstvý vzduch, spev vtákov, prepletajúce sa korene, nekonečné zelené pláne – existuje snáď lepšia posilňovňa? Len pri behu v prírode sa môže cítiť človek absolútne voľne. Príroda je prísny, ale spravodlivý tréner. Do cesty kladie množstvo prekážok, vďaka ktorým je potrebné meniť tempo behu. Premenlivý terén a sklony namáhajú rôzne svalové partie. Stále musíte byť ostražití a dávať pozor kam bežíte a čo máte pod nohami, takže čas Vám beží oveľa rýchlejšie.

3 najkrajšie bežecké trasy na Slovensku

Poľana

Básnikmi ospevované pohorie Poľana je najvyššou a najzachovalejšou sopkou v Strednej Európe. Poľana sa považuje za stále nedotknutý kút Slovenska, kde sa okrem iného nachádza aj jeden z najväčších slovenských pralesov. Čisté a hlboké lesy sú domovom vzácnych rastlín a zvierat.

Stále viac sa do popredia dostáva dovolenka na Slovensku. Prečo teda nenavštíviť tento krásny kút Slovenska a spojiť tak príjemné s užitočným? Chaty Poľana Vám poskytnú dostatok súkromia a možnosti oddychu. Kedykoľvek si tak môžete dovolenku spestriť behom v čarokrásnej prírode pohoria Poľana.

Zažijete tu jedinečný beh, kde pobežíte mohutnými lesmi, čistými bystrinami, pobežíte cez Vodopád Bystrô a tiež okolo bývalého hradiska Kaľamárka. Je len na Vás akú trasu si zvolíte.

Tatranské sedlá

Samozrejme nemôžeme nespomenúť našu najväčšiu pýchu - Vysoké Tatry. Bežecká trať vo Vysokých Tatrách, ktorú sme si pripravili je pre skutočne trénovaných bežcov. Pobežíte totiž štyrmi najvyššie dostupnými tatranskými sedlami - Poľský hrebeň, Prielom, Priečne sedlo a Sedielko. Trasa s prevýšením 2 280 metrov a dĺžkou 27,2 kilometrov začína v Starom Smokovci a končí Tatranskej Javorine.

Približne v polovici trasy môžete načerpať nové sily a doplniť tekutiny na Zbojníckej chate. Tatranské sedlá patria medzi najnáročnejšie výzvy na Slovensku, takže malá prestávka určite padne vhod.

Po náročnom behu si doprajte relax v miestnych ubytovacích zariadeniach, kde môžete zregenerovať príjemne unavené telo. Portál Hauzi má v ponuke ubytovanie Tatry so saunou, jacuzzi, poprípade s masérskymi službami. Ponáhľať domov sa určite netreba!

Neprehliadni: Benefity behu, ktoré vás zaručene nakopnú! Toto všetko beh pozitívne ovplyvní!

beh v prírode

Zdroj: pixabay.com/sk/users/stokpic-692575/

Poludnica

Poludnica je dominantný vrchol v severnom predhorí Nízkych Tatier, z ktorého je prekrásny výhľad na celý Liptov.

Bežecká trať na Poludnicu si získala srdcia mnohých milovníkov behu. Je obľúbená najmä svojou úchvatnou traťou vedúcou divočinou Nízkych Tatier a panoramatickými výhľadmi. Trasa je členitá a doplnená skalnými útvarmi po celej trase.

Každoročne sa tu konajú najstaršie lesné bežecké preteky na Liptove – Poludnica Run. Ak si chcete preveriť svoje schopnosti behania v horách, odbehnúť kvalitný tréningový beh alebo len zažiť strhujúci deň v horách, Poludnica Run v Nízkych Tatrách je skvelou príležitosťou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní